رئیس پروهشکده پولی بانکی بانک مرکزی در گفت‌و‌گو با اقتصاد معاصر؛
اصلاح دستورالعمل‌های لیزینگ؛ گامی برای کاهش هزینه تسهیلات خرد

کوروش پرویزیان، رئیس پزوهشکده پولی بانکی بانک مرکزی در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصاد معاصر گفت: دستورالعمل‌های حاکم بر لیزینگ‌ها اولین بار در سال ۱۳۸۶ ابلاغ شد. البته یک اصلاحیه در سال ۱۳۹۵ برای آن صورت گرفت و اکنون مشخص شده که این دستورالعمل نیاز به اصلاح و بازنگری در ابعاد مختلف دارد. 

وی افزود: خواسته شرکت‌های لیزینگ، صنعت لیزینگ و انجمن لیزینگ این است که نوع قرارداد‌هایی که فی‌مابین شرکت‌های لیزینگ و مردم بسته می‌شود، متنوع‌تر شود و قرارداد‌ها با عقود جدید اضافه گردد و شرایط تامین مالی لیزینگ‌ها در ابعاد مختلف فراهم شود. 

رئیس پژوهشکده پولی بانکی تاکید کرد: این تامین مالی باید علاوه بر کالا شامل خدمات، ماشین‌آلات، تجهیزات و محصولات مختلف نیز باشد. همچنین لیزینگ‌ها باید برای افزایش سرمایه، تمدید مجوزها، نظارت و پاسخگویی به بازرس قانونی شرایط بهتری نسبت به گذشته فراهم کنند. 

وی در ادامه  گفت: بانک مرکزی با توجه به صحبت‌های رئیس‌ کل بانک مرکزی، این سند را به خود صنعت داده و با همکاری پژوهشکده این اصلاحیه تهیه و در اختیار بانک مرکزی قرار می‌گیرد تا به زودی این اصلاحیه اجرا و شرایط لازم فراهم شود.

پرویزیان با اشاره به نقش مثبت صنعت لیزینگ در تسهیلات خرد برای خانوار گفت: لیزینگ‌ها می‌توانند در کاهش هزینه تمام‌شده تسهیلات خرد به خانوار‌ها نقش موثری ایفا کنند. در حال حاضر، در خارج از شبکه رسمی و مجوزدار، نرخ‌های بسیار بالای تسهیلات تا ۵۰ درصد مشاهده می‌شود.   

وی افزود: این شرایط را می‌توان به گونه‌ای تغییر داد که لیزینگ‌ها با نرخ‌های معمول بازار فعالیت کنند و با توجه به همکاری‌هایی که بین تولیدکنندگان و این شرکت‌ها برقرار می‌شود، بانک مرکزی از آنها حمایت کند. این امر می‌تواند باعث کاهش نرخ دسترسی مردم به تسهیلات و همچنین تسهیل فرآیند دسترسی آنها شود. از سوی دیگر، صنعت لیزینگ باید خود را با شرایط تکنولوژی جدید مشابه لنتک‌ها و اپ‌های موبایلی هماهنگ کند تا بتواند خدمات خود را به صورت رقابتی ارائه دهد.