اقتصاد معاصر خبر می‌دهد
استقراض بانک آینده از بانک مرکزی به ۳۰۰ هزار میلیارد تومان رسید

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ اخیرا ترازنامه سه ماهه ۱۴۰۴ بانک آینده منتشر شده که نشان می‌دهد همانطور که پیش‌بینی می‌شد، روند زیان‌دهی بانک آینده ادامه داشته و میزان استفراض این بانک از بانک مرکزی به ارقام بسیار بالاتری رسیده است. جدول زیر که از صورت‌های مالی سال‌های ۱۳۹۷ تا بهار ۱۴۰۴ استخراج شده، روند نزولی بانک آینده را به وضوح نشان می‌دهد. 

در بهار سال ۱۴۰۴ بانک آینده رقمی به میزان ۳۷ هزار و ۲۵۲ میلیارد تومان زیان جدید ثبت کرده که ۱۳ هزار و ۹۴۷ میلیارد تومان آن ناشی از سود سپرده مازاد پرداختی بر درآمد تسهیلات اعطایی است. 

در واقع یکی از ریشه ناترازی این بانک، عدم امکان وصول درآمد از تسهیلات پرداختی در سال‌های گذشته است، زیرا بیش از ۹۰ درصد تسهیلات پرداختی این بانک به شرکت‌های زیرمجموعه و اشخاص مرتبط بوده و تقریبا بیش از ۹۰ درصد این تسهیلات غیرجاری و معوق شده است.

بانک آینده روزانه ۴۰۰ میلیارد تومان زیان می‌دهد

با توجه به عدد زیان ثبت شده در بهار امسال، در واقع بانک آینده در ۹۳ روز اول سال جاری، در هر روز ۴۰۰ میلیارد تومان زیان داده است. در پایان بهار سال ۱۴۰۴، میزان زیان انباشته بانک آینده به ۵۰۲ هزار و ۷۴۱ میلیارد تومان رسیده و با این روند تا پایان سال جاری، میزان زیان انباشته به حدود ۶۳۰ هزار میلیارد تومان خواهد رسید.

بانک آینده

جهش ۷۲ هزار میلیارد تومانی اصل بدهی بانک آینده به بانک مرکزی در بهار

از نکات مهمی که بررسی آمار و ارقام بهار امسال به ما نشان می‌دهد، خروج سپرده از بانک آینده است. مانده کل سپرده‌های بانک آینده در انتهای سال ۱۴۰۳ به میزان ۳۲۵ هزار و ۷۳۵ میلیارد تومان بوده که این رقم در ۳۱ خرداد ۱۴۰۴ به ۲۶۸ هزار و ۲۰۴ میلیارد تومان کاهش یافته است؛ بنابراین بدون احتساب سود سپرده‌ای که به حساب‌ها اضافه می‌شود، حداقل ۵۷ هزار و ۵۳۱ میلیارد تومان سپرده در فصل بهار از بانک آینده خارج شده است. 

با توجه به ناترازی در بخش درآمد تسهیلات و سود سپرده پرداختی و بیشتر بودن سایر هزینه‌های بانک آینده از درآمدها، این بانک برای بقای خود در طول سال مدام از بانک مرکزی استقراض می‌کند اما در بهار امسال خروج سپرده هم مزید بر علت شده و میزان استقراض این بانک از بانک مرکزی را به میزان قابل توجهی افزایش داده است. در جداول منتشر شده به جزئیات اشاره نشده و گزارش صورت مالی بانک در فصل بهار منتشر شده است. بنابراین مشخص نیست که رشد اضافه برداشت این بانک از بانک مرکزی چقدر بوده است، زیرا بخشی از عدد، بدهی ناشی از جریمه اضافه برداشت است. 

اما با توجه به اینکه عدد اصل بدهی سال ۱۴۰۳ مشخص است (۲۲۸ هزار و ۱۹۲ میلیارد تومان)، می‌توان خالص استقراض بانک آینده از بانک مرکزی را برآورد کرد.  نرخ جریمه اضافه برداشت ۳۴ درصد است که سهم بهار از این رقم معادل ۸.۴ درصد است؛ بنابراین ۲۲۸ هزار و ۱۹۲ میلیارد تومان اصل بدهی، حداقل در بهار امسال، ۱۹ هزار و ۱۶۸ میلیارد تومان جریمه ایجاد کرده است. میزان رشد بدهی بانک آینده به بانک مرکزی در بهار امسال، ۹۲ هزار و ۳۵۴ میلیارد تومان بوده و بنابراین حداقل ۷۰ تا ۷۲ هزار میلیارد تومان به اصل استقراض اضافه شده و رقم خالص اضافه برداشت بانک آینده از بانک مرکزی در پایان بهار امسال به ۳۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.