به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ یک روز خوب دیگر در بازار سرمایه، دیروز در حالی رقم خورد که شاخص کل بورس با ثبت رشد ۶۵ هزار واحدی و صعود به ارتفاع ۳ میلیون و ۷۷ هزار واحدی، فعلا در کانال ۳ میلیون واحد جای پای خود را سفت کرد. شاخص کل هموزن نیز دیروز رشد قابل توجه ۱۷هزار واحد را به ثبت رساند و در فرابورس هم اوضاع به سامان بود و شاخص کل این بازار هم موفق شد تا افزایش ۴۶۸ واحدی را به نام خود به ثبت برساند.
نکته قابل توجه در خصوص معاملات دیروز تالار شیشهای، از یکسو افزایش حجم و ارزش معاملات بود و از سوی دیگر در پایان معاملات ارزش صفهای خرید نیز ۱۲هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان بود که نشان از عطش تقاضا برای خرید سهام شرکتها در بورس و فرابورس دارد.
علاوه بر این ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی نیز روز گذشته در حالی به بازار سهام وارد شد و صندوقهای درآمد ثابت نیز با خروج ۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومانی نقدینگی مواجه بودند که فعلا بازارهای رقیب از جمله ارز و طلا هم در رکود و نزول به سر میبرند و نقدینگی حاضر در بازار سرمایه نه فقط انگیزهای برای خروج از این بازار ندارد، بلکه حالا سرمایهگذاران در بازارهای ارز و طلا هستند که نیمنگاهی به بورس، تحولات آن و حتی سرمایهگذاری در این بازار دارند.
فعلا اوضاع بر وفق مراد بورس است و چهارشنبه این هفته، مذاکرات قرار است در سطح کارشناسی و شنبه آینده در سطح مذاکرهکنندگان ارشد دنبال شود. مذاکراتی که این روزها عامل اصلی صعود شاخص کل بورس و عطش تقاضا در صنایع مختلف بورسی است.
نگاهی به وضعیت بازار سرمایه در نخستین ماه امسال هم نشان میدهد شاخص کل بورس، فروردینماه را با رشد ۱۳.۵۷ درصدی پشت سر گذاشت؛ ماهی که بازار ارز، طلا و سکه با افتهای سنگین قیمتی همراه شدند و ۱۶ درصد از قیمت دلار کاسته شد و قیمت سکه طلا نیز با افت ۲۴ درصدی مواجه شد. در مقابل، بازار سهام با خوشبینی حاصل از احتمال دستیابی به توافق در مذاکرات ایران و آمریکا، روزهای سبزش بیشتر از روزهای قرمزش بود.
همچنین در ماهی که گذشت، بیش از ۱۴ هزار میلیارد تومان پول حقیقی وارد بازار سهام شد. همزمان با مثبت شدن بازدهی بورس در ماه اول، بازارهای ارز و طلا شاهد عقبنشینی قیمتی بودند؛ علاوه بر این شاخص هموزن هم معاملات اولین ماه بهار را با افزایش ارتفاع ۱۰.۵ درصدی به پایان رساند و شاخص کل فرابورس نیز در معاملات فروردین، رشد ۷ درصدی را تجربه کرد.
فعلا اوضاع در تالار شیشهای متفاوت از زمستان گذشته است و در حالی که بازار سرمایه در زمستان سال گذشته زیر سایه ابهامات سیاسی، نوسانات ارزی و خروج بیوقفه نقدینگی، روزهای سخت و پر ابهامی را سپری میکرد، در نخستین ماه بهار همه چیز متفاوت و به کام سهامداران شده و در این میان، عبور شاخص کل بورس از مرز روانی و تاریخی ۳ میلیون واحد، مهمترین اتفاق فروردینماه ۱۴۰۴ است؛ محدودهای که در ماههای اخیر به عنوان یک سد مقاوم از هر خبر و بهانهای برای عدم دستیابی شاخص کل بورس به خود استفاده میکرد.
از سوی دیگر ورود بیش از ۱۴ هزار میلیارد تومان پول حقیقی به تالار شیشهای در ماه گذشته که از مرداد ۱۳۹۹ به این سو بیسابقه بوده هم نشانهای از تغییر انتظارات سرمایهگذاران نسبت به تحولات سیاسی و اقتصادی آتی و امیدواری به بهبود شرایط بازار سرمایه دستکم در کوتاه مدت است.
در مجموع، در حالی که بازار سرمایه در ماههای گذشته زیر سایه ریسکهای سیاسی و اقتصادی روندی نوسانی را تجربه میکرد، در فروردین ماه، بارقههای امید به بهبود روابط سیاسی، به عنوان محرک بازار سهام وارد عمل شد و همین موج خوشبینی موجب شد امروز و در نخستین روز دومین ماه سال جاری، ۵۹ هزار واحد دیگر رشد کرد و تا ارتفاع ۳ میلیون و ۱۳۷ هزار واحد پیش رفت. همچنین در یکی از پرحجم و ارزشترین روزهای معاملاتی تاریخ بازار سرمایه، شاخص کل هموزن ۱۷ هزار واحد رشد کرد و در فرابورس نیز شاخص کل این بازار ۳۹۰ واحد افزایش یافت.
افزون بر این در جریان معاملات امروز بازار سرمایه، از ۳۵۰ نماد معاملاتی فعال در بورس، ۷۳ درصد معادل ۲۵۴ نماد معاملاتی مثبت و ۲۷ درصد معادل ۹۶ نماد منفی بودند. در فرابورس نیز از ۳۶۲ نماد فعال در این بازار، ۴۹ درصد معادل ۱۷۹ نماد معاملاتی مثبت و ۵۱ درصد معادل ۱۸۳ نماد منفی بودند.
همچنین در پایان معاملات امروز، ۳۲ درصد معادل ۱۱۱ نماد معاملاتی در بورس با صف خرید و ۵ درصد معادل ۱۷ نماد با صف فروش مواجه شدند. در فرابورس هم ۲۲ درصد معادل ۷۹ نماد با صف خرید و ۱۷ درصد معادل ۶۳ نماد با صف فروش به کار خود پایان دادند. ضمن اینکه در پایان معاملات، ارزش صفهای خرید نیز ۴ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان در برابر ۵۰۶ میلیارد تومانی بود که در صف فروش بودند.
علاوه بر این، ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی نیز به بازار سهام وارد شد و صندوقهای درآمد ثابت نیز با خروج هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی نقدینگی مواجه بودند. این در حالی است که در پایان معاملات امروز، بیشتر صفهای خرید عرضه شدند که شاید یکی از دلایل آن رشد پیاپی بازار طی چند روز گذشته و نیاز به اصلاح و استراحت کلیت این بازار باشد. از سوی دیگر رفته رفته با نزدیک شدن به موعد ادامه مذاکرات سیاسی، ریسکگریزها ترجیح میدهند با احتیاط بیشتری در این بازار معامله کنند.