این روزها بخش خانگی و نیروگاهی چقدر گاز مصرف میکنند؟
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ در تاریخ ۳۰ آذر، ۵۹۰ میلیون متر مکعب گاز طبیعی در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف شده است. همچنین، ۸۵۴ میلیون مترمکعب گاز طبیعی به خط سراسری تحویل شده که ۶۹ درصد آن به بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء اختصاص یافت؛ این ارقام مربوط به روزهای اوج مصرف است.
به صورت میانگین در طول سال، ۳۱ درصد از گاز کشور در مصارف نیروگاهی، ۲۵ درصد در بخش خانگی، ۴ درصد در بخش تجاری، ۲۹ درصد در بخش صنعت مورد استفاده قرار میگیرد.
ناترازی گاز و چالشهای مصرف
با توجه به اینکه تقریبا نیمی از ذخایر گازی شناختهشده در ایران توسعه یافته و بخش مهمی از آن نیز مصرف شده، اگر مصرف با همین شدت ادامه یابد، گاز در سالهای آینده به شدت کم خواهد شد. در سالهای اخیر، با وجود عدم رشد جمعیت و شاخصهای اقتصادی، مصرف گاز به طور قابل توجهی افزایش یافته است. این وضعیت ناشی از فرهنگ مصرف غیرمنطقی در میان مشترکان بوده و میتواند به منابع و منافع ملی آسیب بزند.
هدر رفت سرمایه ملی
به جای سوزاندن بیهدف گاز، میتوانستیم این سرمایه ملی را صادر کرده و درآمد آن را صرف رفاه و پیشرفت جامعه کنیم. در حال حاضر، بخش کمی از گاز کشور صادر میشود و درآمد حاصل از همین مقدار کم، بیش از ۹۴ درصد گازی است که در داخل مصرف میشود.
راهکارهای مدیریت مصرف
برای مدیریت مصرف گاز، راهحلهایی مانند هوشمندسازی، مدیریت و بهینهسازی مصرف و توسعه طرحهای ذخیرهسازی گاز طبیعی پیشنهاد شده است. همچنین افزایش واردات گاز، بهبود بازدهی سیستمهای گازسوز، اصلاح ساختمانها و کارخانهها و استفاده از انرژیهای جایگزین نیز از دیگر راهکارهایی هستند که میتوانند به بهبود وضعیت کمک کنند.
سیاستگذاری قیمت گاز
تغییر در سیاستهای قیمتی نیز ضروری به نظر میرسد. باید گاز به عنوان یک کالای با ارزش در جامعه شناخته شود تا مشترکان انگیزهای برای صرفهجویی داشته باشند. سیاست قیمتگذاری باید به گونهای طراحی شود که مصرفکنندگان خانگی در دهکهای بالا قیمت واقعی گاز را بپردازند، در حالی که اقشار فرودست تحت فشار قرار نگیرند. همچنین جریمه کردن پرمصرفها و پاداش دادن به کسانی که مصرف خود را کاهش میدهند، میتواند به بهینهسازی مصرف کمک کند.
با توجه به اینکه پول برای توسعه در کشور وجود ندارد اما در فصل زمستان وسایل گرمایشی زیادی در ویلاهای مناطق توریستی روشن هستند. شناسایی این پرمصرفها با استفاده از سامانههای موجود امکانپذیر است و میتواند عواید صرفهجوییهای حاصله را به نفع کشور و مردم به کار بگیرد. با این اقدامات، میتوان جریان توسعه کشور را دوباره احیا کرد.