۲۳:۵۴ ۱۴۰۴/۰۵/۰۴

افت بورس با تشدید فشار حقیقی‌ها

بازار در شرایطی قرار دارد که بسیاری از سهم‌ها نسبت به ارزش ذاتی ارزان به نظر می‌رسند، اما نقدینگی مادامی که سمت سپرده بانکی و سرمایه‌گذاری‌های کم‌ریسک برگردد، تقاضای معنادار شکل نمی‌گیرد.
افت بورس با تشدید فشار حقیقی‌ها
کد خبر:۲۹۴۶۳
به گزارش اقتصاد معاصر؛ بازار سهام در نخستین روز معاملاتی مردادماه، با کاهش چشمگیر همه شاخص‌های بورس مواجه شد. خروج هم‌زمان پول حقیقی از بازار نشان می‌دهد هنوز اعتماد عمومی بازنگشته و اکثر فعالان ترجیح می‌دهند به سمت معاملات کم‌ریسک حرکت کنند.

وضعیت شاخص‌ها و معاملات

شاخص کل بورس با کاهش ۱۱‌٬۸۳۹ واحد (۰.۴۲٪) به سطح ۲‌٬۸۲۵‌٬۱۴۰ واحد رسید.شاخص کل هم‌وزن با افت ۴‌٬۴۴۲ واحد (۰.۵۲٪) در حدود ۸۴۳‌٬۱۲۸ واحد قرار گرفت.شاخص فرابورس (آیفکس) نیز با افت ۸۲ واحد (~۰.۳۳٪) به ۲۵‌٬۱۷۶ واحد سقوط کرد. افت شاخص هم‌وزن حتی بیشتر از شاخص کل، نشان‌دهنده فشار فروش در سهم‌های کوچک است، در حالی‌که افت هم در سهم‌های بزرگ نیز محسوس بوده است.

آمارها چه می‌گویند؟

ارزش کل معاملات امروز بازار ۱۹ هزار و ۵۲۱ میلیارد تومان بوده که از این مبلغ ۶ هزار و ۵۴۶ میلیارد تومان آن مربوط به معاملات خرد سهام و حق تقدم و صندوق های سهامی بوده است.امروز ۳۵ درصد از کل ارزش معاملات مربوط به معاملات خرد بود.در بازار امروز، مجموعا مبلغ هزار و ۳۴۲ میلیارد تومان خروج پول حقیقی از بازار داشته است در بخش خرید، ۴۹ درصد خریدها توسط حقیقی ها و ۵۱ درصد توسط حقوقی ها انجام شده است.همچنین در بخش فروش ۷۰ درصد فروش ها توسط حقیقی ها و ۳۰ درصد توسط حقوقی ها انجام شده است.در بازار امروز شاهد خروج ۶۳۵ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی از نمادهایی با ارزش بازار کمتر از ۴۰ هزار میلیارد تومان و خروج ۷۰۷ میلیارد تومان از نمادهای با ارزش بازار بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان بوده ایم.امروز همچنین شاهد ورود هرار و ۲۹۹ میلیارد تومان پول حقیقی به صندوق های قابل معامله با درآمد ثابت باشیم.خروج سنگین پول حقیقی علیرغم ابتدای هفته رونق تکنیکال، به‌وضوح نشان می‌دهد رشد شاخص بدون حمایت قوی از سمت خرد به‌سرعت بی‌اثر می‌شود.

دلایل افت بازار امروز

۱. افزایش فشار فروش عمومی، به‌ویژه در ساعت‌های پایانی معاملات. بازار با کمبود تقاضای حقیقی مواجه بود. ۲. نمادهای بزرگ سرخ‌پوش بودند؛ مانند وپاسار (بانک پاسارگاد)، فولاد، ذوب‌آهن، شبندر که بیشترین اثر منفی را بر شاخص داشتند. ۳. بی‌رمقی تقاضا در صنایع کوچک و متوسط؛ فشار فروش گسترده‌ همراه با کمبود خریدار حقیقی در بسیاری از نمادها.۴. یکپارچه شدن فضای احتیاط؛ سرمایه‌گذاران خرد ترجیح دادند پول خود را به سمت صندوق‌های درآمد ثابت و طلا منتقل کنند.

گروه‌ها و صنایع شاخص‌ساز

بیشترین فشار فروش از سمت بانکی‌ها، فلزی‌ها، خودرو و پالایشی‌ها بود؛ گروه‌هایی که در دوره‌های رشد قبلی به‌عنوان لیدر بازار عمل می‌کردند.در بازار تمروز، حدود ۷۵٪ نمادها سرخ‌پوش شدند و فقط ۲۵٪ نمادها مثبت بود. افت همزمان در گروه‌های بزرگ و کوچک عمدتاً ناشی از خروج نقدینگی حقیقی است، نه تنها در نمادهای کوچک بلکه گسترده.

بازار در شرایط بی ثباتی

بازار در شرایطی قرار دارد که بسیاری از سهم‌ها نسبت به ارزش ذاتی ارزان به نظر می‌رسند، اما نقدینگی مادامی که سمت سپرده بانکی و سرمایه‌گذاری‌های کم‌ریسک برگردد، تقاضای معنادار شکل نمی‌گیرد. گزارش‌های سه‌ماهه شرکت‌ها اگر جذاب باشند و شفافیت بیشتری ایجاد شود، این روند می‌تواند معکوس شود، در غیر این صورت وضعیت فعلی شکننده تر و بدتر خواهد شد.انتظار می‌رود فردا یکشنبه‌ نیز با فشار فروش آغاز شود مگر اینکه اطلاعات یا اخبار جدیدی در خصوص اتفاقات ارزی، نرخ خوراک یا تصمیمات کلان رأی بدهد. بازگشایی نمادهایی مانند ایران‌خودرو و خساپا نیز می‌تواند شوک جدیدی را وارد کند، به‌خصوص اگر هیجان عرضه اولیه و فروش افزایش یابد.
 
علی مومنی، تحلیلگر ارشد بازار سرمایه گفت: امروز بسیاری از خریداران خرد عقب‌نشینی کردند که خرید حقوقی‌ها در نمادهای بزرگ را زیر فشار قرار داد. پول حقیقی همچنان در حال خروج از بازار است که فضای مبهمی را ایجاد کرده است. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: این افت موقت است و اگر روزهای آینده هیچ خبر مثبتی در زمینه ارز، بودجه یا نرخ بهره منتشر نشود، احتمال دارد روند نزول ادامه یابد.وی افزود: در شرایط فعلی به نظر می‌رسد بازگشت سرمایه‌گذاران خرد بسته به تقویت انتظارات خواهد بود./فارس