به گزارش اقتصاد معاصر؛ صمد حسنزاده، رئیس اتاق ایران برگزاری همایش تجاری ایران و ازبکستان که مزین به حضور ارزشمند مقامات عالی و فعالان اقتصادی دو کشور است را گامی دیگر برای تعمیق روابط دو کشور عنوان کرد و گفت: طی یک سال گذشته، همکاریهای جدی، مسئولانه و نزدیک بین بخشهای مختلف دولتی و خصوصی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ازبکستان در جریان بوده است و فضای مناسب و دوره جدیدی از همکاری و تلاش برای ارتقای روابط دو کشور شکل گرفته است.
او به قرابتهای فرهنگی و دوستی دو ملت و علاقه برای همکاری با یکدیگر اشاره کرد و افزود: به نظر میرسد، لازم است بهمنظور تسهیل رفتوآمدها و روابط تجاری و گردشگری بین دو کشور، موضوع لغو روادید از جانب کشور ازبکستان بهزودی اجرایی شود. همچنین تسهیل در امور پروازها و قیمتها نیز باید در دستورکار قرار گیرد.
رئیس اتاق ایران هدف اولیه برای ارتقای حجم تجارت بین ایران و ازبکستان را افزایش حجم مبادلات از حدود ۵۰۰ میلیون دلار به یک میلیارد دلار عنوان کرد گفت: امیدواریم تا پایان سال جاری میلادی به این هدفگذاری دست یابیم.
او با بیان اینکه ظرفیتهای بیشمار اقتصادی در هر دو کشور وجود دارد، تصریح کرد: انتظار داریم اشتیاقی که امروز برای همکاری بین فعالان اقتصادی ایران و ازبکستان مشاهده میشود، از سوی سیاستگذاران و مقامات دو کشور بسیار جدی گرفته و زیرساختهای آن مهیا شود.
حسنزاده، یکی از مهمترین محورهای همکاری ایران و ازبکستان را سرمایهگذاری مشترک بخشخصوصی در هر دو کشور دانست و افزود: از کارآفرینان و فعالان اقتصادی دو کشور دعوت میکنم با ایجاد کمیتههای صنعتی، پتانسیلهای موجود را شناسایی و در پروژههای تجاری دارای مزیت نسبی، سرمایهگذاری کنند. این گام، روابط اقتصادی پایدار و بلندمدتی را رقم خواهد زد. اتاق ایران در این رابطه اعلام آمادگی میکند.
او همچنین به مذاکرات خوبی که درباره توافق تجارت ترجیحی بین دو کشور طی چند ماه گذشته صورت گرفته است نیز گفت: امیدواریم بهزودی این موافقتنامه اجرایی شود. برای دو کشور که عزم توسعه همکاری دارند، اعمال تعرفههای بالا و بعضا تبعیضآمیز در قیاس با سایر کشورها، جایگاهی ندارد و مطمئن هستم این مشکل در بسیاری از زمینههای فعالیت و همکاریها بهزودی برطرف خواهد شد.
رئیس اتاق ایران تدبیر برای تسهیل در تبادلات مالی و رفع محدودیتها را نیز بسیار ضروری توصیف گرد و ادامه داد: لازم است با ارتباط مستمر و بهرهگیری از توانمندیهای بخش خصوصی دو کشور بتوانیم این موانع را نیز برطرف کنیم.
او با بیان اینکه ایران با وجود تحریمها به پیشرفتهای چشمگیری در زمینههای مختلف مانند تولید ماشینآلات، فرآوری محصولات، صنایع غذایی و تولید مصالح ساختمانی و تجهیزات در صنایع گوناگون دست یافته است، افزود: این دستاوردها، فرصتهای طلایی برای بازارهای منطقه، از جمله ازبکستان، ایجاد میکند.
با توجه به اجرای پروژههای عظیم زیربنایی توسعه راهآهن، بزرگراهها و سیستمهای حملونقل در ازبکستان و ظرفیت بالای صدور خدمات فنیومهندسی در ایران، گسترش همکاری در این حوزه مهم، نیازمند اهتمام ویژه از سوی دو طرف و تقویت مسیرهای حملونقل زمینی، ریلی و هوایی است.
حسن زاده تصریح کرد: ایران با برخورداری از کریدورهای شمال-جنوب و شرق-غرب، موقعیت استراتژیکی دارد. از اینرو، از سرمایهگذاران ازبکستانی دعوت میکنیم تا در پروژههای کریدور بینالمللی شمال-جنوب و طرح توسعه سواحل مکران مشارکت کنند. از طرف دیگر در حوزه همکاریهای حملونقلی میان دو کشور نیز اتفاقات خوبی رخ داده و لازم است برای تقویت و توسعه زیرساختهای حملونقل و لجستیک، گامهای جدی برداشته شود. در این عرصه نیازمند به همکاریهای دولتی و حضور بخش خصوصی و سرمایهگذاری در پروژهها هستیم. لازم است این امر توسط کمیتهای مشترک از سوی مقامات دو کشور پیگیری شود.
او اعزام و پذیرش هیاتهای مختلف تجاری و نمایشگاهی پرشمار از سوی دو کشور را موضوعی مهم توصیف کرد و کفت: امیدواریم با این نشستها و تبادل هیاتهای تجاری، مشارکت در نمایشگاهها و برگزاری سمینارهای مشترک، زمینه را برای افزایش حجم مبادلات تجاری و آشنایی بیشتر با ظرفیتهای دو کشور فراهم آوریم چراکه ازبکستان، شریک تجاری مهمی برای ایران است. با امید به گسترش هرچه بیشتر روابط در زمینههای تجارت، صنعت و سرمایهگذاری مشترک و با تاکید بر ایجاد روابط بلندمدت اقتصادی، امیدواریم این همایش به دستاوردهای مطلوب دست یابد.