روسیه برای دسترسی روان به بازارهای جنوب آسیا به دنبال اتصال ریلی به پاکستان است که با وجود موانع جدی بر سر مسیر ریلی ترانس افغان، توسعه بخش شرقی کریدور شمال-جنوب از طریق ایران از اهمیت راهبردی برخوردار است.
بودجه حملونقل ۱۴۰۴ با افزایش چشمگیر اعتبارات سرمایهای، امیدهایی برای توسعه زیرساختهای ترانزیتی کشور ایجاد کرده اما چالشهایی همچون عدم تامین سرمایه اولیه صندوق توسعه حملونقل و حذف برخی اعتبارات حیاتی، نگرانیهایی را برانگیخته است.
مدیرعامل شرکت خدمات مهندسی خط و ابنیه فنی راهآهن با بیان اینکه در حال حاضر ۴ کارخانه ساخت تراورس در کشور فعال است و تولیدات داخلی با کیفیت دارد، گفت: در سنوات گذشته با وجود مشکلات متعدد برای شرکت، اصلا تعدیل را در دستور کار قرار ندادیم.
گشایش کریدور واخان به عنوان پل زمینی بین ایران و چین میتواند در انتقال انرژی به این کشور تاثیرگذار باشد و همچنین اتصال کشورهای آسیای مرکزی مانند تاجیکستان، ازبکستان و قرقیزستان به بندر چابهار تسهیل شود.
بدون تردید یکی از موضوعات مهم در سفر آتی رئیس جمهور به مسکو، رایزنی در مورد توسعه کریدور شمال-جنوب بوده که در نظم نوین جهانی برای هر دو کشور، از اهمیت راهبردی برخوردار است.
ایران برای بهرهبرداری از موقعیت جغرافیایی خود و تحقق منافع اقتصادیاش، باید هر چه سریعتر و بهطور همزمان کریدورهای شمال-جنوب و خلیج فارس-دریای سیاه را فعال کند، در اینباره میتواند از ظرفیتهای منطقهای و جهانی برای پیشبرد این دو کریدور استفاده کند.
راهاندازی راهآهن چین–قرقیزستان–ازبکستان به عنوان پروژه قرن در آسیای مرکزی، در صورت اتصال به ایران از طریق ترکمنستان، میتواند دسترسی آنها به خلیج فارس و اروپا را تسهیل کند.