۱۶:۵۸ ۱۴۰۳/۰۹/۰۸

توقیف صدای عادل فردوسی پور صحت دارد؟

توقیف صدای عادل فردوسی پور خبری بود که امروز در رسانه ها منتشر شد، اما این خبر صحت دارد؟
توقیف صدای عادل فردوسی پور صحت دارد؟
کد خبر:۹۲۲۷

به گزارش اقتصاد معاصر؛ توقیف صدای عادل فردوسی پور خبر عجیب اما واقعی امروز که بسیاری از مخاطبان را متعجب و حیرت زده کرد.ساترا دستور توقیف صدای عادل فردوسی پور را صادر کرد که در این خبر به جزئیات این موضوع می پردازیم.

علت برخورد ساترا با صدای عادل فردوسی‌پور

شب گذشته، در خلال دیدار لیورپول و رئال مادرید که با گزارش عادل فردوسی‌پور در بستر اینترنت پخش می‌شد، مدیر آپارات، تماس تلفنی ساترا برای توقف گزارشگری عادل فردوسی‌پور به صورت اینترنتی را منتشر کرد! در پی دستور ساترا مبنی بر ممنوعیت انتشار برنامه «اکنون» با اجرای سروش صحت، حالا مدیرعامل پلتفرم پخش‌کننده از دستور جدیدی مینی بر حذف صدای عادل فردوسی‌پور خبر داده است.

محمدجواد شکوری _ مدیرعامل صبا ایده _ با انتشار مطلبی جدید در توییتر که با صوت همراه است، از دستور ساترا درخصوص ممنوعیت پخش گزارش‌های عادل فردوسی‌پور در آپارات اسپورت خبر داده است. 

فردوسی‌پور مدتی است که پس از حدود پنج سال و هشت ماه دوری از گزارشگری، بار دیگر با گزارش مسابقات لیگ قهرمانان اروپا در فضای مجازی، به این عرصه بازگشته بود.

ساترا علت این برخورد را با یادآوری مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و بند ۴ ماده واحده «تعیین الزامات ساماندهی حوزه صوت و تصویر فراگیر»، که تولید و پخش «زنده» برنامه‌ها و نیز صدور مجوز و نظارت بر «پخش زنده» در فضای مجازی در اختیار سازمان صداوسیما است، توضیح داده است. 

دستور توقیف صدای عادل فردوسی‌پور 

ساترا، نهادی که زیر نظر صداوسیما فعالیت می‌کند، دستور ممنوعیت گزارش فردوسی‌پور را ۲ دقیقه بعد از پخش آن صادر کرد. فردوسی پور اخیرا در برخی پلترفم‌ها به گزارشگری بازی‌های فوتبال بازگشته بود.

مدیر آپارات تماس تلفنی ساترا با آپارات برای توقف گزارشگری عادل را منتشر کرد. 

کد ویدیو

او نوشت: «اصلا فرق نمی‌کنه محتوا چی باشه، از نظر ساترا و صداوسیما کلا هر چی دیده بشه، توقیفه. اکنون از ساترا تماس گرفتند که پخش گزارش فردوسی پور هم توقیفه. از این به بعد هر درخواست عجیب یا برخورد غیرقانونی یا از سر زورگویی ساترا و صداوسیما رو توییت می‌کنم.»

توضیح ساترا در خصوص توقیف برنامه فردوسی‌پور

روابط عمومی سازمان تنظیم و مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای‌مجازی (ساترا) نسبت به توقیف گزارش عادل فردوسی‌پور در آپارات واکنش نشان داد.

شبِ گذشته پستی مدیرعامل سکوی آپارات در صفحه خودش منتشر کرد، این بار با صدایی از کارکنان ساترا که خواستار حذف برنامه عادل فردوسی‌پور از سکوی آپارات بود.

پیگیری‌ها از روابط عمومی ساترا نشان می‌دهد که این موضوع هم صرفا به خاطر تکلیف قانونی ساترا برای پیگیری مصوبه سال گذشته شورای عالی انقلاب فرهنگی است. در جریان پیگیری این موضوع، روابط عمومی سازمان تنظیم و مقررات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر در فضای‌مجازی  اعلام کرد:

«با توجه به انتشار صوت یکی از کارکنان سازمان تنظیم مقررات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی از سوی مدیر سکوی آپارات در خصوص برنامه عادل فردوسی‌پور در آپارات، باید به این نکته اشاره کنیم که طبق بند ۴ ماده واحده «تعیین الزامات ساماندهی حوزه صوت و تصویر فراگیر»، تولید و پخش «زنده» برنامه‌ها و نیز صدور مجوز و نظارت بر «پخش زنده» در فضای مجازی در اختیار سازمان صداوسیما است؛ لذا نظر به اینکه سکوی آپارات اقدام خاصی برای اخذ مجوز پخش زنده از سازمان صدا و سیما انجام نداده است، برنامه‌های پخش زنده این سکو از جمله برنامه عادل فردوسی‌پور غیر قانونی است. عدم توجه آپارات خصوصاً آپارات اسپرت به قوانین پخش زنده همواره با اعتراض سایر سکو‌های دارای مجوز از ساترا روبرو شده است و این مطالبه را از سوی ایشان مطرح کرده است که چرا باید شاهد تبعیض در نحوه اعمال قانون از سوی آپارات و سایر سکو‌ها باشیم؟

