به گزارش اقتصاد معاصر به نقل از فایننشال تایمز، بهای نفت خام روز دوشنبه پس از اعمال تحریمهای سخت جدید آمریکا علیه شرکتها و ناوگان تانکری مرتبط با نفت روسیه، به بالاترین میزان از ماه اوت تاکنون رسید. این اقدام باعث شد تا پالایشگاههای چین و هند در جستوجوی منابع جایگزین نفت خام برآیند.
روز دوشنبه، نفت برنت تا ۱.۹ درصد افزایش یافت و به ۸۱.۲۹ دلار در هر بشکه رسید که فراتر از رکورد اکتبر سال گذشته (۸۰.۹۳ دلار) است. این در حالی بود که پیشتر در روز جمعه، اعلام اولیه تحریمهای جدید به رشد ۳ درصدی قیمت منجر شده بود. نفت وست تگزاس اینترمدییت (WTI) نیز با ۲.۳ درصد افزایش، به ۷۸.۳۳ دلار رسید.
به گفته تحلیلگران، برخی گزارشها نشان میدهد پالایشگاههای چینی، به عنوان بزرگترین واردکننده نفت جهان و پالایشگاههای هندی، به عنوان سومین واردکننده نفت، پس از اعلام تحریمهای ایالات متحده علیه تولیدکنندگان روسی، از جمله گازپروم، در حال یافتن منابع جدید دیگری هستند. با این وجود این نگرانی وجود دارد که بخشی از عرضه نفت روسیه مختل شود و همین امر قیمتها را بالا نگه میدارد.
براساس اعلام دولت آمریکا، یکی از اهداف اصلی این تحریمها، قطع بخشی از عرضه نفت روسیه با مسدود کردن فعالیت شمار گستردهای از شرکتها و ۱۸۳ فروند کشتی در ناوگان موسوم به «ناوگان تاریک» است که خارج از مقررات بینالمللی فعالیت میکنند.
چین و هند از زمان آغاز محدودیتهای آمریکا و اروپا برای فروش نفت روسیه، خریداران اصلی نفت این کشور بودهاند. این محدودیتها با هدف کاهش درآمد نفتی مسکو و همزمان جلوگیری از جهش شدید قیمت نفت، پس از حمله گسترده روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ اعمال شد.
در تحریمهای جدید اشاره شده که ایالات متحده ممکن است محدودیتهایی را علیه هر معاملهگری که با نفت روسیه سروکار داشته باشد، اعمال کند. پیش از این، تحریمها فقط شامل افرادی میشد که نفت روسیه را بالاتر از سقف ۶۰ دلار در هر بشکه میخریدند.
گزارشها نشان میدهد که از روز جمعه، معاملات نفتی هند افزایش یافته و خریداران هندی به دنبال منابع نفتی هستند که پیشتر تمایل چندانی به آنها نداشتند.
قیمت نفت ماهها در محدوده پایینی قرار داشت، زیرا هم عرضه جهانی فراوان بود و هم تقاضا رشد چندانی نداشت. با این حال، کارشناسان معتقدند در کوتاهمدت، قیمتها همچنان در سطوح بالاتر باقی خواهد ماند، مگر آنکه روسیه راهی برای فروش نفت خود پیدا کند.
این کارشناسان میگویند: «همه چیز به این بستگی دارد که روسیه بتواند مسیرهای تازهای برای صادرات نفتش بیابد یا خیر. در کوتاهمدت، این تحریمها به حمایت از قیمتها ادامه میدهد.»
همچنین قیمت گاز طبیعی در اروپا روز دوشنبه تا ۶.۸ درصد افزایش یافت و تحلیلگران یکی از دلایل این جهش را گسترش تحریمها به دو تاسیسات گاز طبیعی مایع روسیه عنوان میکنند. قیمت شاخص گاز در اروپا پیش از این در هفته گذشته، بیش از ۹ درصد افت کرده بود.