به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر ؛ تولید نفت خام جهان در سال ۲۰۲۴ به ۷۲.۶ میلیون بشکه در روز رسید که نسبت به سال گذشته، حدود ۷۶۷ هزار بشکه کاهش یافته است. در این میان، سه کشور آمریکا، عربستان سعودی و روسیه همچنان سه تولیدکننده اصلی جهان باقی ماندهاند و سهم عمدهای از تولید نفت جهان را در اختیار دارند.
آمریکا با تولید ۱۳.۲ میلیون بشکه در روز، برای چندمین سال متوالی جایگاه نخست را حفظ کرد و نسبت به سال گذشته نیز رشد تولید داشت. این موضوع نشاندهنده پویایی صنعت نفت شیل و سرمایهگذاریهای جدید در این کشور است.
عربستان سعودی با کاهش تولید ۶۵۱ هزار بشکهای نسبت به سال گذشته، به ۸.۹۵ میلیون بشکه در روز رسید. این کاهش عمدتا ناشی از سیاستهای مدیریت عرضه اوپکپلاس برای حمایت از قیمتها بود. همچنین روسیه تولید خود را به ۹.۱۹ میلیون بشکه رساند که نسبت به سال قبل، ۴۰۴ هزار بشکه کاهش نشان میدهد. این کاهش در سایه تحریمها و محدودیتهای بازار اتفاق افتاده است.
در میان اعضای اوپک، ایران بیشترین رشد تولید را در سال ۲۰۲۴ نسبت به ۲۰۲۳ داشته و تولید خود را از ۲.۸۸ به ۳.۲۵ میلیون بشکه رسانده است. عراق و امارات نیز شاهد کاهش نسبی تولید بودند.
از دیگر نکات قابل توجه، افزایش تولید کشورهای آمریکای لاتین از جمله آرژانتین و ونزوئلا و همچنین رشد تولید نیجریه در آفریقا است.
در مجموع، سهم اوپک از تولید جهانی در سال ۲۰۲۴ به حدود ۳۶ درصد رسیده که نسبت به سال ۲۰۲۲ (۳۸. ۱ درصد) کاهش یافته و این نشاندهنده افزایش سهم کشورهای غیراوپک و به ویژه آمریکا است.
بازار نفت خام جهان طی پنج سال اخیر شاهد رشد تولید در آمریکا و برخی کشورهای غیراوپک بوده و در مقابل، برخی کشورهای اوپک به منظور کنترل قیمتها، محدودیتهایی بر تولید خود اعمال کردهاند. ایران نیز با رشد چشمگیر تولید، نقش فعالی در بازار پیدا کرده است. آینده بازار نفت همچنان وابسته به سیاستهای اوپکپلاس، شرایط ژئوپلیتیک و روند تقاضا در اقتصادهای بزرگ خواهد بود.