![هنوز بسترهای لازم برای فروش آنلاین طلا فراهم نشده است](/files/fa/news/1403/5/28/2788_492.jpg)
خرید از سکوهای آنلاین فروش طلا را پیشنهاد نمیکنیم
![خرید از سکوهای آنلاین فروش طلا را پیشنهاد نمیکنیم](/files/fa/news/1403/11/23/63977_628.jpg)
نادر بذر افشان رئیس اتحادیه طلا و جواهر در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد معاصر به مساله نظارت بر فروش طلا در سکوهای آنلاین پرداخت و اظهار داشت: در حال حاضر، کسبوکارهای مجازی پس از دریافت جواز از اتحادیه، نماد اعتماد الکترونیکی دریافت کرده و سپس از اتحادیه کسبوکارهای مجازی نیز مجوز میگیرند اما مشکل اینجاست که اتحادیه کسبوکارهای مجازی برای تمامی صنوف مجوز صادر میکند، در حالی که صنف طلا یک حوزه تخصصی است و نیاز به نظارت فنی و دقیق دارد.
وی تاکید کرد: کنترل فروش آبشده و نظارت بر معاملات آن نباید بر عهده اتحادیه کسبوکارهای مجازی باشد، زیرا این اتحادیه تخصص کافی در این حوزه ندارد. نظارت بر فروش و کنترل بازار طلا یک امر تخصصی است که باید بر عهده اتحادیه طلا و جواهر باشد.
لزوم سیاستگذاری دقیق در نظارت بر پلتفرمهای فروش طلا
بذر افشان خواستار تدوین سیاستهای دقیقتری برای نظارت بر فروش آنلاین طلا شد و افزود: باید بررسی شود که سکوهای آنلاین چگونه فعالیت میکنند، نحوه فروش و تضامین آنها چگونه است و چه سیاستی برای کنترل و نظارت بر آنها در نظر گرفته شده است. در غیر این صورت، ادامه این روند میتواند باعث ایجاد مشکلات جدی در بازار طلا شود.
نظارت بر سکوهای فروش طلا باید تخصصی باشد
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تاکید کرد: اعطای مجوز این کسبوکارها باید از طریق اتحادیههای تخصصی انجام شود.
وی اظهار داشت: ما بارها این ضعف را در جلسات مطرح کردهایم که اگر قرار باشد، مجوزی صادر شود، باید از طریق اتحادیه همان صنعت یا صنف تخصصی مربوطه باشد. برخی صنوف مانند پوشاک، حساسیت چندانی ندارند اما وقتی صحبت از سکه و طلا به میان میآید که از فلزات گرانبها هستند و نیازمند کنترل دقیق هسند و نظارت بر این پلتفرمها باید بر عهده اتحادیه ما باشد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا مردم میتوانند به سکوهای فروش آنلاین طلا اعتماد کنند، گفت: ما نه میتوانیم پیشنهاد بدهیم که از این سکوها خرید کنند و نه میتوانیم توصیه کنیم که خرید نکنند؛ چون این موضوع در حوزه وظایف ما نیست. مردم باید با بررسی شرایط خودشان تصمیم بگیرند که چگونه و از کجا خرید کنند.
توصیه به مردم برای خرید امن و مطمئن طلا
بذر افشان توصیه کرد: اگر مردم قصد خرید آنلاین طلا دارند، حتما پیش از هرگونه معامله، از صحت فعالیت آن واحد صنفی اطمینان حاصل کنند. همچنین تحقیق و بررسی کافی درباره پلتفرم یا واحد صنفی مورد نظر انجام دهند تا از امنیت خرید خود مطمئن شوند. رعایت این موارد باعث میشود که از مشکلات احتمالی در خریدهای اینترنتی طلا جلوگیری شود.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر در ادامه ضمن بررسی وضعیت فعلی بازار طلا، از تغییر الگوی خرید مردم خبر داد و گفت: مردم که پیش از این به خرید مصنوعات طلا علاقه داشتند، حالا بیشتر به سمت خرید آبشده رفتهاند. این تغییر رفتار خرید ناشی از کاهش قدرت خرید و تمایل به سرمایهگذاری با کمترین هزینه است اما در عین حال به تولید و توزیع آسیب زده است.
وی با اشاره به مشکلات تولیدکنندگان طلا افزود: امسال افزایش قیمت طلا شرایط تولید را سختتر کرده است. از یک طرف قدرت خرید مردم کاهش یافته و از طرف دیگر، گرایش آنها به خرید طلای آبشده باعث شده تا تولیدکنندگان و توزیعکنندگان مصنوعات طلا دچار چالش شوند.
۵۰ روز فرصت برای تدوین ضوابط جدید
بر این اساس، با وجود جذابیت پلتفرمهای آنلاین خرید و فروش طلا، نبود نظارت کافی و شفافیت عملکرد آنها نگرانیهایی را در بازار ایجاد کرده است. برخی از این سامانهها بدون مجوزهای رسمی فعالیت کرده و حتی بدون داشتن موجودی واقعی، اقدام به فروش طلا میکنند که احتمال وقوع تخلفات را افزایش میدهد. همچنین شرایط سختگیرانه برای تحویل فیزیکی و کارمزدهای پنهان، موجب نارضایتی خریداران شده است.
پیگیری حقوقی معاملات در این سکوها نیز با چالشهایی همراه است، چراکه برخی از آنها در خارج از کشور ثبت شدهاند و اطلاعات شفافی درباره مالکیت و نحوه فعالیت خود ارائه نمیدهند. از سوی دیگر، نوسانات شدید قیمت طلا و عدم امکان بررسی فیزیکی محصول قبل از خرید، ریسک سرمایهگذاری را افزایش داده است.
در واکنش به این چالشها، هیات مقرراتزدایی مسؤولیت ساماندهی سکوهای آنلاین خرید و فروش طلا را به وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) سپرده است. این وزارتخانه موظف بوده که ظرف ۵۰ روز ضوابط جدیدی را تدوین کند و تا آن زمان، صدور مجوزهای جدید برای این سکوها متوقف شده است.