مدیرعامل اتحادیه دام سبک در گفت‌وگو با اقتصاد معاصر
سیستم نظارتی بر توزیع گوشت‌های وارداتی، کارایی لازم را نداشت

افشین دادرس، مدیرعامل اتحادیه دام سبک در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصاد معاصر با بیان اینکه قیمت دام زنده نسبت به سال گذشته نه تنها افزایشی نداشته، بلکه کاهش معناداری هم داشته است، از وضعیت بحرانی دامداران خبر داد. 

به گفته وی، در اردیبهشت سال گذشته، قیمت هر کیلو بره نر پروار به ‌صورت نقدی حدود ۳۲۰ هزار تومان بود اما در سال جاری، همین دام به قیمت تقریبا ۳۰۰ هزار تومان، آن‌هم با شرایط مدت‌دار و چک دوماهه خریداری می‌شود. این اختلاف فاحش در قیمت، در حالی اتفاق افتاده که بهای گوشت قرمز در بازار مصرف با رشدهای پی‌درپی مواجه بوده است.

وی با تاکید بر اینکه کاهش قیمت دام هیچ تناسبی با افزایش هزینه‌های تولید ندارد، گفت: قیمت دام کاهش یافته اما خوراک دام، هزینه نگهداری، دارو و درمان و حتی قیمت نهاده‌ها روز به روز در حال افزایش است. 

دادرس به مشکلات واردات نهاده دامی نیز اشاره کرد و گفت: از آبان‌ماه سال گذشته، شرایط تامین نهاده‌ها به ‌ویژه جو، به ‌شدت نامطلوب شده است. واردات کاهش یافت و حتی در پایان سال که اعلام شد ۲.۵ میلیون تن جو وارد شده، مقدار زیادی از آن اصلا به دست دامدار نرسید یا با قیمت بالا عرضه شد. این شرایط هنوز هم در بازار آزاد نهاده‌ها برقرار است. 
وی با بیان اینکه قیمت نهاده در بازار آزاد به ‌شدت افزایش یافته و تامین آن برای دامدار صرفه اقتصادی ندارد، افزود: بخش زیادی از نهاده‌های وارداتی به دست دامدار واقعی نمی‌رسد و عملا تولیدکننده واقعی از حمایت لازم برخوردار نیست. 

گوشت‌های وارداتی هم باعث کاهش قیمت نشدند

مدیرعامل اتحادیه دام سبک با اشاره به روند واردات گوشت قرمز گفت: با وجود واردات حدود ۲۳۰ هزار تن گوشت قرمز در سال گذشته، شاهد کاهش قیمت در بازار نیستیم. عرضه گوشت‌های وارداتی بسیار محدود و غیرهدفمند است. بسیاری از استان‌ها اصلا این گوشت‌ها را ندیده‌اند و فقط در چند استان محدود توزیع انجام شده است.

به باور وی، این میزان واردات و هزینه ارزی بالای آن، تاثیر ملموسی بر سفره مردم نداشته است. 

مدیرعامل اتحادیه دام سبک تصریح کرد: در حالی‌که بیش از ۱.۲ میلیارد دلار برای واردات گوشت هزینه شده، نه بازار متعادل شده و نه قیمت برای مصرف‌کننده کاهش پیدا کرده است. اگر این رقم به ‌صورت یارانه مستقیم برای خرید گوشت به مردم اختصاص می‌یافت و صرف خرید تولید داخلی می‌شد، هم به مردم کمک می‌شد و هم دامدار منتفع می‌گردید. 

دادرس معتقد است سیستم نظارتی بر توزیع گوشت‌های وارداتی، کارایی لازم را نداشته و نبود عدالت در توزیع باعث شده اهداف اصلی واردات، یعنی تنظیم بازار و تامین گوشت ارزان برای مردم، تحقق پیدا نکند.

وی تاکید کرد که ادامه این وضعیت ممکن است به خروج دامداران از چرخه تولید منجر شود و در نهایت کشور را به واردات بیشتر وابسته کند. 

به گفته دادرس، راهکار خروج از بحران فعلی، حمایت مستقیم از تولید داخل و طراحی سازوکار شفاف در تخصیص منابع و یارانه‌هاست.