اتحاد اقتصادی آلمان و فرانسه چقدر در برابر ترامپ موفق است؟

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از بلومبرگ؛ اولاف شولتز، صدراعظم آلمان و امانوئل مکرون، رئیس‌ جمهور فرانسه روز چهارشنبه هفته گذشته در پاریس دیدار کردند. این دیدار با هدف ترسیم مسیر جدیدی برای اروپا در شرایطی برگزار شد که دونالد ترامپ، رئیس‌ جمهور آمریکا، تهدید به تضعیف روابط ترانس‌آتلانتیک کرده است. 

با وجود اختلافات قابل‌ توجه در سیاست‌ها و ضعف موقعیت‌های داخلی هر دو رهبر، شولتز و مکرون در تلاش هستند تا راه چاره‌ای دربرابر ترامپ بیابند. آنها در پی واکنش سریع اروپا در صورت عملی شدن تهدیدهای آمریکا برای اعمال تعرفه بر صادرات اروپایی است. همچنین رهبران آلمان و فرانسه متعهد خواهند شد در تعامل با دولت جدید آمریکا، موضعی متحد اتخاذ کنند. 

چالش‌های داخلی و خارجی 

انتخابات زودهنگام سال گذشته در فرانسه، مکرون را در پارلمان این کشور به حاشیه راند. همچنین انتظار می‌رود تا ماه آینده رای‌دهندگان آلمانی، شولتز را از مقام خود کنار بگذارند. این وضعیت، رهبران دو اقتصاد بزرگ اتحادیه اروپا را در مقابل سیاست‌های تهاجمی آمریکا با محدودیت‌هایی روبه‌رو کرده است.

ترامپ تهدید کرده تا بر اتحادیه اروپا به دلیل موضوعاتی همچون مازاد تجاری این بلوک، تعرفه‌های تجاری اعمال کند. طبق گزارش بلومبرگ، اتحادیه اروپا فهرستی از شرکت‌های آمریکایی را برای اعمال تعرفه‌های تلافی‌جویانه در صورت عملی شدن این تهدیدها تهیه کرده است. 

شولتز در نشست اخیر مجمع جهانی اقتصاد در داووس اعلام کرد: «ما همراه با دیگر شرکا، از تجارت آزاد به‌ عنوان پایه‌ای برای شکوفایی خود دفاع خواهیم کرد. اروپا به تجارت آزاد و عادلانه جهانی متعهد است و در این مسیر تنها نیست.»

اختلافات دیرینه میان آلمان و فرانسه

شولتز و مکرون طی سه سال گذشته به دلیل تفاوت دیدگاه‌ها و سبک‌های مدیریتی نتوانسته‌اند روابط کاری مستحکمی ایجاد کنند. این شکاف‌ها در حالی رخ داده که اتحادیه اروپا با مسائل فوری نظیر تهاجم روسیه به اوکراین، مشکلات اقتصادی و افزایش قیمت انرژی دست‌وپنجه نرم می‌کند. با این حال در شرایط تغییرات گسترده در موازنه قدرت جهانی، اهمیت این همکاری‌ها بیشتر شده است. 

شولتز خواهان گسترش توافق‌نامه‌های تجارت آزاد اتحادیه اروپا با کشورهایی در آمریکای جنوبی و دیگر نقاط جهان است تا در برابر جاه‌طلبی‌های تجاری چین و مواضع خصمانه ترامپ، از اقتصاد اروپا محافظت شود. با این حال مکرون رویکرد متفاوتی به تجارت دارد و از امضای توافق تجاری با کشورهای آمریکای جنوبی که به حمایت آلمان انجام شد، موضع منفی دارد. 

مسائل امنیتی و دفاعی

فرانسه و آلمان بر سر مسائل امنیتی و دفاعی نیز اختلاف دارند. شولتز خواهان کاهش محدودیت‌های وام‌گیری آلمانی برای تامین مالی هزینه‌های دفاعی است اما با پیشنهاد مکرون برای وام‌گیری مشترک اروپایی جهت تامین این هزینه‌ها مخالف است.

در فوریه گذشته، مکرون طی یک نشست خبری احتمال اعزام نیروهای زمینی غربی به اوکراین را رد نکرد اما شولتز به سرعت این پیشنهاد را رد کرد.