۱۱:۲۳ ۱۴۰۳/۱۱/۱۶
«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

ریسک‌ خرید از سکوهای آنلاین طلا/ مراقب نسخه طلایی کوروش کمپانی‌ها باشید

خرید و فروش طلا همواره به ‌عنوان یک سرمایه‌گذاری بلندمدت امن شناخته می‌شود، در حالی که تبلیغات گسترده پلتفرم‌های خرید آنلاین طلا زنگ خطر ریسک‌های متعددی را به صدا در آورده که در صورت عدم توجه سرمایه‌گذاران به آن، امکان تحمل ضرر و هزینه‌های سنگینی را ایجاد می‌کند.
ریسک‌ خرید از سکوهای آنلاین طلا/ مراقب نسخه طلایی کوروش کمپانی‌ها باشید
کد خبر:۱۴۵۰۰

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ خرید طلا یکی از قدیمی‌ترین و رایج‌ترین روش‌های سرمایه‌گذاری بوده است. در ماه‌های اخیر تبلیغات گسترده‌ای برای استفاده از سکوهای خرید آنلاین طلا در سطح شهر و رسانه‌های مختلف دیده می‌شود؛ سکوهایی که در کنار فرصت‌هایی که منظر تسهیل خرید یک دارایی امن را دارند اما در معرض تهدیدات و ریسک‌هایی هستند که عدم توجه عموم مردم به عنوان سرمایه‌گذار و دولت به عنوان نهاد تنظیم‌گر، ممکن است خطرات و بحران‌های جدی را ایجاد کنند. 

در حال حاضر با توجه به پیشرفت‌های اقتصاد دیجیتال، شاهد افزایش کسب‌وکارهای آنلاین هستیم؛ اغلب مردم جامعه با توجه به دغدغه‌ها و مشکلاتی که دارند، زمان کافی برای خرید حضوری نداشته و به همین دلیل از سایت‌ها، کانال‌ها و صفحات خرید و فروش آنلاین استفاده می‌کنند. یکی از کسب‌وکارهایی که به تازگی به صورت گسترده‌ در حال افزایش است، سکوی فروش آنلاین طلاست. 

خرید و فروش طلا از گذشته به ‌عنوان یک سرمایه‌گذاری بلندمدت کم ریسک شناخته می‌شود. در سال‌های اخیر با توجه به افزایش قیمت جهانی انس طلا از یک سو و افزایش نرخ ارز از سوی دیگر، شاهد افزایش قیمت طلا و انواع سکه در بازار داخلی بوده‌ایم و عموم مردم طلا را با نگاه یک سرمایه‌گذاری پرسود در نظر می‌گیرند. بازدهی مازاد بر تورم طلا موجب شده تا تقاضای خرید این فلز گرانبها افزایش یابد. در این میان ابزارهای معاملاتی این حوزه نیز در طی سال‌های اخیر توسعه یافته که گواهی شمش طلا و صندوق‌های طلای قابل معامله در بازار سرمایه از جمله این موارد است. 

خرید فیزیکی طلا دارای ریسک‌های متعددی است. به عنوان نمونه در خرید حضوری طلا و سکه همیشه باید به مواردی همچون عیار طلا، ضرب سکه، فاکتور طلا، اعتبار طلافروشی‌، نحوه محاسبه اجرت و موارد دیگر توجه کرد تا از متضرر شدن جلوگیری کرد. همچنین نگهداری فیزیکی طلا دارای ریسک‌هایی نظیر سرقت است. از سوی دیگر خرید فیزیکی طلا ملزم به پرداخت هزینه‌های مالیات و کارمزد است که سرمایه‌گذاری در طلا به واسطه‌ ابزارهای نوین مانند صندوق‌های طلای بورسی، ریسک‌های خرید طلای فیزیکی را از بین می‌برد. 

