«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛
بحران برقی در کمین اقتصاد ایران؛ چاره کار در «مدیریت مصرف» است

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ طبق قانون برنامه هفتم پیشرفت، حداکثر توان تولید برق در زمان اوج بار تا پایان این برنامه باید به ۸۷،۱۴۰ مگاوات افزایش یابد. این هدف مستلزم رشد متوسط سالیانه ۷.۴ درصد طی دوره اجرای برنامه است. با این حال، در شش‌ماهه نخست سال جاری که اولین سال اجرای برنامه به شمار می‌آید، حداکثر توان تولید برق در زمان اوج فقط با رشد ۲.۱ درصدی به ۶۲،۳۱۵ مگاوات رسیده است. این میزان حدود ۳،۲۱۲ مگاوات کمتر از حد مورد انتظار بود. 

بحران تولید برق در کمین اقتصاد ایران!

در آغاز سال ۱۴۰۳، مجموع ظرفیت اسمی نیروگاهی نصب‌شده کشور ۹۲،۳۵۱ مگاوات بوده که از این میزان، نیروگاه‌های تجدیدپذیر ۱،۰۳۶ مگاوات و نیروگاه‌های هسته‌ای ۱،۰۲۰ مگاوات را به خود اختصاص داده‌اند. در شش‌ماهه نخست سال جاری نیز ظرفیت تولید برق کشور تا حدی افزایش یافته اما سرعت رشد ظرفیت‌های تولید برق متناسب با هدف‌گذاری‌های برنامه هفتم نیست. 

براساس قانون برنامه هفتم، ظرفیت اسمی نصب‌شده تا پایان این برنامه باید به ۱۲۴،۴۸۵ مگاوات افزایش یابد. برای دستیابی به این هدف، نیاز به رشد متوسط سالیانه ۶ درصدی وجود دارد. در شش‌ماهه نخست سال ۱۴۰۳، مجموعا ۱،۴۰۶ مگاوات به ظرفیت اسمی نیروگاهی افزوده شده که از این میزان، ۱۱۲ مگاوات سهم نیروگاه‌های تجدیدپذیر بوده است. 

در شش‌ماهه نخست سال ۱۴۰۳، مجموع مصرف برق در کشور بالغ بر ۱۷۲ میلیارد کیلووات‌ ساعت بوده و سهم مصرف‌کنندگان بخش صنعت ۳۴ درصد از کل مصرف برق کشور را به خود اختصاص داده و بخش خانگی ۳۳.۶ درصد از مصرف برق را شامل می‌شود. 

بحران برقی در کمین اقتصاد ایران؛ چاره کار در «مدیریت مصرف» است

روند افزایش حداکثر نیاز به مصرف برق در اوج بار از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۳ (براساس داده‌های واقعی) و همچنین روند مورد انتظار براساس سنجه‌های کمی برنامه هفتم پیشرفت برای سال‌های ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۷ نشان می‌دهد که طبق برنامه، نیاز مصرف برق در زمان اوج بار باید تا پایان برنامه به حداکثر ۸۵،۵۰۸ مگاوات برسد. این هدف مستلزم رشد متوسط سالیانه ۳ درصد است. در سال جاری رشد مصرف برق معادل ۸.۷ درصد بوده و نیاز مصرف به ۷۹،۸۷۲ مگاوات افزایش یافته که حدود ۳،۹۷۹ مگاوات بیشتر از هدف تعیین‌شده در قانون است. 

بحران تولید برق در کمین اقتصاد ایران!

 

نمودارهای بالا به خوبی نشان می‌دهد توجه به سیاست‌های مدیریت مصرف برق باید در اولویت کشور باشد.

روز گذشته دوم بهمن‌ماه رهبر انقلاب در جریان بازدید از نمایشگاه پیشرفت بخش خصوصی فرمودند: موضوع ناترازی‌ها و راه‌حل‌های آن در سال‌های گذشته همواره مطرح بوده اما هنوز با نقطۀ مطلوب فاصلۀ زیادی وجود دارد؛ «بهترین راه برای رفع ناترازی‌ها در بخش برق صرفه‌جویی است».