
دلایل منفیشدن بورس؛ از شایعه تمدید نرخ ۳۰ درصدی اوراق تا اصلاح در سقف

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ بازار سرمایه روز یکشنبه را با افت بیش از ۱۹هزار واحدی شاخص کل و کاهش بیش از ۳هزارواحدی شاخص هموزن سپری کرد تا هریک از این شاخصها به ترتیب ۰.۶۸درصد و ۰.۳۶درصد از ارتفاع خود کم کنند.
نماگر اصلی تالار شیشهای در حالی دیروز با افت همراه شد که تا محدوده ۲میلیون و ۸۲۱هزار واحدی عقبنشینی کرد و شاخص کل هموزن نیز با نزول خود تا محدوده ۸۸۷هزار و ۲۶۸واحدی پا پس گذاشت. در این میان شاخص کل فرابورس هم که سنجشی برای ارزیابی نمادهای فرابورسی است با افت ۰.۱۷درصدی در محدوده ۲۶هزار و ۷۴۵واحدی قرار گرفت. در این بین ارزش معاملات سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی دیروز حدود ۱۰هزار و ۵۶میلیارد تومان بود که نسبت به روز قبلتر (شنبه) افت ۹درصدی را تجربه کرد. همچنین روز گذشته حدود ۶۸۰میلیارد تومان نقدینگی از بازار سرمایه خارج شد.
بررسی فضای عمومی بازار سرمایه نشان از سردرگمی و بلاتکلیفی سهامداران و سرمایهگذاران در این روزها دارد؛ برخی معتقدند شنیدههایی مبنی بر تمدید سپرده اوراق گواهی با نرخ ۳۰ درصد یکی از عوامل منفیشدن بورس است.
از سوی دیگر برخی معتقدند با رسیدن شاخص کل بورس به سقف کانال بلندمدت خود در هفتههای گذشته انتظار اصلاح از کلیت بازار وجود داشت؛ این در شرایطی است که روز گذشته صندوقهای درآمد ثابت، صندوقهای طلا و صندوقهای کالایی در صدر ورود پول حقیقی قرار گرفتند و با وجود خروج نقدینگی زیاد حقیقیها از صندوقهای طلا، همچنان سهامداران خرد به صندوقهای طلا اهمیت زیادی میدهند. شاخص کل بورس با رسیدن به سقفها و کفهای بالاتر، روند صعودی خود را تثبیت کرده و برخی بر این باورند منفیهای روزهای گذشته، اصلاح شده یا اصطلاحا در مسیر حرکت صعودی هستند.
از نگاهی دیگر انتظارات برآورده نشده از بازگشایی پتروشیمیها و مسائل مرتبط با سهام خودروییها هم در افت شاخص و کاهش ارزش معاملات بیتاثیر نبوده است. در مجموع امروز هم شاخص کل بورس با افت ۱۳ هزار واحدی مواجه شد و تا ارتفاع ۲ میلیون و ۸۰۷ هزار واحد عقب نشست تا یک روز منفی دیگر در بازار سرمایه رقم بخورد. در این میان شاخص کل هموزن نیز منفی بود و بیش از ۵۵۰۰ واحد افت کرد و در فرابورس نیز شاخص کل این بازار ۱۴۵ واحد دیگر از ارتفاع خود کاست.
افزون بر این در جریان معاملات امروز بازار سرمایه، از ۳۴۸ نماد معاملاتی فعال در بورس ۲۱ درصد معادل ۷۴ نماد مثبت و ۷۹ درصد معادل ۲۷۴ نماد منفی بودند. در فرابورس نیز از ۳۷۷ نماد فعال در این بازار ۲۱ درصد معادل ۷۸ نماد مثبت و ۷۹ درصد معادل ۲۹۹ نماد منفی بودند.
همچنین در پایان معاملات ۸ درصد معادل ۲۸ نماد معاملاتی در بورس با صف خرید و ۳۲ درصد معادل ۱۱۱ نماد با صف فروش مواجه شدند. در فرابورس هم ۱۱ درصد معادل ۴۱ نماد با صف خرید و ۴۲ درصد معادل ۱۵۷ نماد با صف فروش به کار خود پایان دادند. ارزش صفهای خرید نیز ۶۶۰ میلیارد تومان در برابر یک هزار و ۲۰۰ میلیارد تومانی بود که در صف فروش بودند. ضمن این که ۹۱ میلیارد تومان پول حقیقی نیز امروز از بازار سهام خارج شد و صندوقهای درآمد ثابت نیز با ورود ۱۱۳ میلیارد تومانی نقدینگی مواجه بودند.
در مجموع باید گفت مشخص بودن زمان و نحوه بازگشایی نمادهای پتروشیمی، نرخ جدید گواهی سپردههای جدید بانکمرکزی، چشم انداز مبهم سرمایهگذاران نسبت به رفتار دولت جدید ایالاتمتحده با اقتصادهای جهان و... از جمله دلایلی است که فعلا موجب شده تا بازار سرمایه وارد فاز اصلاحی شود؛ باید منتظر ماند و دید در روزهای آینده خبرها با خود چه ارمغانی به سمت بازار سرمایه روانه خواهند کرد.