به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از بلومبرگ، اقتصاد اسرائیل در سال گذشته با کندترین نرخ رشد خود در بیش از دو دهه اخیر، به استثنای دوران همهگیری کرونا مواجه شد. این کاهش رشد اقتصادی تاثیر مستقیم جنگهای مداوم در غزه و لبنان را نشان میدهد.
بر اساس گزارش اداره مرکزی آمار اسرائیل که روز دوشنبه منتشر شد، تولید ناخالص داخلی این کشور فقط ۱ درصد رشد داشته است. در حالی که سرمایهگذاری ثابت و صادرات کاهش چشمگیری داشتهاند. همچنین رشد اقتصادی در سهماهه پایانی سال به ۲.۵ درصد در مقیاس سالانه رسید که بسیار پایینتر از پیشبینیهای اقتصاددانان یعنی ۵.۳ درصد بود. بر اساس دادههای اداره مرکزی آمار اسرائیل، رشد اقتصادی این کشور در سال ۲۰۲۴، کندترین میزان در بیش از ۲ دهه اخیر بوده است.
بخش عمدهای از فعالیت اقتصادی سال گذشته ناشی از افزایش هزینههای دولتی بود که عمدتا به دلیل افزایش هزینههای دفاعی، پرداختهای مربوط به ارتش، اسکان تخلیهشدگان و جبران خسارت به کسبوکارها و افراد انجام شد. وزارت دارایی اسرائیل رشد اقتصادی ۲۰۲۴ را ۰.۴ درصد پیشبینی کرده بود، در حالی که بانک مرکزی این کشور رشد ۰.۶ درصدی را برآورد کرده بود.
مصرف عمومی (دولتی) در اسرائیل نسبت به سال گذشته ۱۳.۷ درصد افزایش یافت، در حالی که تقاضای بخش خصوصی ۳.۹ درصد رشد داشت. سرمایهگذاری ثابت با کاهش ۵.۹ درصد و صادرات با افت ۵.۶ درصد مواجه شد که تاثیر منفی بر رشد اقتصادی داشت. همچنین تولید ناخالص داخلی سرانه برای دومین سال متوالی کاهش یافت و ۰.۳ درصد افت کرد.
پیشبینیها نشان میدهد که رشد اقتصادی در سال ۲۰۲۵ با توجه به کاهش درگیریهای نظامی بهبود خواهد یافت. بانک مرکزی اسرائیل، رشد ۴ درصدی را برای سال جاری پیشبینی کرده است. این پیشبینی بر این اساس انجام شده که جنگ در سهماهه اول سال با شدت کمتری ادامه خواهد داشت. همچنین وزارت دارایی اسرائیل دیدگاهی خوشبینانهتر دارد و انتظار دارد که رشد اقتصادی ۴.۳ درصد باشد. صندوق بینالمللی پول (IMF)، پیشبینی محافظهکارانهتری دارد و رشد اقتصادی اسرائیل را در سال ۲۰۲۵ حدود ۲.۷ درصد برآورد کرده است.
آتشبس شکننده شش هفتهای میان اسرائیل و گروه حماس در حال پایان یافتن است و هنوز مشخص نیست که آیا این توافق فراتر از اوایل ماه مارس تمدید خواهد شد یا خیر. این در حالی است که مذاکرات با میانجیها در مصر نیز ادامه خواهد داشت.
اسرائیل اعلام کرده در صورتی که حماس همچنان مسلح باقی بماند، مرحله دوم توافق را پیش نخواهد برد. با این حال، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل تحت فشار قرار دارد تا طبق نقشه راه سه مرحلهای، آزادی همه گروگانهای باقیمانده را تضمین کند.
در همین حال، موضوع توافق آتشبس با حزبالله لبنان نیز در هالهای از ابهام قرار دارد. طبق توافق، اسرائیل موظف بود تا نیروهای خود را از خاک لبنان خارج کند اما اعلام کرده تا زمانی که لبنان تعهدات خود در آتشبس را اجرا نکند، پنج پایگاه نظامی را در خاک این کشور حفظ خواهد کرد.