توقیف صدای عادل فردوسی پور

لذا سازمان تنظیم مقررات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی وظیفه خود می‌داند برای انجام تنظیم‌گری عادلانه و حمایت از پخش زنده قانونی، با توجه به مطالبات بحق سایر رسانه‌های کاربرمحور کشور و در راستای حمایت از سکو‌های قانونمند، از اقدامات بدون مجوز تعداد بسیار محدود و انگشت شمار برخی سکو‌ها از جمله آپارات ممانعت بعمل آورد.»

رئیس سازمان صدا و سیما: شخصا با عادل فردوسی‌پور برای بازگشت به تلویزیون مذاکره کردم 

پیمان جبلی رئیس سازمان صدا و سیما، از صحبت با عادل فردوسی پور برای بازگشت به صداوسیما صحبت کرد و گفت: شخصا با فردوسی پور وارد مذاکره شدم تمایلی به حضور نداشت.

جبلی افزود: فردوسی پور پرورش یافته صداوسیما بوده، او سال گذشته برنامه فوتبال ۱۲۰ را تهیه کنندگی می‌کرد.

او در پایان گفت: حساسیت روی این افراد را باید تعدیل کنیم، بسیاری از آنها تمایل همکاری با صدا و سیما را ندارند، روی دلایل آنها ریز نمی شویم و احترام می‌گذاریم. 

موضع رسمی صدا و سیما درباره عادل فردوسی‌پور

چند روز پیش رئیس صداوسیما در حاشیه جلسه هیئت دولت و در پاسخ به این سوال یک خبرنگار که «آیا مخالفت صداوسیما با گزارشگری آقای  فردوسی پور در فضای مجازی و تلاش برای ممانعت از آن، صحت دارد؟»، گفت که چنین موضوعی صحت ندارد.

در هفته گذشته، فردوسی پور پس از چندین سال موفق به گزارشگری مسابقات فوتبال شد، اما این بار در فضای مجازی نه صداوسیما.

پس از این موضوع، گزارش هایی در مورد تلاش صداوسیما برای ممانعت از ادامه گزارشگری فردوسی پور در فضای مجازی منتشر شد.

توقیف صدای عادل فردوسی پور

دو شرط عادل برای بازگشت به صداوسیما؟

موضوع بازگشت عادل فردوسی‌پور به صداوسیما هر از گاهی داغ می‌شود و این بار پرداختن این موضوع در رسانه شخصی او و مطرح کردن برخی مسائل از جمله اصول این مجری و گزارشگر فوتبال، جالب توجه شد.

وقتی عادل فردوسی‌پور صحبت از اصول می‌کند که مانع بازگشت او به صداوسیما برای گزارشگری شد، این موضوع به شدت در فضای مجازی و رسانه‌ای داغ می‌شود تا بار دیگر تشویق‌ها به سمت او روانه شود. با این حال این مجری و گزارشگر درباره اینکه اصول او چه بوده و چه مسئله‌ای مانع بازگشت او شده است، چیزی نمی‌گوید.

این مجری و گزارشگر فوتبال که این روزهای در رسانه شخصی خود مشغول فعالیت است و اخیراً هم گزارش فوتبال را در همین رسانه انجام داده است، در برنامه پادکست رسانه خود درباره بازگشت به صداوسیما برای گزارشگری فوتبال می‌گوید: «مقاطعی مثل جام جهانی و چند مقطع دیگر، هم پیشنهاد شد که به صداوسیما بیایم و هم در فضای مجازی گزارش کنم، اما این مقاطع به شکلی بود که اگر می‌خواستم این کار را کنم باید اصول خودم را زیر پا می‌گذاشتم. به همین دلیل عشق و علاقه و شورم برای گزارشگری را کنار گذاشتم.»

در ادامه وقتی یکی از نیروهای عادل فردوسی‌پور در رسانه‌اش از او می‌پرسد که آیا احتمال دارد که به صداوسیما بازگردد، با تأکید می‌گوید: «نه!» تا این پاسخ‌ها از سوی این مجری و گزارشگر بار دیگر در فضای مجازی و رسانه‌ای داغ شود. با این حال نکته حائز اهمیت و سؤالی که باید از عادل فردوسی‌پور مطرح کرد این است که آیا او برای کار در صداوسیما یک اصولی دارد یا صرفاً این موضوع به گزارشگری ارتباط دارد؟

