به گزارش اقتصاد معاصر؛ به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، مظفر روستایی رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور اظهار داشت: با توجه به شرایط اقلیمی و استمرار خشکسالی، برای داشتن مزارع پربازده و پایدار تحت هر شرایط آبوهوایی، ضروری است کشاورزان به توصیههای فنی موسسه تحقیقات دیم توجه ویژهای داشته باشند.
وی نخستین عامل موفقیت در اراضی دیم را رعایت تاریخ کاشت مناسب دانست و اظهار کرد: در مناطق سردسیر کشور، زمان مناسب کشت پاییزه گندم و جو از اول تا پایان مهرماه است و کشاورزان باید قبل از بارندگی مؤثر و بهصورت خشکهکاری اقدام کنند.
روستایی درباره اهمیت استفاده درست از کودهای پایه گفت: کودهای اوره و فسفات باید هنگام کاشت و بهصورت جایگذاری در زیر بذر مصرف شوند تا جذب مؤثرتری داشته باشند.
وی در همین حال هشدار داد که مصرف بیش از حد بذر در واحد سطح میتواند به کاهش عملکرد منجر شود.
روستایی تصریح کرد: میزان بذر مناسب گندم و جو بسته به رقم و اقلیم های مختلف بین 100 تا 170 کیلوگرم در هکتار متغیر است و استفاده بیش از اندازه، بهویژه در سالهای خشکسالی، باعث کاهش مقاومت مزرعه در برابر کمآبی میشود.
وی ادامه: در اقلیم گرمسیر، میزان بذر مصرفی گندم و جو از 100 تا 150 کیلیو گرم است.
رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور با بیان این که عمق کاشت نیز از عوامل تعیینکننده در سبز شدن و پنجهزنی است، اذعان داشت: عمق مناسب برای گندم و جو حدود 4 تا 5 سانتیمتر توصیه میشود.
وی تصریح کرد: از پودر کردن بیش از حد خاک باید جلوگیری کرد، زیرا این امر خطر فرسایش بادی را افزایش میدهد.
روستایی درباره معرفی ارقام دیم به کشاورزی نیز گفت: تاکنون 132 رقم گندم، جو، نخود، عدس و گیاهان روغنی متناسب با اقلیمهای مختلف کشور معرفی شدهاند که ویژگی مشترک همه آنها تحمل به خشکی و پایداری در برابر تغییرات اقلیمی است.
وی با اشاره به اهمیت تناوب زراعی گفت: کشت حبوبات در زمینهای آیش، علاوه بر افزایش پایداری تولید، موجب ذخیره حدود 50 کیلوگرم ازت خالص در خاک برای محصول بعدی میشود و این موضوع تاثیر چشمگیری در افزایش عملکرد گندم سال بعد دارد.