به گزارش اقتصاد معاصر؛ در پی تهدیدهای اخیر دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، مبنی بر اعمال تعرفههای اضافی تا ۱۰ درصد بر کالاهای وارداتی از کشورهای عضو گروه بریکس، این بلوک اقتصادی واکنش قاطع و متحدی نشان داد.
ترامپ اعلام کرده بود که برای ۱۵ کشور پیامهایی ارسال میکند تا یا توافقات تجاری جدیدی به دست آید یا با تعرفههای سنگین مواجه شوند.
ترامپ یکشنبه شب به دنبال صدور بیانیه بریکس در مخالفت با یکجانبه گرایی آمریکا در حوزه تجارت بینالملل تاکید کرد: «هیچ استثنایی برای سیاست تعرفههای ۱۰ درصدی ما وجود نخواهد داشت. همه کشورهایی که از سیاستهای گروه بریکس حمایت میکنند، باید یا به توافق تجاری برسند یا با تعرفههای سنگین آمریکا روبرو شوند.»
این سیاستهای خصمانه که نمایانگر رویکرد حمایتگرایانه و تنشزای دولت آمریکا است، با مخالفت جدی کشورهای بریکس و متحدانشان روبرو شد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین دیروز دوشنبه ضمن اشاره به بیانیههای ترامپ، تاکید کرد که بریکس هرگز هدفی جز همکاری متقابل و منافع مشترک اعضا نداشته است.
وی افزود: «گروه بریکس بر اساس دیدگاهها و منافع مشترک شکل گرفته و هرگز علیه کشورهای ثالث یا به قصد ایجاد تنش عمل نمیکند.» این سخنان نشاندهنده عزم جدی اعضا برای حفظ یکپارچگی و همکاری بلندمدت در برابر فشارهای خارجی است.
وزارت خارجه چین نیز دیروز با تاکید بر مخالفت با جنگهای تجاری، اعلام کرد که «جنگهای تعرفهای هیچ برندهای ندارند و سیاستهای حمایتگرایانه مانع توسعه جهانی میشوند.»
سخنگوی این وزارتخانه، ماو نینگ، بریکس را «بستری مهم برای همکاری میان بازارهای نوظهور و کشورهای در حال توسعه» توصیف کرد و افزود که این گروه نه در پی رویارویی است و نه علیه هیچ کشوری هدفگذاری کرده است. پیام چین واضح است: همکاری بر پایه باز و عادلانه، تنها راه پیشرفت جهانی است.
رهبران بریکس شامگاه یکشنبه پس از نشست دو روزه خود در برزیل با صدور بیانیهای مشترک نسبت به افزایش اقدامات تعرفهای و غیرتعرفهای آمریکا هشدار دادند و این سیاستها را «غیرقانونی، تعسفی و تهدیدی برای تجارت جهانی و زنجیرههای تأمین» خواندند.
آنها تاکید کردند که چنین اقداماتی نه تنها اقتصاد جهانی را آسیب میزند، بلکه به ایجاد عدم اطمینان در فعالیتهای اقتصادی و تجاری منجر میشود
رئیسجمهور برزیل، لولا ایناسیو دا سیلوا در واکنش به تهدیدات ترامپ گفت: «ما کشورهای مستقل و دارای حاکمیت هستیم و نیازی به پذیرش سلطه هیچ امپراتوری نداریم.»
این اظهارات به دنبال نشست دو روزه بریکس در ریو دو ژانیرو مطرح شد، جایی که نمایندگان ۱۱ کشور عضو و ۱۰ کشور شریک گرد هم آمدند تا راهکارهای تقویت همکاری اقتصادی و اصلاح نظام حکمرانی جهانی را بررسی کنند./ فارس