اقتصاد کلان

اقتصاد کلان

بانک

صنعت

کشاورزی

راه و مسکن

اقتصاد بین الملل

انرژی

بازرگانی

بورس

فناوری

سیاست و اقتصاد

کارآفرینی و تعاون

چند رسانه ای

۳۰/فروردين/۱۴۰۴ | ۱۶:۲۷
۱۶:۲۲ ۱۴۰۴/۰۱/۳۰
اقتصاد معاصر خبر می‌دهد

رئیس فدرال رزرو در نوک حمله ترامپ؛ بورس آمریکا لرزید

جنگ تجاری که ترامپ با تعرفه‌های سنگین علیه چین آغاز کرد، اکنون به نهادهای داخلی آمریکا سرایت کرده است. جروم پاول، رئیس فدرال‌رزرو جدیدترین هدف شلیک‌های سیاسی ترامپ است، شلیک‌هایی که حالا نه فقط پکن که بازار بورس نیویورک را نیز به لرزه انداخته‌اند.
کد خبر:۲۰۵۶۴

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ سخنان جروم پاول، رئیس فدرال‌رزرو درباره پیامدهای تورمی تعرفه‌های تجاری در نشست روز چهارشنبه گذشته، موجی از نگرانی در بازارهای مالی به راه انداخت و منجر به سقوط قابل‌ توجه شاخص‌های بورس وال‌استریت شد. 

همین اظهارات بار دیگر خشم دونالد ترامپ، رئیس‌ جمهور آمریکا را برانگیخت و اختلاف قدیمی میان کاخ سفید و رئیس بانک مرکزی را به اوج جدیدی رساند؛ اختلافی که حالا به تهدیدی جدی برای استقلال فدرال‌رزرو و ثبات بازار جهانی تبدیل شده است.

کوین هاسیت، مشاور اقتصادی کاخ سفید روز جمعه اعلام کرد که دونالد ترامپ، رئیس‌ جمهور آمریکا و تیمش همچنان در حال بررسی گزینه برکناری جروم پاول، رئیس بانک مرکزی (فدرال رزرو) هستند؛ موضوعی که پیامدهای گسترده‌ای برای استقلال این نهاد و همچنین بازارهای مالی جهانی خواهد داشت. 

هاسیت در گفت‌وگو با خبرنگاران در کاخ سفید گفت: «رئیس‌ جمهور و تیمش به بررسی این مساله ادامه خواهند داد»، این سخن در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا گزینه اخراج پاول اکنون بر میز قرار دارد، مطرح شد. 

ترامپ: «پاول باید سریعا کنار گذاشته شود.» 

اظهارات هاسیت فقط یک روز پس از آن بیان شد که ترامپ بار دیگر اختلاف دیرینه خود با پاول را تشدید و وی را به تصمیم‌گیری «با انگیزه‌های سیاسی» متهم کرد؛ ترامپ همچنین تاکید کرد که اختیار دارد پاول را «خیلی سریع» از مقامش برکنار کند. 

رئیس‌ جمهور آمریکا روز جمعه در جریان رویدادی در دفتر بیضی‌شکل کاخ سفید گفت: «اگر ما رئیس فدرال رزروی داشتیم که بفهمد چه می‌کند، نرخ بهره‌ها پایین‌تر می‌بود. وی باید نرخ‌ها را کاهش دهد.» 

یک روز پیش از آن، ترامپ در اظهاراتی صریح گفته بود که با بی‌تابی منتظر ترک پاول از سمتش است و از بانک مرکزی خواست تا هرچه سریع‌تر نرخ بهره را کاهش دهد.

حمله آنلاین ترامپ به پاول

ترامپ در پست جدیدی در شبکه اجتماعی اختصاصی خود (Truth Social) نوشت: «پاول باید نرخ بهره را مانند بانک مرکزی اروپا خیلی وقت پیش کاهش می‌داد اما اکنون حتما باید این کار را انجام دهد؛ وی همیشه دیر عمل می‌کند.»

