ناترازی انرژی ریشه در سیاست‌های گذشته دارد

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ سید صالحی هندی، مدیر پیشین اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در نشست تحلیلی طرح جامع رفع ناترازی انرژی گفت: ورود به بحث ناترازی انرژی شاید احتیاج به مقدمه داشته باشد، وضعیت کشور در یک وضعیت برهم‌آیی بحران‌ها قرار دارد و چند بحران هم‌زمان ایجاد شده‌اند که هیچ‌کدام از این بحران‌ها به‌ یک‌باره شکل نگرفته‌اند، بلکه در یک فاصله زمانی طولانی‌مدت به وجود آمده‌اند. 

وی ادامه داد: باید یک لیست از این بحران‌ها داشته باشیم که طیف‌های مختلف سیاسی و لایه‌های مختلف جامعه بر آن لیست و اولویت‌بندی‌اش به توافق برسند. 

هندی تصریح کرد: این مساله فقط به دولت‌های مختلف مربوط نیست. ممکن است دولت‌ها آن را تضعیف یا تقویت کرده باشند اما اگر بگوییم که یک طرز فکر یا تفکر سیاسی یا اقتصادی خاص باعث این بحران‌ها شده، درست نیست. 

وی اظهار کرد: طرح تثبیت قیمت‌ها در سال ۸۳ اتفاق افتاد و افرادی که این طرح را مطرح کردند، هنوز در مجلس هستند و باید پاسخگو باشند. همچنین پیش از سال ۸۳ نیز سیاست‌های قیمتی لحاظ شده بود و مبدا آن دولت نهم و دهم نبوده است. 

مدیر پیشین شرکت ملی نفت گفت: در طرح بازتوزیع یارانه انرژی به بخش تولید اصلا اشاره‌ای نشده و همه توجه به بخش مصرف است، صنعت توسعه یافته و طبیعتا مصرف بالا رفته و بهتر بود در این طرح شاخص‌های شدت انرژی بررسی می‌شد. 

وی تاکید کرد: در گاز و برق چیزی به اسم «پیک» وجود ندارد و همیشه کمبود داریم به طوری که در سال گذشته طبق آمار ۱۸ گیگاوات کمبود برق وجود داشت و هر سال حدود دو و نیم تا سه درصد نیز افزایش وجود دارد، پس باید در این طرح به تولید هم توجه شود. 

هندی گفت: در بخش مصرف، راهکار‌های مختلفی وجود دارد ولی وزن زیادی به بحث قیمت داده شده است. اینکه قیمت باید مدیریت شود، درست است اما این برنامه همه مسؤولیت را متوجه مردم می‌بیند، گویی مردم مقصر اصلی‌ هستند. 

وی ادامه داد: اگر قرار است که قیمت بر مصرف اثر بگذارد باید کشش بازار در نظر گرفته شود که تا به حال این‌ گونه نبوده و اثرات قیمتی مقطعی بوده‌ و بعد از مدتی به حالت قبل بازگشته است. در حال حاضر نیز به‌ دلیل تورم شدید، تغییر قیمت‌ دیگر معنا ندارد. 

وی تصریح کرد: سوال مردم این است که آیا دستمزد‌ها هم با تورم افزایش می‌یابد؟ وقتی جواب منفی است، افزایش قیمت‌ها دیگر توجیهی ندارد. تورم جلوتر از قیمت‌ها حرکت کرده و همین باعث شده تا اثر قیمت‌گذاری از بین برود. 

هندی گفت: تبعات سیاسی و اجتماعی این اقدامات (تغییرات قیمتی) قطعی است و باید دید که چطور مطرح می‌کنیم و چگونه زمینه‌سازی می‌شود اما در هر صورت سرمایه اجتماعی امروز با سال‌های ۸۵ و ۸۶ بسیار متفاوت است. مخالفت‌های امروز ریشه منطقی دارد و اگر مراقب نباشیم، دوباره با موج رسانه‌ای روبه‌رو می‌شویم. 

وی در پایان گفت: طرح جامع انرژی باید دقیق، عمیق و منطبق با واقعیت‌های کشور باشد. نباید با ساده‌انگاری و نادیده گرفتن مسائل اصلی طرحی ارائه داد که در اجرا با شکست مواجه شود یا تبعات سنگینی برای مردم و اقتصاد کشور داشته باشد.