وزیر راه و شهرسازی در شانزدهمین نشست همکاری بین ایران و آذربایجان تاکید کرد:
توسعه روابط تجاری تهران و باکو به سالیانه ۱۰ میلیارد دلار

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ فرزانه صادق مالواجرد، وزیر راه و شهر سازی در شانزدهمین نشست همکاری بین ایران و آذربایجان در جمع خبرنگاران بیان کرد: امیدوارم با پیگیری توافق‌ها و تفاهم‌های حاصل‌شده در حوزه‌های حمل‌ونقل، امور گمرکی، انرژی (گاز و برق)، امور بانکی، تجارت ترجیحی، سرمایه‌گذاری و سایر زمینه‌ها، بسترهای تازه‌ای برای همکاری میان دو کشور فراهم شود و شاهد گسترش هرچه بیشتر روابط و مناسبات تجاری باشیم.

فرزانه همچنین ادامه داد: حجم مبادلات تجاری میان دو کشور در سال ۲۰۲۳ به ۴۸۷ میلیون دلار رسید که از این میزان، ۴۷۳ میلیون دلار مربوط به صادرات جمهوری اسلامی ایران به جمهوری آذربایجان و ۱۴ میلیون دلار به واردات ایران از این کشور اختصاص داشته است.

وی با اشاره به حجم مبادلات تجاری میان دو کشور طی ۱۱ ماهه سال ۲۰۲۴ اظهار کرد: بر اساس آمار موجود، حجم مبادلات تجاری میان دو کشور طی ۱۱ ماهه سال میلادی گذشته به ۵۸۳ میلیون دلار رسیده که از این رقم، ۵۷۰ میلیون دلار مربوط به صادرات ایران به آذربایجان و ۱۲.۹ میلیون دلار مربوط به واردات ایران از این کشور بوده است.

وزیر راه و شهرسازی همچنین اشاره کرد: ضروری است تا نقشه راهی توسط دو طرف تهیه و تنظیم شود تا بر اساس آن، مذاکرات مربوط به نهایی‌سازی موافقت‌نامه تجارت ترجیحی میان دو کشور در اسرع وقت از سر گرفته شود و در نتیجه، شاهد گسترش حجم مبادلات تجاری میان دو کشور باشیم.

تاثیر افتتاح پل دوم آستاراچای بر روابط ایران و آذربایجان 

فرزانه صادق مالواجرد با اشاره به پل دوم آستاراچای که در سال گذشته افتتاح شد، آن را گامی مهم در توسعه حمل‌ونقل میان دو کشور دانست و با اشاره به سایر پروژه‌ها بیان کرد: پل خودرویی مرزی بر روی رودخانه ارس در منطقه کلاله نیز پیشرفت مناسبی داشته و امیدواریم ساخت آن در ماه‌های ابتدایی بهار ۱۴۰۴ به پایان برسد.

وی در ادامه افزود: جاده آق‌بند به سمت نخجوان از طریق مرز جلفا در حال احداث است. همچنین پایانه ریلی آستارا یکی دیگر از پروژه‌های مهم حمل‌ونقلی به شمار می‌رود که لازم است دو کشور با جدیت، پیگیری‌های لازم را برای رفع موانع و مشکلات آن انجام دهند تا بتوان از ظرفیت‌های ترانزیتی این پایانه به ‌طور کامل بهره‌برداری کرد. 

برگزاری نشست سه‌جانبه برای فعال‌سازی کریدور شمال-جنوب 

وزیر راه و شهرسازی در این نشست با اشاره به مسیر توسعه ظرفیت‌های ترانزیتی میان دو کشور اظهار کرد: برگزاری نشست سه‌جانبه وزیران حمل‌ونقل ایران، آذربایجان و روسیه به ‌منظور فعال‌سازی کریدور شمال-جنوب و دستیابی به هدف جابه‌جایی ۱۵ میلیون تن بار، یکی از ترتیبات مهم منطقه‌ای به‌ شمار می‌رود.

وی همچنین با اشاره به مشکلات ناشی از محدودیت‌های بین‌المللی بیان کرد: باید برای رفع مشکلات چاره‌اندیشی و راهکارهای بانکی موثری در نظر گرفته شود. بر اساس ارزیابی‌ها بستر مناسبی برای همکاری بانکی میان دو کشور وجود دارد؛ از این‌رو، ایجاد سازوکارهای مقتضی جهت توسعه این همکاری‌ها و همچنین رفع برخی محدودیت‌ها در این حوزه، امری ضروری به شمار می‌رود.