به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ معاملات روز گذشته بازار سرمایه چنگی به دل نزد. شاخص کل بورس برای دومین روز پیاپی منفی بود، ۵۳ هزار واحد معادل ۱.۸۴ درصد افت کرد و کانال ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار واحد را از دست داد و تا سطح ۲ میلیون و ۸۵۷ هزار واحدی عقبنشینی کرد. شاخص هموزن نیز دیروز ۱.۵۴ درصد از ارتفاع خود را از دست داد و در فرابورس هم شاخص کل این بازار با کاهش ۱.۰۴ درصدی مواجه شد.
همچنین در پایان معاملات دیروز، ۵۳۸ نماد در محدوده قیمتی منفی ۲ تا منفی ۳ بسته شدند و ۸۱ درصد از نمادها نیز در محدوده سرخ تابلوی معاملاتی جای گرفتند. ارزش معاملات ۱۰ هزار و ۹۳۷ میلیارد تومانی به ثبت رسید و ۲ هزار و ۴۰۵ میلیارد تومان پول حقیقی نیز از گردونه معاملات خارج شد که بیشترین میزان خروج پول حقیقی از ۲۴ اردیبهشت سال گذشته بود.
همچنین طی دو روز معاملاتی گذشته، شاخص بورس در مجموع بیش از ۸۶ هزار واحد افت کرد که شاید این عقبنشینی را بتوان در چند مولفه کلی توجیه کرد. نخست اصلاح و استراحت شاخص بورس برای فتح قله ۳ میلیون واحدی که مقاومت مهمی برای این نماگر است. نکته بعد نوسانات نرخ ارز و قرار گرفتن دلار بر سر دو راهی صعود و سکون که خود مولفهای مهم برای بازار سرمایه و نکته دیگر ریسکهای ناشی از روی کارآمدن دونالد رامپ و گمانهزنیهای مختلف در خصوص واکنشهای وی به تحولات خاورمیانه است.
با وجود این موارد، معاملات امروز بازار سرمایه در حالی آغاز شد که فردا تعطیل است و قرار گرفتن روز چهارشنبه هم در میان دو تعطیلی، به صورت سنتی منجر به این میشود در چنین شرایطی ریسکگریزها میل به خرید سهام نداشته باشند و این رفتار تا حدودی هم طبیعی است که عدهای با هدف ریسکگریزی و دوری از خبرها و ریسکهای احتمالی طی چند روز تعطیل پیش رو، برای خرید سهام دست نگهدارند.
با این شرایط معاملات امروز بازار سرمایه هر چند با روند منفی شاخص بورس آغاز شد اما رفته رفته شرایط در تالار شیشهای بهتر شد و بخشی از این بهبود به دلیل مثبت بودن گروه بانکی و در پی آن شاخصسازها بود. از میانههای بازار به بعد نیز روند شاخص برگشت و بهبود شرایط در بازار سرمایه رقم خورد.
یکی از دلایل مثبت بودن امروز گروه بانکی، انتشار خبر مربوط به اظهار نظر عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در خصوص لایحه FATF بود که عنوان کرده، سیگنالهای مثبتی از مجمع تشخیص در بررسی مجدد لوایح پالرمو و FATF شنیدهایم؛ امیدواریم فرایندهای همفکری و همکاری جمعی در داخل کشور برای رسیدن به یک تصمیم درست جهت عبور از این شرایط پیچیده فراهم شود؛ چراکه FATF یکی از مسائل در حوزه سیاست خارجی است که بعد اقتصادی داشته و در کل دارای جنبههای مثبت و منفی است. با توجه به اینکه مطالباتی برای پیوستن به FATF وجود دارد، باید راهی پیدا کرد تا امضا و پیوستن به آن تبدیل به یک تهدید برای پیشبرد سیاست خارجی ما در منطقه و در دنیا نشود.
از سوی دیگر محسن دهنوی، سخنگوی مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز از آغاز بررسی کارشناسی لوایح پیوستن ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT) و کنوانسیون پالرمو در کمیسیونهای تخصصی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داده و تصریح کرده در این مرحله، بندهای مختلف لوایح مذکور مورد بحث و بررسیهای فنی، تخصصی و کارشناسی قرار میگیرد.
در مجموع نگاهی به معاملات بازار سرمایه در روز جاری نشان میدهد شاخص کل بورس با ثبت رشد بیش از ۹ هزار و ۳۰۰ واحد، خود را به ارتفاع ۲ میلیون و ۸۶۶ هزار واحد رساند. شاخص کل هموزن نیز هزار و ۸۰۰ واحد رشد کرد و در فرابورس هم شاخص کل این بازار افزایش ۹۲ واحدی را به ثبت رساند.
این در شرایطی است که حجم و ارزش معاملات امروز بورس نه فقط در روز جاری بلکه طی چند سال گذشته قابل توجه بود؛ جایی که بیش از ۳۲ میلیارد سهم و حق تقدم به ارزشی بیش از ۲ هزار میلیارد تومان در ۷۰۸ هزارنوبت معامله شد.
افزون بر این در جریان معاملات امروز بازار سرمایه، از ۳۸ نماد معاملاتی فعال در بورس، ۵۰ درصد معادل ۱۷۰ نماد مثبت و ۵۰ درصد معادل ۱۶۸ نماد منفی بودند. در فرابورس نیز از ۳۶۰ نماد فعال در این بازار، ۴۹ درصد معادل ۱۷۵ نماد مثبت و ۵۱ درصد معادل ۱۸۵ نماد منفی ثبت شدند.
همچنین در پایان معاملات، ۲۰ درصد معادل ۶۶ نماد معاملاتی در بورس با صف خرید و ۸ درصد معادل ۲۸ نماد با صف فروش مواجه شدند. در فرابورس هم ۲۸ درصد معادل ۹۹ نماد با صف خرید و ۱۷ درصد معادل ۶۱ نماد با صف فروش به کار خود پایان دادند. ارزش صفهای خرید نیز هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان در برابر ۴۴۲ میلیارد تومانی بود که در صف فروش بودند. ضمن اینکه ۴۵۵ میلیارد تومان پول حقیقی نیز امروز به بازار سهام وارد شد و صندوقهای درآمد ثابت نیز با خروج ۴۴۱ میلیارد تومانی نقدینگی مواجه بودند.