به گزارش اقتصاد معاصر؛ مسعود نمازی، مدیرعامل موسسه جهاد استقلال عصر سهشنبه درباره وضعیت عرضه برنج در بازار اظهار داشت: در دولت گذشته، از اوایل سال ۱۴۰۳، قرارداد خرید برنج با سه شرکت هندی منعقد شد. این قرارداد با هدف تامین نیاز داخلی و با حداقل قیمت ممکن امضا شد اما با آغاز به کار دولت چهاردهم، گزارشهای دریافتی و بررسیهای اولیه نشان داد که کیفیت برنجهای تحویلی مطابق با شرایط قرارداد نیست و احتمال اختلاط در آنها وجود دارد.
وی افزود: تامین امنیت غذایی و سفره مردم یکی از اولویتهای وزارت جهاد کشاورزی است. به همین دلیل، پس از انجام بررسیهای دقیق، وزیر جهاد کشاورزی دستور برخورد با متخلفان این قرارداد را صادر کرد. هرچند که برنجهای وارداتی از نظر سازمان غذا و دارو مشکلی برای مصرف ندارند اما به لحاظ کیفی با مفاد قرارداد همخوانی ندارند.
نمازی تصریح کرد: برای شفافسازی موضوع، موسسه جهاد استقلال با اضافه کردن یک الحاقیه به قرارداد، آزمایشهای ژنتیک را بر روی محمولههای برنج آغاز کرد. نتایج این آزمایشها تایید کرد که برنجها دارای اختلاط هستند. این آزمایشها در داخل کشور نیز توسط دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، سازمان ملی استاندارد و سازمان غذا و دارو تکرار شد و نتیجه مشابهی به دست آمد.
وی در ادامه توضیح داد: برنجهای خریداریشده با قیمت حدود ۹۹۸ یورو به ازای هر تن خریداری شدهاند، در حالی که در زمان عقد قرارداد، قیمت بازار جهانی بیش از ۱۱۰۰ یورو بوده است. با این حال، پس از مشخص شدن کیفیت متفاوت محموله، موسسه جهاد استقلال با همکاری سفارت ایران در هند جلسات متعددی برای بررسی این موضوع برگزار کرده است.
نمازی با اشاره به آخرین وضعیت این محموله در ۳۰ دیماه ۱۴۰۳ گفت: تاکنون حتی یک تن از برنجهای خریداریشده از انبارهای بندرعباس خارج نشده و هرگونه توزیع آن منوط به تاییدیه بهداشتی خواهد بود.
وی ضمن رد ادعای آلوده بودن برنجها اظهار داشت: مگر میشود برنج آلوده وارد کشور شود و سازمان غذا و دارو که یک مرجع معتبر بینالمللی است، نسبت به آن بیتفاوت باشد؟ امنیت غذایی مردم اولویت اصلی ماست اما در کنار آن سلامت جامعه نیز خط قرمز محسوب میشود.
نمازی همچنین درباره قیمت برنج در بازار هشدار داد و گفت: برنجی که با ارز ترجیحی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی خریداری شده و قرار است با نرخ ۴۰ تا ۴۵ هزار تومان عرضه شود، در بازار با قیمت ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان به فروش میرسد. برخی افراد که از افزایش قیمت سود میبرند، به دنبال ایجاد التهاب در بازار هستند اما با ورود ۵۰ هزار تن برنج به بازار، دست دلالان از گرانفروشی کوتاه خواهد شد.
وی تاکید کرد که تاکنون هیچ ارزی بابت این محموله پرداخت نشده و تسویه حساب نهایی پس از بررسیهای دقیق و تعیین قیمت کارشناسی انجام خواهد شد.