هاشم اورعی، رئیس اتحادیه انجمنهای انرژی ایران در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد معاصر با اشاره به مشکلات ساختاری صنعت برق کشور، وضعیت نگهداری نیروگاهها را با صنایع دیگر مقایسه کرد و گفت: در صنعت هوانوردی، هواپیماها پس از یک میزان مشخص ساعت پرواز، بدون توجه به ظاهر سالم قطعات، ملزم به تعویض تجهیزات مصرفی مانند لاستیک هستند. این موضوع در نیروگاهها نیز باید رعایت شود؛ به این معنا که پس از مقدار معینی ساعت کارکرد، تجهیزات باید تعویض شوند اما در کشور ما نیروگاههایی وجود دارند که با وجود کارکرد بیش از ۲۰۰ ساعت، هنوز قطعات آنها تعویض نشده است.
وی در تشریح دلایل این مشکل افزود: نخستین علت، بیبرنامگی وزارت نیرو است. عدم برنامهریزی مناسب برای تعمیرات و تعویض قطعات باعث شده نیروگاهها با افت راندمان مواجه شوند. دومین عامل، عدم امکان تامین قطعات است که به دلیل تحریمها و وابستگی به واردات از خارج کشور، مشکلات زیادی در این زمینه وجود دارد. عامل سوم نیز ضعف مالی صنعت برق است. این صنعت به دلیل بحران مالی، امکان انجام تعمیرات اساسی و تعویض تجهیزات را ندارد که نتیجه آن، فرسودگی بیشتر نیروگاهها و کاهش کارایی آنها شده است.
این مقام مسؤول با اشاره به راندمان پایین نیروگاههای کشور بیان کرد: امروز راندمان متوسط نیروگاههای ایران ۳۹ درصد است. این یعنی اگر همه نیروگاههای کشور را یک نیروگاه در نظر بگیریم، از ۱۰۰ واحد گاز ورودی، فقط ۳۹ واحد برق تولید میشود. در حالی که با استفاده از فناوریهای روز، راندمان نیروگاهها میتواند تا ۶۰ درصد افزایش یابد. این موضوع نشان میدهد که ما در بخش تولید وضعیت مطلوبی نداریم.
اورعی در ادامه افزود: البته مشکل فقط در تولید نیست. در بخش انتقال، خوشبختانه مشکل جدی نداریم اما زمانی که به مرحله توزیع میرسیم، شبکه برق کشور به شدت گسترده و فرسوده است. در حال حاضر حداقل ۱۲ درصد از برق تولیدی در فرآیند توزیع تلف میشود. دلیل اصلی این تلفات، فرسودگی شبکه، کابلها و ترانسهای قدیمی است که موجب افزایش هدررفت انرژی میشود.