به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از فایننشال تایمز؛ دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده تهدید کرده که در صورت عدم دستیابی به توافق تجاری با ژاپن، تعرفههای بیشتری بر کالاهای وارداتی از این کشور وضع خواهد کرد. این اظهارات در حالی مطرح شده که فقط چند روز تا پایان مهلت تعلیق برخی از تعرفههای سنگین باقی مانده و تنشهای تجاری میان واشنگتن و توکیو بار دیگر شدت گرفته است.
ترامپ اعلام کرده است کشورهایی که تا تاریخ ۹ ژوئیه نتوانند با آمریکا به توافق تجاری برسند، مشمول تعرفههای جدید خواهند شد. این تاریخ مصادف با زمانی است که تعرفههای به اصطلاح «متقابل» که در ماه آوریل اعمال شده بود، دوباره اجرایی میشود.
وی در این میان به طور خاص از ژاپن نام برد؛ کشوری که پس از آغاز ناگهانی جنگ تجاری توسط ترامپ در ماه آوریل، روزی که وی از آن با عنوان «روز آزادی» یاد کرد، از نخستین کشورهایی بود که برای رسیدن به تفاهم وارد مذاکره شد.
ترامپ گفت: «با ژاپن مذاکره کردهایم اما بعید میدانم به توافقی برسیم.»
وی ادامه داد: «نامهای برایشان خواهم فرستاد و خواهم گفت از شما متشکریم اما میدانیم قادر نیستید تا خواستههای ما را برآورده کنید. بنابراین باید تعرفهای معادل ۳۰ یا ۳۵ درصد یا هر رقمی که تصمیم بگیریم بپردازید، زیرا ما با کسری تجاری بزرگی روبهرو هستیم.»
بازارهای مالی ژاپن نسبت به این اظهارات واکنش نشان دادند؛ به گونهای که شاخص نیکی ۲۲۵ که شرکتهای صادراتمحور را شامل میشود، تا ظهر روز چهارشنبه، ۰.۵ درصد کاهش یافت. شاخص تاپیکس نیز اندکی افزایش یافت و ارزش ین در برابر دلار آمریکا حدود ۰.۲ درصد کاهش پیدا کرد و به ۱۴۳.۷۵ ین رسید.
این سخنان نشان میدهد که ترامپ همچنان بر موضع سختگیرانه خود در برابر شرکای تجاری پافشاری دارد، حتی با آنکه پیشتر، در واکنش به آشفتگیهای بازارهای جهانی، از اعمال تعرفههای سنگینتر عقبنشینی کرده بود.
در حال حاضر، بسیاری از کالاهای صادراتی ژاپن به آمریکا با تعرفهای ۱۰ درصدی مواجهاند. خودروها و قطعات یدکی با تعرفهای ۲۵ درصدی وارد آمریکا میشوند و فولاد و آلومینیوم ژاپنی نیز مشمول تعرفهای ۵۰ درصدی هستند.
از ابتدای سال جاری، مذاکرات فشردهای میان مقامات تجاری دو کشور در جریان بوده است. به گفته یک منبع آگاه، ژاپن به تدریج پذیرفته که از تعرفههای خودرویی معاف نخواهد بود اما در عین حال خواهان ضمانتی است که هرگونه توافق نهایی، پایدار و غیرقابل بازنگری باشد.
ژاپن بر این نکته پافشاری میکند که آمریکا باید تضمین دهد توافق حاصلشده، نهایی و بدون امکان اعمال تعرفههای جدید در آینده خواهد بود. شرکتهای ژاپنی برای برنامهریزی تولید و صادرات خود، باید دقیقا از میزان تعرفهها آگاه باشند. از اینرو، توکیو به دنبال توافقی است که برای آمریکا جنبه تعهدآور و الزامآور داشته باشد.