به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر، براساس آمارهای بانک مرکزی تورم تولیدکننده در فروردین ماه سال ۱۴۰۴ با یک درصد افزایش نسبت به ماه قبل به ۲۸.۶ درصد رسیده است. شاخص تورم نقطه به نقطه تولیدکننده هم به ۳۷.۹ درصد رسیده که نسبت به ماه قبل ۱.۹ درصد رشد نشان میدهد. تورم ماهانه تولیدکننده در اسفند ماه 1403 معادل 5.1 درصد بوده است و رقم 1.9 درصدی فروردین ماه بیانگر کاهش قابل توجه رشد این شاخص است.
در فروردین ماه بیشترین رشد شاخص قیمت برای بخشهای بهداشت و مددکاری اجتماعی با ۸.۵ درصد، استخراج معدن با ۴.۱ درصد، هتل و رستوران با ۴.۲ درصد و حمل و نقل و انبارداری با ۳.۶ درصد بوده است.
کمترین رشد شاخص قیمت در فروردین ماه هم برای بخشهای فعالیتهای اداری و خدمات پشتیبانی با منفی ۱۸ درصد، کشاورزی، جنگلداری و ماهیگیری با منفی ۲.۳ درصد، آموزش با ۰.۹ درصد، اطلاعات و ارتباطات با ۲ درصد بوده است.
تورم نقطه به نقطه که درواقع سطح عمومی قیمتها در مقایسه با ماه مشابه سال قبل به دست میآید نشان میدهد در این دوره یک ساله فعالیتهای اداری و خدمات پشتیبانی با ۶۴.۴ درصد بیشترین تورم را در حوزه تولیدکننده به ثبت رسانده است. بهداشت و مددکاری اجتماعی با ۴۸.۸ درصد و حمل و نقل و انبارداری با ۴۸.۱ درصد در رتبههای بعدی بیشترین رشد قیمت قرار دارند.
در حوزه تورم سالانه، بالاترین شاخص تورم در بخشهای فعالیتهای اداری و خدمات پشتیبانی با ۵۹.۲ درصد، سایر فعالیتهای خدمات عمومی، اجتماعی و شخصی با ۴۲.۲ درصد، بهداشت و مددکاری اجتماعی با ۴۱.۱ درصد و حمل و نقل و انبارداری با ۳۶.۶ درصد بوده است.
درواقع بیشترین بالاترین شاخص تورم برای بخشهای خدمات بوده است.کمترین نرخ تورم هم برای بخشهای استخراج معدن با ۱۰.۹ درصد، ساخت (صنعت) با ۲۵.۵ درصد و کشاورزی، جنگلداری و ماهیگیری با ۲۹.۴ درصد بوده است.
بنابراین این گزارش تورم سالانه تولیدکننده در بخش کالا ۲۵.۹ درصد و تورم نقطه به نقطه این بخش ۳۵.۸ درصد است و در بخش خدمات تورم سالانه ۳۶.۹ درصد و تورم نقطه به نقطه ۴۴.۳ درصد به ثبت رسیده است. پایینترین سطح تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در سالهای اخیر در مرداد ماه ۱۴۰۳ بود که تورم به ۲۴.۱ درصد رسید؛ بنابراین تورم نقطه به نقطه در ۸ ماه گذشته ۱۲.۸ درصد رشد داشته است.
تورم نقطه به نقطه تولیدکننده درواقع تورم پیشنگر است و سیر تورم سالانه در ماههای آینده را نشان میدهد. ضمن اینکه اساسا تورم تولیدکننده ماهیتا یک تورم پیشنگر برای اقتصاد است. به نظر میرسد مهمترین دلیل رشد تورم تولیدکننده در ۶ ماه اخیر رشد قیمت ارز رسمی و غیررسمی بوده است. بررسی تحولات یک دهه اخیر نشان میدهد بهای ارز بیشترین همبستگی را با نرخ تورم و تغییرات سطح عمومی قیمتها داشته است.