اگر فردوسی‌پور برای کار کردن در صداوسیما اصولی دارد که از سال ۹۷ و به دنبال تعطیلی برنامه ۹۰ مجریگری و گزارشگری فوتبال را کنار گذاشت، او در تمام این مقاطع یعنی از سال ۹۷ تا خردادماه ۱۴۰۲ برنامه فوتبال ۱۲۰ را از شبکه ورزش صداوسیما روی آنتن برد. یعنی ۴ سال و نیم پس از تعطیلی برنامه ۹۰ و قهر عادل با گزارشگری، او همچنان به فعالیتش با صداوسیما ادامه داد و در مقاطعی که او به خاطر اصولش گزارش فوتبال را قبول نکرد، با صداوسیما همکاری می‌کرد. بنابراین نمی‌توان گفت که فردوسی‌پور برای کار کردن در صداوسیما اصول و موانعی دارد که این اصول در تمام این سال‌ها رعایت نشده.

نکته مهم و چالش برانگیز در خصوص موضوعی که فردوسی‌پور مطرح می‌کند، درست خط باریکی است که میان کار کردن با صداوسیما یا گزارش در صداوسیما کشیده می‌شود. باتوجه به فعالیت مستمر فردوسی‌پور در صداوسیما، او تنها یک سری اصول برای گزارش کردن فوتبال داشته که هیچگاه درباره این اصول صحبت شفافی نکرده است. از آنجایی که مخاطبان فوتبال به گزارش‌های او علاقه بسیاری دارند، شاید بد نباشد که آنها بهتر و بیشتر با این اصول آشنا شوند و بدانند فردوسی‌پور چه اصولی داشته که بابت آن مخاطبانش را از گزارش‌های خود محروم کرده است.

توقیف صدای عادل فردوسی پور

برنامه ۹۰ در پایان سال ۹۷ تعطیل شد و در همان ماه‌های ابتدایی، عادل فردوسی‌پور ابلاغ‌های صداوسیما برای گزارش فوتبال را نمی‌پذیرفت. یعنی موضوع صداوسیما حذف عادل فردوسی‌پور نبوده، بلکه تصمیم -درست یا غلط- مدیران صداوسیما فقط تعطیلی برنامه ۹۰ بوده که آن را هم عملی کرده‌اند. در ادامه این مجری و گزارشگر خودش از گزارش کردن فوتبال امتناع کرده است، اما او شاید بتواند به این سؤال پاسخ دهد که آیا تنها یک شرط داشته برای گزارش کردن بازگرداندن برنامه ۹۰ نبوده تا قبول کند که گزارش فوتبال را هم انجام دهد؟

در ادامه گویا فضای اصول عادل فردوسی‌پور برای گزارشگری با تغییراتی هم همراه می‌شود. او دعوت برای گزارش فوتبال را در ادامه بازهم رد می‌کند و گویا مواردی هم به شروط او اضافه می‌شود. بازهم شاید فردوسی‌پور خودش بهتر بتواند به این سؤال پاسخ دهد که آیا اصول او و شروطش برای گزارش کردن، این نبوده که برنامه ۹۰ به او بازگردانده شود آن هم به شرطی که علی فروغی مدیر شبکه سوم صداوسیما نباشد؟

اگر فردوسی‌پور بتواند به این سؤالات پاسخ شفاف و روشنی بدهد، خیلی مسائل نیز درباره او و مخاطبانش روشن خواهد شد. اینکه آیا اصول او ارتباطی با مسائل جامعه و انتقادهای مردم نسبت به عملکرد صداوسیما داشته یا اصولی مرتبط با مسائل شخصی بوده است؟ مسلماً اینکه شروط برای گزارش کردن فوتبال بازگرداندن برنامه ۹۰ و رفتن علی فروغی از شبکه سوم صداوسیما باشد، اصولی ریشه‌ای و دغدغه‌مند با مشکلات مردم نیست. بلکه برخی مسائل و حب و بغض‌های شخصی را به میان می‌کشد که طبیعتاً ارزش آنها نیز به همان اندازه شخصی و مرتبط با جامعه‌ای کوچک است.

ضمن اینکه صحبت‌هایی که فردوسی‌پور درباره گزارش فوتبال در دوران جام جهانی می‌کند، مرتبط با صداوسیما نبوده و همانطور که خودش هم اشاره کرده مربوط به گزارش در فضای مجازی بوده است. جالب اینکه این موضوع هم از سوی برخی افراد در فدراسیون فوتبال دنبال می‌شد که پیش از جام جهانی با یک کودتا به فدراسیون بازگشتند و در تلاش بودند تا شرایط گزارش را برای فردوسی‌پور فراهم کنند که این اتفاق در آن مقطع رخ نداد.

یعنی بازهم پای اصولی در میان نبوده، بلکه شرایط گزارش و دریافت باکس گزارش در ورزشگاه‌های قطر که توسط برخی افراد در فدراسیون فوتبال دنبال می‌شد، فراهم نشد که فردوسی‌پور نتوانست در جام جهانی برای مخاطبانش گزارشگری کند.

ارسال نظرات