نظام چندنرخی بانکی مولد فساد است

به گزارش اقتصاد معاصر؛ پیمان نوری، معاون اقتصادی دادستان کل کشور در نشست تخصصی هدایت اعتبار در نظام بانکی و سرمایه‌گذاری برای تولید که امروز ۴ شنبه ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ در پژوهشکده پولی و بانکی برگزار شد، به تشریح چالش‌های نظام بانکی پرداخت و نسبت به پیامدهای نظام چندنرخی هشدار داد.

نوری با اشاره به تجربه مدیریت دو بانک، اظهار داشت: مشکل اصلی ما عدم تعیین قیمت واقعی پول است. وقتی تورم ۴۰ درصدی داریم اما سود سپرده‌ها ۲۰ درصد است، عملاً به سپرده‌گذاران زیان وارد می‌کنیم.

معاون اقتصادی دادستان با انتقاد از نظام چندنرخی بانکی گفت: هرگاه نرخ سود تسهیلات کمتر از تورم باشد، رانت ایجاد می‌شود. متأسفانه در حال حاضر این رانت از جیب سپرده‌گذاران تأمین می‌شود.

نوری به تجربه موفق خود اشاره کرد و گفت: با ایجاد حساب مسکوکات طلا، سیستمی طراحی کردیم که در آن نه رانتی وجود داشت و نه سفارشی. چون ارزش واقعی پول در آن رعایت شده بود.

وی تأکید کرد: قبل از هر اقدامی در زمینه هدایت اعتبار، باید مؤلفه‌های نظام بانکی را اصلاح کنیم. در غیر این صورت مانند پزشکی خواهیم بود که نمی‌داند بیمار فشارش بالا رفته یا پایین.

نوری پیشنهاد داد: به جای مداخله مستقیم در نظام بانکی، دولت باید از طریق ایجاد صندوق‌های تخصصی، منابع را به سمت بخش‌های مورد نیاز هدایت کند. این روش خارج از چارچوب عملیات بانکی و بدون ایجاد رانت قابل اجراست.

معاون اقتصادی دادستان در پایان هشدار داد: تا زمانی که نظام بانکی ما چندنرخی است و قیمت واقعی پول تعیین نمی‌شود، هرگونه اقدام برای هدایت اعتبار می‌تواند به گسترش فساد منجر شود./مهر