به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از راشاتودی؛ مجمع جهانی اقتصاد (WEF) در پی دریافت نامهای از سوی یک یا چند افشاگر، تحقیقات داخلی درباره اتهامات مطرحشده علیه کلاوس شواب، بنیانگذار و رئیس سابق این نهاد بینالمللی را آغاز کرده است. روزنامه والاستریت ژورنال روز سهشنبه با استناد به بیانیه این سازمان، این خبر را منتشر کرد.
کنارهگیری ناگهانی شواب از ریاست هیئت امنای مجمع جهانی اقتصاد، که بیهیچ توضیحی صورت گرفت، تنها یک روز پیش از انتشار این گزارش انجام شد. این استعفا، به بیش از پنجاه سال رهبری او بر نهادی پایان داد که خود در سال ۱۹۷۱ بنیان نهاده بود و آن را به یکی از تأثیرگذارترین بسترهای گفتوگوی جهانی، بهویژه در قالب نشست سالانه داووس، تبدیل کرد.
بر اساس گزارش منتشرشده، هیئت امنا هفته گذشته نامهای بینام و نشان دریافت کرده که گفته میشود گروهی از کارکنان فعلی و سابق این نهاد آن را نگاشتهاند. در این نامه، شواب و همسرش هیلده، که پیشتر در مجمع جهانی اقتصاد فعالیت داشته است، به سوءاستفاده مالی و تخلفات اخلاقی متهم شدهاند. از جمله مواردی که در این نامه به آن اشاره شده، استفاده شخصی از منابع مالی سازمان، درخواست از کارکنان برای برداشت نقدی در سفرهای رسمی به منظور مصارف خصوصی نظیر دریافت ماساژ، و بهرهبرداری هیلده شواب از بودجه سازمان برای اقامت در هتلهای مجلل در سفرهای شخصی بوده است.
افزون بر این، در نامه مذکور به فضای کاری ناسالمی اشاره شده که بهزعم نویسندگان آن، در دوران رهبری شواب شکل گرفته و در آن، گزارشهای مربوط به آزار جنسی و رفتارهای تبعیضآمیز نادیده گرفته شدهاند.
در پی دریافت این نامه، هیئت امنا در روز یکشنبه عید پاک، جلسهای اضطراری تشکیل داد و با اجماع کامل اعضا، تصمیم به آغاز یک بررسی مستقل گرفت. این در حالی بود که پیشتر قرار بود فرآیند انتقال رهبری در مجمع، به صورت تدریجی و تا سال ۲۰۲۷ انجام شود. با این حال، به نظر میرسد فشار ناشی از اتهامات موجب استعفای زودهنگام شواب شده است.
مجمع جهانی اقتصاد در بیانیهای رسمی اعلام کرد که تصمیم به آغاز این تحقیق پس از مشورت با مشاوران حقوقی مستقل اتخاذ شده و تأکید کرد که اگرچه اتهامات را جدی تلقی میکند، اما در حال حاضر این ادعاها اثباتنشده تلقی میشوند و تا زمان روشن شدن نتیجه بررسیها، از اظهار نظر بیشتر خودداری خواهد کرد.
سخنگوی خانواده شواب این اتهامات را رد کرده و اعلام داشته که خانواده همواره هزینههای شخصی خود در سفرهای کاری را به سازمان بازپرداخت کردهاند. همچنین گفته شده که شواب قصد دارد از نویسندگان نامه و تمامی کسانی که به انتشار این اتهامات ادامه دهند، شکایت کند. به گفته این سخنگو، کلاوس شواب برای نشان دادن حسن نیت خود، از دریافت مستمری بازنشستگیاش به ارزش ۵ میلیون فرانک سوئیس (معادل تقریبی ۶ میلیون دلار) صرفنظر کرده است.
این اتهامات در شرایطی مطرح شدهاند که سال گذشته نیز گزارشهایی مبنی بر وجود فرهنگی مسموم در محیط کاری مجمع جهانی اقتصاد، شامل آزار جنسی و تبعیض نژادی، منتشر شده بود. این نهاد در اسفند ماه گذشته به حامیان مالی خود اعلام کرد که بررسی آن گزارشها به نتیجهای دال بر نقض قوانین یا وقوع تخلف از سوی شواب نینجامیده است.