
رشد متوالی قیمت جهانی طلا در ۵ سال؛ آیا قیمتها باز هم رشد خواهد کرد؟

به گزارش اقتصاد معاصر؛ مدیریت تحقیق و توسعه بورس تهران در گزارشی به بررسی تحولات اقتصادی در ایران و جهان پرداخت.
طبق این گزارش روند صعودی چشمگیر قیمت طلا که از سال ۲۰۲۴ آغاز شده و در ابتدای سال ۲۰۲۵ نیز با قدرت ادامه یافت، به شدت تحت تأثیر عوامل پیچیده اقتصادی، سیاسی و ژئوپلیتیک است و به طور فزاینده ای توجه سرمایه گذاران جهانی را به سوی خود جلب کرده است.
در اسفند ماه سال ۱۴۰۳ قیمت هر اونس طلا از مرز روانی و مهم ۳ هزار دلار عبور کرد و اکنون به محدود ۳۲۳۰ دلار رسیده است.اما علت این رشد خیره کننده چه بوده است؟
افزایش مستمر قیمت طلا به طور عمده تحت تأثیر تقاضای بی سابقه و فزاینده بانک های مرکزی کشورهای مختلف، تضعیف نسبی شاخص دلار آمریکا در بازارهای جهانی و نگرانی های رو به افزایش از احتمال وقوع رکود اقتصادی در برخی مناطق کلیدی جهان بوده است.
افزایش بی سابقه تقاضا
بر اساس گزارش شورای جهانی طلا، میزان تقاضای جهانی برای طلا در سال ۲۰۲۴ میلادی به رقم بی سابقه ۴,۹۷۴ تن رسیده است که بالاترین سطح ثبت شده در تاریخ معاصر به شمار میرود.
همچنین، برای سومین سال متوالی، بانک های مرکزی کشورهای گوناگون جهان مجموعا بیش از هزار تن طلا خریداری کردهاند که نشان دهنده تغییری استراتژیک در رویکرد آنها به مدیریت ذخایر ارزی است.
در میان بزرگترین خریداران طلا میتوان به کشورهایی نظیر چین، ترکیه و لهستان اشاره کرد که در تلاش برای کاهش وابستگی به دلار آمریکا و ایجاد تنوع در سبد ذخایر ارزی خود، سیاست خرید طلا را به طور جدی و هدفمند دنبال کردهاند.
تنش های تجاری
یکی از دلایل رشد قیمت طلا تشدید تنشهای تجاری است. تشدید تنشهای تجاری میان ۲ اقتصاد بزرگ جهان، یعنی آمریکا و چین که در اسفند ماه با وضع تعرفههای جدید آمریکا بر کالاهای چین به اوج خود رسید، سبب افزایش تقاضا برای داراییهای امن و سنتی همچون طلا شد.
بازارهای مالی جهانی در واکنش به این تنش های تجاری فزاینده، نوسانات قابل توجهی را تجربه کردند که این موجب افزایش جذابیت طلا به عنوان یک ابزار پوشش ریسک در برابر نا اطمینانی های اقتصادی و سیاسی شد.
کاهش نرخ بهره
در همین حال، با کاهش نرخ بهره در بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه و ادامه سیاست های تسهیل مقداری در برخی مناطق، طلا همچنان جایگاه مستحکم خود را به عنوان یک پناهگاه امن برای سرمایه حفظ کرده است.
۲ نوبت کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو در طول سال ۲۰۲۴ و یک نوبت کاهش دیگر در ابتدای سال ۲۰۲۵ میلادی، باعث کاهش هزینه فرصت نگهداری طلا شده و در نتیجه، سرمایهگذاران بیشتری به این بازار روی آوردهاند.
تضعیف دلار
کاهش ارزش شاخص دلار آمریکا در ماه های پایانی سال ، به ویژه در بهمن و اسفند ماه، نقش بسزایی در تقویت قیمت طلا در بازارهای جهانی ایفا کرده است، زیرا کاهش ارزش دلار، به طور سنتی با افزایش قیمت کالاهایی که با این ارز قیمت گذاری می شوند، رابطه معکوس دارد. در نهایت، طلا در سال ۲۰۲۴ میلادی با ثبت رشد ۲۷ درصدی، پنجمین سال متوالی رشد قیمت خود را به ثبت رساند.
آینده چه خواهد شد؟
بازده این فلز گرانبها در طول سال ۱۴۰۳ بالغ بر ۴۱ درصد بوده است و بسیاری از تحلیلگران برجسته بازار بر این باورند که روند صعودی قیمت آن در سال ۲۰۲۵ میلادی نیز ادامه خواهد یافت، مگر آنکه تغییرات بنیادین و غیرمنتظرهای در چشم انداز کل ی اقتصاد جهانی رخ دهد که معادلات فعلی بازار را به طور اساسی دگرگون کند.