جزییات ابلاغ مصوبه مهم درباره متناسب سازی حقوق بازنشستگان
به گزارش اقتصاد معاصر؛ محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس مصوبه هیئت بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین در خصوص قانون متناسب سازی حقوق بازنشستگان را به رئیسجمهور ابلاغ کرد.
طبق مصوبه دولت برای متناسب سازی حقوق بازنشستگان، مقرر شد ۹۰ درصد حقوق و فوق العادههای شاغلان پس از کسر حق بیمه و مالیات، برای بازنشستگان مشابه و هم تراز محاسبه شود اما هیئت بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین، با لغو این مصوبه تاکید کرده است.
به عنوان نمونه اگر حقوق و فوق العاده مشمول کسور یک فرد شاغل ۲۰ میلیون تومان باشد و از این مقدار ۴ میلیون تومان برای حق بیمه و مالیات کسر شود، براساس مصوبه دولت ۹۰ درصد ۱۶ میلیون تومان باید برای بازنشسته هم تراز و مشابه محاسبه می شد اما با ابلاغیه رئیس مجلس، دولت باید ۹۰ درصد ۲۰ میلیون تومان را برای بازنشسته مذکور محاسبه کند که افزایش محسوسی در حقوق بازنشستگان خواهد بود.
متن نامه قالیباف به پزشکیان درباره متناسب سازی حقوق بازنشستگان
جناب آقای دکتر پزشکیان رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران
سلام علیکم
بازگشت به رونوشت تصویب نامه هیأت محترم وزیران به شماره ۸۷۹۱۲ت ۶۳۰۲۳ه مورخ ۱۴۰۳/۰۶/۱۱ موضوع: «اصلاح» آیین نامه متناسب سازی حقوق بازنشستگان» متعاقب بررسیها و اعلام نظر مقدماتی هیأت بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین و مستنداً به صدر ماده واحده و تبصره (۴) الحاقی به قانون نحوه اجراء اصول هشتاد و پنجم (۸۵) و یکصد و سی و هشتم (۱۳۸) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و اصلاحات بعدی و ماده (۱۰) آیین نامه اجرایی آن مراتب متضمن اعلام نظر قطعی جهت اقدام لازم در مهلت مقرر قانونی و اعلام نتیجه به این جانب ابلاغ میگردد. بدیهی! است پس از انقضای یک هفته مهلت مقرر در قانون آن بخش از مصوبه که مورد ایراد قرار گرفته است ملغی الاثر خواهد بود.
نظر به جزء (۱) (پندار) ماده (۲۸) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت مصوب ۱۴۰۳ که مصرح میدارد: به منظور برقراری عدالت در پرداخت حقوق شاغلان و بازنشستگان و نیز متناسب سازی حقوق بازنشستگان با نود درصد (۹۰) حقوق و فوق العادههای مشمول کور شاغلان مشابه و همتراز دولت مکلف است تا پایان سال سوم برنامه اقدام لازم را به عمل آورده، بنابراین، عبارت «پس از کسر حق بیمه سهم فرد و مالیات بر درآمد با رعایت بند (ت) تبصره (۱۵) قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشوره در متن مصوبه از این حیث که منافی عبارت محقوق و فوق العادههای مشمول کسور شاغلان مشابه و همترازه مندرج در متن قانون میباشد و تبعاً موجب تضییق دامنه شمول قانون میشود مغایر قانون است.
کدام بازنشستگان علی الحساب بیشتری دریافت کردند؟
متناسب سازی حقوق بازنشستگان مطابق با برنامه هفتم توسعه و با تصویب هیئت وزیران قرار بود اجرایی شود و قرار براین بود که حقوق بازنشستگان با ۴۰ درصد حقوق شاغلان همتراز همسانسازی شود این درحالی است که نه تنها بسیاری از بازنشستگان هنوز از دریافتی خود بابت متناسب سازی آگاه نشده اند بلکه شاهد واریزیهای سلیقهای به بازنشستگان ارگانهای مختلف بوده ایم به طوری که واریزی علیالحساب بازنشستگان تامین اجتماعی ۲ میلیون تومان کمتر از بازنشستگان کشوری بوده است.
فرامرز توفیقی، مشاور مجمع عالی نمایندگان کارگران ایران درخصوص متناسب سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی به خبرنگار تابناک گفت: بازنشستگان تامین اجتماعی هنوز نمیدانند قرار است چه مقدار به حقوق شان اضافه شود و تاکنون هم واریزی علی الحساب آنها ۲ میلیون تومان کمتر از بازنشستگان کشوری است و این پراکندگی، بی انضباطی و هیاهو سالاری انگار به تازگی فراگیر شده که قانونی هم نیست.
وی افزود: قانون در راستای شغل خاصی نیست و لازم است متناسب سازی درهمه مشاغل اعم از کشوری، لشگری و تامین اجتماعی به طور یکسان اجرا شود و اولویت خاصی به برخی از بازنشستگان ندهند که البته این رویه نادرست از زمانی که با دستور رییس جمهور وقت (احمدی نژاد) تامین اجتماعی زیرمجموعه وزارت کار قرار گرفت هم تبدیل به بنگاهی ورشکسته شد و هم به دلیل اینکه دولت این نهاد را برای خود میداند آنطور که باید و شاید توجهی به آن ندارد.
این فعال حوزه کارگری به وجود مشکلات ساختاری در بدنه تامین اجتماعی اشاره کرد و ادامه داد: مشکلات زیرساختی در تامین اجتماعی تا جایی بالا گرفته است که حتی وزرای دولت از انتخاب یک معاون برای آن عاجزند. همچنین بیمههای حق درمان که اصلا کارایی لازم را در مراکز درمانی ندارند و حقوق بازنشستگان هم که هیچ تناسبی با تورم نداشته و سبد معیشتی بازنشستگان هر روز کوچکتر میشود.
طلبهای تامین اجتماعی از دولت کی قرار است پرداخت شود؟
توفیقی درمورد بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی توضیح داد: طلبهای سنگینی که دولت به سازمان تامین اجتماعی بدهکار است را سالها بدون پرداخت باقی گذاشته و حتی اقدام به تهاتر نمیکند بنابراین از آنجایی که دولت این سازمان را متعلق به خود میداند نه برای رفاه حال بازنشستگان قدمی برمی دارد و نه سعی درحل مشکلات زیرساختی آن میکند غافل از اینکه این سازمان برای دولت نیست و هیچ حق مالکیتی نسبت به آن نمیتواند داشته باشد.
مشاور مجمع عالی نمایندگان کارگران ایران درخصوص عدم اجرای متناسب سازی حقوق بازنشستگان گفت: متاسفانه بازنشستگان تامین اجتماعی از جزئیات متناسب سازی حقوق شان هیچ اطلاعات دقیقی ندارند و نمیدانند که از چه زمانی قرار است این طرح اجرا شود و یا مشمول چه کسانی خواهد شد این درحالی است که بسیاری از مشمولان هم نمیدانند چه مبلغی باید دریافت کنند.
به گفته وی، نمایندگانی که به دنبال تصویب یکسان سازی حقوق بازنشستگان بودند نیز تنها شعار دادن پشت تریبون را یاد گرفته اند و از طرف دیگر نظارتی بر اجرای درست قانون نیست و قانون متناسب سازی حقوق بازنشستگان سلیقهای و با بی نظمی درحال اجراست و هیچ کس هم پاسخگو نیست.