به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ دفتر تحقیقات کنگره آمریکا در گزارشی که برای نمایندگان کنگره نوشته، به بررسی وضعیت صادرات نفت ایران پرداخته، به طوری که این گزارش به افزایش صادرات نفت ایران در سایه تحریمهای آمریکا اذعان کرده است.
در این گزارش آمده است: «بسیاری از اعضای کنگره نسبت به توانایی ایران در کسب درآمد با فروش نفت نگران هستند، این در حالی بوده که از مدتها پیش، صادرات نفت ایران هدف تحریمهای آمریکا قرار داشته است. صادرات نفت ایران در سال ۲۰۲۴ به رکوردهای جدیدی رسیده و تقریبا همه نفت صادراتی ایران به مقصد چین بود. تکنیکهایی که ایران برای لاپوشانی صادرات نفت خود به کار می گیرد، تلاشها برای شناخت الگوهای تجارت ایران را ناموفق گذاشته و اعمال و اجرای قانون تحریمها را با مشکل مواجه کرده است.»
این گزارش افزوده است: «صادرات نفت ایران در سه ماهه نخست ۲۰۲۴ به رکورد جدیدی رسید و تقریبا همه نفت صادراتی ایران به چین رفته است. بررسیها نشان میدهد که ایران در مجموع ۷۰ میلیارد دلار از فروش نفت و محصولات پتروشیمی در سال ۲۰۲۳، درآمد کسب کرد. افزایش خرید نفت ایران توسط چین شاید از این امر حکایت دارد که خریداران چینی نفت ایران معتقدند که منافع خرید نفت این کشور از خطرات تحریمهای آمریکا بیشتر است.»
نفت ایران اغلب پایینتر از قیمتهای بازار فروخته میشود. البته در نوامبر امسال با کاهش عرضه جهانی نفت و افزایش قیمتها در اثر تشدید تنشهای منطقهای، ایران نفت خود را با تخفیف کمتری عرضه کرده است. خریداران چینی نفت ایران، اغلب پالایشگاههای کوچک و نیمهمستقلی هستند که شناسایی آنها برای آمریکا مشکل بوده و به علاوه این پالایشگاهها ارتباطی با سیستم مالی آمریکا ندارند. تاجران برای فروش نفت ایران از تکنیکهای گمراهکنندهای استفاده میکنند. مثلا نفت صادراتی ایران را با منشا کشور دیگر میفروشند یا اطلاعات غلط از مسیر نفتکشها ارائه میدهند.
بررسیهای این مرکز وابسته به کنگره آمریکا نشان میدهد که صادرات نفت ایران در سال ۲۰۲۴ از مرز ۱.۵ میلیون بشکه در روز گذشته است.
این گزارش به ادعاها در مورد بیعملی دولت بایدن در اجرای تحریمها علیه ایران اشاره کرده و نوشته است: «برخی ناظران میگویند که دولت بایدن به دلایلی از جمله ملاحظه سایر منافع آمریکا، عدم تمایل برای تشدید تنشها با چین و ترس از افزایش قیمت نفت، اولویتی برای اجرای تحریمها علیه ایران قائل نشده اما مقامات دولت بایدن، این اتهامات را رد میکنند و به قرار دادن اسامی صدها فرد و شرکت در فهرست تحریمهای ایران اشاره کرده و البته اذعان میکنند که ایران همچنان به صادرات نفت خود ادامه میدهد.»
در بخش دیگری از این گزارش، به دست کوتاه آمریکا در توقیف محمولههای نفتی ایران اشاره شده و آمده است: «قانون دریاها مانع اعمال تحریمهای آمریکا علیه کشتیهای حامل نفت ایران میشود. همچنین مقامات آمریکایی در مواردی به ناخدای کشتیهای حامل نفت ایران برای هدایت کشتی به بنادر مورد نظر آمریکا پاداش پیشنهاد میکنند.»
اقدامات تلافی جویانه ایران در برابر مصادره نفت خود توسط آمریکا، یکی دیگر از موانع اجرای تحریمهای علیه کشورمان است که در این گزارش به عنوان نمونه به توقیف محموله یک میلیون بشکهای نفت ایران در کشتی سوئز راجان اشاره شده است. این کشتی که با نام جدید در حال تردد در خلیج فارس بود، در اقدام تلافی جویانه ایران در ژانویه ۲۰۲۴ توقیف شد.