
آخرین اخبار از پرداخت فوق العاده خاص کارمندان دولت

به گزارش اقتصاد معاصر؛ با ابلاغ قانون اصلاح ماده (۱۰۶) قانون برنامه پنجساله هفتم توسط رئیس مجلس شورای اسلامی به رئیسجمهور، پرداخت فوق العاده خاص کارمندان دولت وارد مرحله اجرایی شد. این قانون با هدف تحقق عدالت در پرداختها، افزایش بهرهوری و نگهداشت نیروی انسانی در دستگاههای اجرایی و عمومی تصویب شده است.
ابلاغ قانون اصلاح پرداخت فوق العاده خاص کارمندان
مطابق اصل ۱۲۳ قانون اساسی، «قانون اصلاح جزء (۳) بند «ب» ماده (۱۰۶) قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران» توسط دکتر محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی به رئیس جمهور ابلاغ شد.
بر اساس این گزارش، قانون اصلاح جزء (۳) بند «ب» ماده (۱۰۶) قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مشتمل بر ماده واحده که گزارش آن توسط کمیسیون اجتماعی به صحن مجلس تقدیم شده بود، پس از تصویب در جلسه علنی روز یکشنبه 21 اردیبهشت ماه 1404، در تاریخ 7 خرداد ماه سال جاری به تأیید شورای نگهبان رسید.
بر اساس تبصره ۱ این قانون، برقراری فوقالعاده خاص موضوع این جزء در خصوص کارکنان شهرداری های سراسر کشور و سایر دستگاه های اجرائی موضوع ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری و .... در سقف اعتبارات مصوب بودجه سنواتی هر دستگاه مجاز است.
جزئیات پرداخت فوق العاده خاص کارکنان دولت
بر اساس مفاد این قانون، دولت مجاز است نسبت به پرداخت «فوقالعاده خاص» برای کارکنان دستگاههای مشمول اقدام کند؛ البته این پرداختها باید در چارچوب اعتبارات مصوب بودجه سنواتی هر دستگاه انجام شود.
سقف امتیاز قابل پرداخت در قالب فوقالعاده خاص کارکنان دولت طبق دستورالعملی مشخص خواهد شد که به زودی ابلاغ میشود. با این حال، در دستورالعمل اولیه، سقف این امتیاز برابر با ۲۵۰۰۰ امتیاز تعیین شده است که معادل بیش از ۱۴ میلیون تومان خواهد بود.
شمول دستگاههای اجرایی در پرداخت فوق العاده خاص کارمندان
بر اساس اطلاعات منتشرشده، پرداخت فوقالعاده خاص محدود به دستگاههای مشخصی نیست و دامنه شمول آن بسیار گسترده است. این پرداخت شامل موارد زیر میشود:
-
کلیه وزارتخانهها
-
مؤسسات دولتی
-
نهادهای عمومی و شرکتهای دولتی
-
نیروهای مسلح
-
قوه قضائیه و قوه مقننه
-
سازمان صداوسیما
-
سایر نهادهایی که تحت نظارت مقام معظم رهبری هستند
این گستره وسیع نشان از اهمیت فوقالعاده خاص در نظام جدید پرداخت دارد و انتظار میرود تأثیر قابلتوجهی در بهبود وضعیت مالی کارکنان این دستگاهها داشته باشد.
فوق العاده خاص کارکنان دولت / سقف امتیاز و مبلغ پرداختی چقدر است؟
سقف امتیاز قابل پرداخت در قالب فوق العاده خاص کارکنان دولت طبق دستورالعملی مشخص خواهد شد که به زودی ابلاغ میشود. با این حال، در دستورالعمل اولیه، سقف این امتیاز برابر با ۲۵۰۰۰ امتیاز تعیین شده است که معادل ۱۴۸ میلیون و ۸۷۵ هزار ریال (۱۴ میلیون و ۸۸۷ هزار و ۵۰۰ تومان) خواهد بود.
امیر رهبر، فعال صندوق لشکری، در گفتگویی به تشریح جزئیات پرداخت فوق العاده خاص پرداخت. با مصوبه مجلس تمامی دستگاههای اجرایی و نهادها مشمول اعمال فوقالعاده خاص حقوق خواهند شد.
وی گفت: بهموجب مصوبه مجلس، همه دستگاهها اعم از وزارتخانهها، قوه قضاییه، قوه مقننه، نیروهای مسلح، شهرداریها، سازمانها و دستگاههای عمومی غیردولتی مشمول دریافت فوقالعاده خاص موضوع ماده ۱۰۶ برنامه هفتم شدند.