خالی فروشی، ابهام پررنگ سکوهای خرید آنلاین طلا 

اما با ورود گسترده سکوهای برخط فروش طلا در ماه‌ها اخیر، ریسک‌های جانبی دیگری در مقابل سرمایه‌گذار به وجود می‌آید. یکی از تهدیدات قابل ملاحظه در این سکوها، «خالی فروشی طلا» است.   

خالی‌فروشی (Naked Short Selling) به معنای فروش دارایی‌ای است که فروشنده، آن محصول را در اختیار ندارد. در شرایطی که قیمت طلا افزایش یابد، فروشنده‌ای که به‌ صورت خالی‌فروشی عمل کرده، ممکن است توانایی خرید طلا برای تحویل به مشتریان را نداشته باشد. این موضوع می‌تواند باعث ایجاد بحران‌های مالی در سکوهای معاملاتی و ضررهای سنگین برای خریداران و شاید بحران‌های اجتماعی شود. 

اگر سکوهای فروش طلا بدون داشتن ذخایر کافی اقدام به فروش گسترده طلا کنند، ممکن است در مواقعی که تقاضا افزایش می‌یابد و قیمت رشد می‌کند، توانایی ایفای تعهدات خود را نداشته باشند. این موضوع می‌تواند به بحران‌های مالی در سطح گسترده منجر شود. 

علاوه بر این در برخی از این سکوها می‌توان با مبلغی مانند ۱۰۰ هزار تومان طلا خرید که اساسا مقداری نیست که آن سکو بتواند طلای فیزیکی تحویل دهد و همین امر ریسک خرید از آنها را افزایش می‌دهد. 

از سوی دیگر ما با صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلای قابل معامله در بورس مواجه هستیم که از روش‌های سرمایه‌گذاری غیرمستقیم در بازار طلا است و قابل‌اطمینان‌تر از سامانه‌‌های غیربورسی است؛ این صندوق‌ها، سرمایه خرد افراد را جمع‌آوری می‌کنند و مبلغ تجمیع شده را به سرمایه‌گذاری در دارایی‌های مختلف مبتنی بر طلا اختصاص می‌دهند.

سرمایه‌گذاری در صندوق‌های بورسی طلا، ریسک‌های معمول خرید و نگهداری فیزیکی سکه طلا نظیر تقلبی بودن و سرقت را ندارد. در عین‌ حال، بازدهی این صندوق‌ها نزدیک به بازدهی سکه طلا است و افراد بر اساس درجه ریسک‌گریزی خود، صندوق‌هایی را می‌توانند خریداری کنند که پورتفوی آن‌ها درصدی از شمش و سکه است. البته امکان سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها با مبلغی کمتر از ارزش یک سکه طلا امکان‌پذیر است و افرادی که دانش زیادی در خصوص روش‌های سرمایه‌گذاری و کسب سود در بازارهای مالی را ندارند، می‌توانند با سرمایه‌گذاری در صندوق‌های طلا به سود قابل قبولی دست پیدا کنند.

از معدود معایب صندوق‌های طلا می‌توان به نبود امکان خرید و فروش واحدهای صندوق در روزهای غیر کاری اشاره کرد. صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلا برخلاف خرید غیرحضوری طلا کارمزد بسیار کمتری دریافت می‌کنند. مجموع کارمزد یک سکوی خرید برخط طلا حدود ۴ برابر صندوق سرمایه‌گذاری طلا است.   

تجربه شرکت کوروش کمپانی این اصل مهم را به خریداران یادآوری می‌کند که قیمت محصولات و ریسک نکول را حتما در نظر بگیرند و صرف اینکه سکویی محصولی را ارزان‌تر یا ساده‌تر عرضه می‌کند، خرید نکنند.

ریسک خالی فروشی طلا یکی از تهدیدات خرید طلا از سکوهای برخط است. امکان اینکه در آینده شاهد کوروش کمپانی‌های نسخه طلایی باشیم وجود دارد و لازم است تا مردم و سرمایه‌گذاران نسبت به این موضوع حساس باشند.

ارسال نظرات