
تدابیر به موقع بانک مرکزی از وقوع شوکهای شدید در بازار ارز جلوگیری کرد

حجتالله فرزانی، کارشناس مسائل پولی و بانکی در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد معاصر با اشاره به تاثیر تحولات منطقهای بر اقتصاد کشور اظهار داشت: سایه جنگ و پیامدهای آن به طور طبیعی بر اقتصاد هر کشوری تاثیرگذار است و ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. هر کشوری که درگیر جنگ باشد یا در معرض درگیری قرار بگیرد، تحت تاثیر فضای روانی و ریسکهای اقتصادی ناشی از آن نیز قرار میگیرد.
وی افزود: پس از اعلام آتشبس، فضای خوشبینی در بازارها تا حدی ایجاد شد اما گزارشهای منتشرشده از سوی کارشناسان نظامی و تحرکات جدید رژیم صهیونیستی، از جمله انتقال تجهیزات نظامی احتمال ازسرگیری درگیریها را افزایش داده و بار دیگر نگرانیها را به بازار بازگردانده است که این شرایط موجب افزایش ریسک انتظاری در بازار ارز شده و نوسانات آن را شدت بخشیده است.
وی در خصوص وضعیت بازار طلا و سیاستهای ارزی نیز گفت: واردات طلا همچنان ادامه دارد و بخشی از سیاست افزایش ذخایر ارزی و طلای کشور محسوب میشود. این سیاست در شرایط فعلی میتواند کمککننده باشد اما نمیتوان انتظار داشت که به تنهایی مانع بروز بحرانهای اقتصادی شود. بانک مرکزی باید تمرکز خود را بر تامین منابع ارزی از سایر کشورها قرار دهد تا بتواند نیازهای وارداتی کالاهای اساسی را پاسخ دهد و از ایجاد کسریهای جدی در اقتصاد جلوگیری کند؛ چراکه این موارد میتوانند به شکلگیری هیجانات بازار دامن بزنند.
فرزانی تصریح کرد: سیاست جایگزینی طلا بهجای ارز، موضوع جدیدی نیست و در سالهای گذشته نیز دنبال شده است. این سیاست میتواند به عنوان مکمل در کنار سایر ابزارهای ارزی به ثبات بازار کمک کند، به ویژه در شرایطی که صادرکنندگان نیز در فرآیند واردات طلا مشارکت داشته باشند.
فرزانی در ادامه با اشاره به عملکرد بانک مرکزی در جریان درگیریهای اخیر بیان کرد: در جریان جنگ ۱۲روزه، عملکرد بانک مرکزی در زمینه کنترل بازار ارز، تامین مالی، مدیریت منابع ارزی و پایداری خدمات بانکی، عملکردی موفق و قابل قبول بود؛ به گونهای که پس از این دوره، رژیم صهیونیستی اقدام به معرفی بانک مرکزی به عنوان یک نهاد تروریستی کرد که این موضوع نشاندهنده اثربخشی اقدامات این نهاد اقتصادی در شرایط جنگی است.
وی افزود: در جریان حملات سایبری به دو بانک کشور نیز، بانک مرکزی توانست به خوبی بحران را مدیریت کرده و از ایجاد اختلال در روابط مالی بین مردم جلوگیری کند. این مدیریت موثر، نقش مهمی در حفظ ثبات نظام بانکی کشور در شرایط بحرانی ایفا کرد و اثباتی بر عملکرد حرفهای این نهاد پولی بود.