ترامپ همچنین سخنان اخیر پاول را که روز چهارشنبه بیان شده بود، «آشفته، تکراری و فاجعه‌بار» توصیف کرد.

در حال حاضر نرخ بهره معیار فدرال رزرو در بازه ۴.۲۵ تا ۴.۵۰ درصد قرار دارد و این نرخ از دسامبر گذشته تغییری نکرده است؛ پس از آنکه بانک مرکزی در پایان سال گذشته چند بار نرخ بهره را کاهش داد.

دادگاه عالی و چالش اختیارات رئیس‌ جمهور

تهدید ترامپ به برکناری پاول در شرایطی مطرح می‌شود که هم‌اکنون موضوع اخراج اعضای نهادهای مستقل فدرال از سوی رئیس‌ جمهور در دادگاه عالی آمریکا در دست بررسی است. 

کوین هاسیت در حالی امروز از بررسی مجدد این گزینه صحبت کرد که در کتاب منتشرشده‌اش در سال ۲۰۲۱ با عنوان «انحراف: چگونه از لغزش آمریکا به سمت سوسیالیسم جلوگیری کنیم»، استدلال کرده بود که برکناری پاول در دوره اول ریاست‌ جمهوری ترامپ به اعتبار فدرال رزرو لطمه می‌زند، به دلار آسیب می‌زند و موجب سقوط بازار سهام می‌شود. 

با این حال، هاسیت اکنون می‌گوید: «بازار در آن زمان کاملاً متفاوت بود. تحلیل حقوقی ما در آن مقطع بر آن اساس انجام شد. اما اگر تحلیل حقوقی جدیدی با دیدگاه متفاوتی ارائه شود، باید پاسخ‌مان را بازنگری کنیم.»

وی مشخص نکرد که منظورش از «تحلیل حقوقی جدید» چیست اما به پرونده‌ای در دادگاه عالی اشاره کرد که در آن، ترامپ اخراج دو عضو دموکرات از شوراهای کاری فدرال را انجام داده و حالا بررسی این اقدام می‌تواند به‌ عنوان سابقه‌ای حقوقی برای تعیین اختیارات رئیس‌ جمهور در قبال نهادهایی همچون فدرال رزرو تلقی شود.

از تمرکز بر افراد تا تمرکز بر سیاست‌ها

هاسیت گفت که تمرکز وی بر سیاست‌های بانک مرکزی است نه افراد. وی از تصمیم فدرال رزرو در دوران نخست ریاست جمهوری ترامپ برای افزایش نرخ بهره انتقاد کرد و استدلال بانک مبنی بر اینکه کاهش مالیات‌ها عامل افزایش تورم بوده را نپذیرفت. با این حال، وی به سیاست‌های هزینه‌ای دولت بایدن اعتراض نکرد و آن را «نسخه‌ای قطعی برای تورم» توصیف کرد.

وی افزود: «اگر فکر می‌کنید اینکه  ترامپ از تاریخ سیاست‌گذاری‌های فدرال رزرو ناراضی باشد، پذیرفتنی نیست، پس بهتر است توضیحات بیشتری ارائه دهید.»

هاسیت همچنین مدعی شد که سیاست‌های اقتصادی ترامپ به افزایش سرمایه‌گذاری، ایجاد فرصت‌های شغلی و کاهش تورم منجر شده است.

پاول، رئیس فدرال‌رزرو: کنار نمی‌روم

از سوی دیگر، جروم پاول در واکنش به فشارهای اخیر اعلام کرده که قانون اجازه نمی‌دهد او برکنار شود و حتی اگر ترامپ از او بخواهد، قصد ندارد از سمت خود کنار برود. وی تاکید کرد که قصد دارد تا پایان دوره‌اش در ماه مه ۲۰۲۶ در سمت ریاست فدرال رزرو باقی بماند.

پاول همچنین این هفته اعلام کرد که پرونده‌ای که هم‌اکنون در دادگاه عالی در حال بررسی است، از نظر وی تاثیری بر جایگاه حقوقی رئیس فدرال رزرو ندارد.

ارسال نظرات