اقتصاد کلان

اقتصاد کلان

بانک

صنعت

کشاورزی

راه و مسکن

اقتصاد بین الملل

انرژی

بازرگانی

بورس

فناوری

سیاست و اقتصاد

کارآفرینی و تعاون

چند رسانه ای

۲۲/ارديبهشت/۱۴۰۴ | ۱۵:۴۰
۲۰:۱۶ ۱۴۰۴/۰۲/۲۱

اورهال نیروگاه‌ها میانبر عبور از خاموشی

در شرایطی که ظرفیت تولید برق کشور به دلیل تعمیرات اساسی در برخی نیروگاه‌ها کاهش یافته، با انجام تعمیرات به‌ موقع و اتکا به توان داخلی، نه‌ فقط از خروج میلیون‌ها یورو ارز جلوگیری شده، بلکه می‌توان امید داشت در روزهای پرمصرف پیش‌ رو، برق پایدار در اختیار بخش‌های مختلف قرار گیرد.
کد خبر:۲۱۵۵۱

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ با ورود به نیمه نخست سال و افزایش نیاز به انرژی در بخش‌های مختلف، توجه به عملکرد نیروگاه‌ها و وضعیت تعمیرات آن‌ها بیش از پیش اهمیت یافته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که در اغلب نیروگاه‌های کشور، بخشی از ظرفیت تولید به دلیل انجام تعمیرات اساسی یا اضطراری، موقتا از مدار خارج می‌شود. 

یکی از جدی‌ترین دغدغه‌های فعالان صنعت برق در شرایط کنونی، زمینه‌سازی برای تامین برق پایدار است. کمبود برق در سال‌های اخیر نشان داد، صنعت برق روی لبه تیغ خاموشی‌های گسترده است. از این‌رو با توجه به افت سرمایه‌گذاری‌ها و همچنین هزینه بالا و زمان قابل‌ توجهی که برای احداث و راه‌اندازی یک نیروگاه لازم است، تمرکز بر تقویت زیرساخت‌های موجود، انجام تعمیرات اساسی و دوره‌ای و افزایش راندمان نیروگاه‌های فعال کنونی، اصلی‌ترین و مهم‌ترین راهکار پیش رو برای مواجهه با خاموشی‌های احتمالی سال‌های آینده است. 

در همین راستا ناصر اسکندری، معاون راهبری تولید برق حرارتی اشاره کرد: «کنار بهره‌برداری از واحد‌های جدید نیروگاهی، هر ساله برنامه مدونی به منظور آماده‌سازی واحد‌های موجود برای تولید انرژی حداکثری در دوره اوج بار در دستور کار قرار می‌گیرد.» 

همچنین مسعود مرادی، مدیرعامل شرکت تعمیرات نیروگاهی ایران در نشست خبری اظهار داشت: «تعمیرات نیروگاه‌ها در ۲۲ استان به شرکت تعمیرات نیروگاهی واگذار شده و کار تعمیرات واحدها در ۲۰ استان به اتمام رسیده است.» 

مدیر عامل تعمیرات نیروگاهی ایران در تشریح اثرات اقتصادی و جلوگیری از خروج ارز از محل انجام این پروژها گفت: «همه این تجهیزات با دانش متنوع جهانی وعمدتا توسط سازنده‌های اروپایی و آمریکایی ساخته شده که خوشبختانه با اتکا به دانش بومی و کارکنان متخصص، این شرکت فرایند فوق تخصصی بازسازی وبه‌سازی این تجهیزات خاص الکتریکی از محل توان داخلی، علاوه بر تامین نیاز ورفع دغدغه‌های فنی نیروگاه‌های مبدا از خروج بیش از ۷ میلیون یورو ارز جلوگیری شد.» 

تعمیرات دوره‌ای نیروگاه‌ها اگرچه در کوتاه‌مدت ممکن است به کاهش راندمان منجر شود اما در بلندمدت عاملی حیاتی برای حفظ سلامت تجهیزات، افزایش طول عمر مفید نیروگاه‌ها و بهبود بهره‌وری محسوب می‌شود. با این حال، برای اثرگذاری مثبت این روند، لازم است تا نظام تعمیرات کشور از حالت واکنشی خارج شده و به سمت رویکردهای پیشگیرانه و مبتنی بر داده‌های دقیق حرکت کند. 

بنا بر گفته رضا پدیدار، رئیس کمیسیون توسعه پایدار، محیط‌ زیست و استاندارد اتاق ایران، قدمت طولانی نیروگاه‌های کشور از دهه ۱۳۲۰ به بعد فعال شدند اما نکته عجیب اینجاست که اصلا این موارد، مورد رصد قرار نمی‌گیرد که ما چگونه می‌توانیم این نیروگاه‌ها را به بازدهی مناسب برسانیم.» 

وی با بیان اینکه در مقایسه با متوسط بهره‌برداری از نیروگاه‌ها در دنیا، می‌توان گفت نیروگاه‌های ما اکنون نصف این راندمان را تجربه می‌کنند، اظهار کرد: «به عبارت دیگر، اگر نیروگاهی در یک کشور توسعه‌یافته اروپایی، راندمان ۵۶ تا ۵۸ درصدی را ثبت می‌کند، نیروگاه‌های موجود در ایران راندمان زیر ۳۰ درصد دارند، همان‌ طور که می‌بینید این یک فاجعه است! یعنی همان‌قدر انرژی را مصرف می‌کنند اما نصف آن بازدهی دارند.» 

بر اساس این گزارش، تعمیرات دوره‌ای نیروگاه‌ها نه‌ فقط یک الزام فنی، بلکه یک راهبرد کلیدی برای حفظ پایداری شبکه برق کشور است. به‌ ویژه در آستانه تابستان و رشد مصرف برق، اهمیت این تعمیرات دوچندان شده و بی‌توجهی به آن می‌تواند پیامدهای سنگینی برای شبکه برق و مصرف‌کنندگان به‌ دنبال داشته باشد.

ارسال نظرات