به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در نشست خبری با اصحاب رسانه بیان کرد: سفر رئیس جمهور ایران به تاجیکستان و سپس به مسکو، سفری مهم با محوریت تقویت روابط منطقهای است. تاجیکستان به عنوان کشوری کلیدی در آسیای مرکزی، روابط عمیق تاریخی، فرهنگی و تمدنی با ایران دارد. این سفر همزمان با سیوسومین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک دو کشور انجام میشود. ایران اولین کشوری بود که استقلال تاجیکستان را به رسمیت شناخت و سفارتخانه خود را در این کشور افتتاح کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه افزود: در این سفر، مجموعهای از اسناد همکاری در حوزههای اقتصادی، تجاری، بهداشت، حملونقل، تجارت و انرژی بررسی و امضا خواهد شد. همچنین در حوزه فرهنگی، بازگشایی پژوهشگاه زبان و ادب فارسی، به عنوان نمادی از پیوندهای زبانی و فرهنگی، از برنامههای مهم است. این سفر، اولین بازدید رئیس جمهور از منطقه آسیای میانه و قفقاز محسوب میشود.
بقایی بیان کرد: معاهده جامع ایران و روسیه نسخه بهروزشده توافقنامه منعقده در اواخر دهه ۱۳۷۰ است. سفر رئیس جمهور ایران به روسیه، بلافاصله پس از سفر به تاجیکستان، با هدف امضای معاهده مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه انجام میشود.
وی در ادامه افزود: این معاهده که طی سه تا چهار سال گذشته مورد مذاکره قرار گرفته و در تابستان امسال نهایی شده، نسخه بهروزشده توافقنامهای است که از سال ۱۳۸۱ میان دو کشور در حال اجرا بوده و اکنون با تفصیل و جزئیات بیشتری تنظیم شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص همکاریهای بین ایران و روسیه بیان کرد: این معاهده طیف گستردهای از همکاریها را شامل میشود. در حوزه اقتصادی و انرژی، سرمایهگذاری مشترک و توسعه همکاری در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر انجام خواهد شد. در حوزه حملونقل نیز توسعه شبکههای جادهای، ریلی، هوایی و دریایی در دستور است. در حوزه امنیتی نیز مقابله با جرایم سازمانیافته و تروریسم مد نظر قرار خواهد گرفت. در حوزه علمی و فنی نیز انتقال دانش فنی و تجربیات انجام میگیرد و همچنین در سایر حوزهها نظیر بهداشت، کشاورزی، کاهش تبعات بلایای طبیعی و مقابله با چالشهای مشترک مد نظر است.
بقایی در خصوص رویکرد این معاهده بیان کرد: این معاهده با رویکردی جامع، به دنبال تقویت روابط استراتژیک و گسترش همکاریهای دو کشور در حوزههای مختلف است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص وضعیت FATF اظهار داشت: گروه ویژه اقدام مالی (FATF) سالهاست که در دستور کار بخشهای مختلف کشور قرار دارد و اخیرا بار دیگر در مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد بررسی قرار گرفته است. این موضوع در مطبوعات نیز مورد توجه قرار گرفت.
وی در ادامه افزود: در حال حاضر، دو لایحه مهم به عنوان پیششرطهای لازم برای پیشبرد این روند در دستور کار قرار دارند که الحاق به کنوانسیون جرایم سازمانیافته فراملی و موضوعات مرتبط با تامین مالی تروریسم هستند. طبق اطلاعات موجود، این لوایح همچنان در حال بررسی هستند و وزارت امور خارجه نیز در چارچوب وظایف خود، به این روند کمک میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری تاکید کرد: رفع تحریمها همواره یکی از اولویتهای اصلی جمهوری اسلامی ایران بوده، در حالی که ما توانستهایم با تکیه بر ظرفیتهای داخلی، اقتصاد کشور را مقاوم کرده و تاثیر تحریمها را به حداقل برسانیم اما رفع این تحریمهای ناعادلانه را حق مسلم خود میدانیم و از هر اقدامی برای تحقق آن دریغ نمیکنیم.
وی در ادامه افزود: در نشست ژنو، علاوه بر موضوع رفع تحریمها، مباحث هستهای و مسائل منطقهای و بینالمللی نیز مطرح خواهد شد. این گفتوگوها در ادامه نشست دسامبر گذشته برگزار میشود و ایران آماده شنیدن و بررسی نکات و پیشنهادات طرفهای مقابل است.
بقایی درباره نفتهای انبارشده در چین اظهار کرد: این خبرسازیها درباره ارتباط ایران و چین را میتوان به حساب تلاشهای مختلف برای فضاسازی گذاشت. هدف از این اقدامات روشن است. روابط ایران با شرکای اقتصادی، از جمله چین، کاملا تثبیتشده است و دو کشور برای حفظ و تداوم منافع مشترک، از تمامی ظرفیتها و ابزارهای موجود استفاده میکنند. روابط تجاری ما با چین، مانند همیشه بر اساس منافع متقابل ادامه دارد.