رهبر بیان کرد: بر اساس این اصلاحیه، دولت اختیار دارد که با توجه به شاخصها و معیارهای مشخصشده، تا سقف ۲۵ هزار امتیاز طبق قانون مدیریت خدمات کشوری، این فوقالعاده را به کارکنان دستگاهها اعطا کند.
این فعال صندوق لشکری ادامه داد: در جلسه علنی روز یکشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ و در اصلاح ساختار اعمال فوقالعاده خاص، ۴ تبصره به ماده (۱۰۶) قانون برنامه پنجساله هفتم افزوده شد. در تبصره ۴ پیشنهادی تصویب شد که هر گونه پرداختی به عنوان فوقالعاده خاص موضوع این جزء صرفاً در محاسبه حقوق بازنشستگی، پاداش پایان خدمت و ذخیره مرخصی استحقاقی در زمان بازنشستگی قابل اعمال است و در سایر مؤلفههای حکم کارگزینی از جمله حق شغل، حق شاغل، فوقالعاده ویژه و فوقالعاده جذب و نیز اضافه کار تأثیری نخواهد داشت.
وی بیان کرد: لذا، پس از اجرایی شدن این فوقالعاده در حقوق شاغلان، بر اساس تصویبنامه شماره ۶۸۹۶۹/ت۶۲۷۷۰ه– مورخ ۱۴۰۳/۵/۱ هیئت وزیران، سازمانهای بازنشستگی مکلف هستند تا نسبت به اعمال افزایش حداقل ۹۰ درصد از ۲۵.۰۰۰ امتیاز یعنی ۲۲.۵۰۰ امتیاز در حقوق بازنشستگان همتراز اقدام نمایند.
رهبر گفت: پس این مصوبه شامل بازنشستگان تمام صندوقها خواهد شد.
مشمول کسور بازنشستگی بودن چه مفهومی دارد؟
یکی از نکات مهم در مورد این مزایا، مشمول بودن فوقالعاده خاص نسبت به کسور بازنشستگی است. به این ترتیب:
-
این فوقالعاده در حقوق بازنشستگی افراد محاسبه خواهد شد.
-
در پاداش پایان خدمت مؤثر است.
-
در پرداخت ذخیره مرخصی نیز لحاظ میشود.
این موضوع بهویژه برای شاغلان نزدیک به بازنشستگی اهمیت زیادی دارد، چراکه تأثیر مستقیم بر مزایای دوران بازنشستگی آنها دارد.
چه بخشهایی از احکام کارگزینی تحت تأثیر قرار نمیگیرد؟
بر اساس گزارش کانال خبری بازنشستگان، فوقالعاده خاص برخلاف برخی مزایا، تأثیری بر برخی اجزای احکام کارگزینی ندارد. این اجزا شامل:
-
حق شغل
-
حق شاغل
-
فوقالعاده ویژه
-
اضافهکار
بنابراین، این مزایا جدا از آیتمهای معمول احکام اداری محاسبه و پرداخت میشود.
پرداخت به بازنشستگان همتراز چگونه خواهد بود؟
با توجه به اینکه فوقالعاده خاص مشمول کسور بازنشستگی است، بازنشستگان همتراز با شاغلان نیز از آن بهرهمند خواهند شد. طبق روال اعلامشده، ۹۰ درصد مبلغ این فوقالعاده به بازنشستگان همان رده نیز پرداخت خواهد شد.
این موضوع یکی از مهمترین بخشهای این طرح برای بازنشستگان است که همواره خواهان اجرای عدالت در پرداختها بودهاند.
گامهای بعدی در اجرای قانون
سازمان اداری و استخدامی کشور موظف شده فهرستی از مشاغل مشمول این فوقالعادهها را تهیه و برای اجرا به دستگاهها ابلاغ کند. همچنین این مزایا بهصورت شفاف در گزارشهای نظارتی بودجه و برنامههای مجلس لحاظ خواهد شد.
جمعبندی
با ابلاغ قانون پرداخت فوقالعاده خاص کارمندان دولت، گامی مهم در جهت بهبود وضعیت معیشتی کارکنان دستگاههای اجرایی برداشته شده است. اجرای این قانون میتواند تأثیر مثبتی بر رضایت شغلی و بهرهوری نیروی انسانی در بخشهای مختلف دولتی داشته باشد.