اقتصاد کلان

اقتصاد کلان

بانک

صنعت

کشاورزی

راه و مسکن

اقتصاد بین الملل

انرژی

بازرگانی

بورس

فناوری

سیاست و اقتصاد

کارآفرینی و تعاون

چند رسانه ای

۰۱/ارديبهشت/۱۴۰۴ | ۱۸:۰۴
۱۷:۴۷ ۱۴۰۴/۰۲/۰۱

تنش میان ترامپ و رئیس فدرال رزرو دلار را بی‌ارزش کرد

افزایش تنش میان دولت آمریکا و فدرال رزرو در پی اظهارات دونالد ترامپ علیه جروم پاول، موجی از بی‌اعتمادی را در بازارهای مالی جهانی به راه انداخت؛ موضوعی که با سقوط ارزش دلار، جهش بهای طلا و بازنگری سرمایه‌گذاران در پرتفوی‌های بین‌المللی همراه شد.
کد خبر:۲۰۷۷۴

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از فایننشال تایمز؛ دلار آمریکا در روز دوشنبه با افت شدیدی مواجه شد. این واکنش بازارها به افزایش تردیدها در خصوص سیاست‌های اقتصادی دولت ایالات متحده پس از اظهارات تند دونالد ترامپ علیه جروم پاول، رئیس فدرال رزرو بود. 

در پی این تحولات، ارزش دلار در برابر سبدی از ارزهای معتبر جهانی، ۱.۱ درصد کاهش یافت و به پایین‌ترین سطح خود در سه سال اخیر رسید. همزمان بهای طلا با ۲ درصد افزایش به رکورد تازه‌ای معادل ۳۳۹۳ دلار برای هر اونس رسید. فرانک سوئیس نیز با رشد ۱.۲ درصدی به نرخ ۰.۸۰۶۹ در برابر دلار رسید؛ سطحی که در ده سال گذشته بی‌سابقه بوده است. همچنین ارزش یورو با ۱.۱ درصد افزایش به ۱.۱۵ دلار رسید و ین ژاپن نیز با یک درصد رشد، به نرخ ۱۴۰.۷ ین در برابر هر دلار آمریکا رسید. 

این تحرکات در بازار در حالی شکل گرفت که کوین هَسِت، رئیس شورای ملی اقتصاد آمریکا اعلام کرد که ترامپ همچنان موضوع برکناری پاول را در دستور بررسی دارد. پیش از این، رئیس‌ جمهور مدعی شده بود که از اختیار قانونی برای برکناری رئیس فدرال رزرو برخوردار است. 

هَسِت در اظهاراتی که روز جمعه در واشنگتن مطرح شد، زمانی که بازارهای مالی آمریکا تعطیل بودند، گفت: «اگر معتقدید که رئیس‌ جمهور حق ندارد از عملکرد گذشته فدرال رزرو ناراضی باشد، لازم است این دیدگاه را توضیح دهید.» 

در بازار اوراق قرضه نیز شاهد روندی منفی بودیم. بازده اوراق ۱۰ ساله خزانه‌داری آمریکا با افزایش ۰.۰۳ واحد درصدی به ۴.۳۶ درصد رسید و بازده اوراق ۳۰ ساله نیز با رشد ۰.۰۷ واحد درصدی به ۴.۸۷ درصد رسید. (لازم به ذکر است که افزایش بازدهی، نشانه کاهش قیمت اوراق است.) 

پَریشا سَیمبی، تحلیلگر ارشد بازار ارز در بانک BNP Paribas عنوان کرد: «در حال حاضر شاهد نوعی گسست میان بازار ارز و بازار نرخ‌های بهره هستیم.» 

وی افزود: «به نظر می‌رسد سرمایه‌گذاران جهانی در حال بازنگری در سبد دارایی‌های خود هستند و افزایش ارزش یورو و ین می‌تواند نتیجه بازگشت سرمایه‌ها به کشورهای مبدا باشد.» 

در همین راستا یوجیرو گوتو، استراتژیست بازار ارز در شرکت نومورا در یادداشتی به مشتریان هشدار داد در حالی که هم‌زمانی کاهش ارزش پول ملی و افت بازار اوراق قرضه در کشورهای در حال توسعه چندان عجیب نیست، مشاهده چنین الگویی در بازار ارز ذخیره‌ای مانند دلار آمریکا، اتفاقی نادر و تامل‌برانگیز است. 

گوتو همچنین پیش‌بینی کرد که ین ژاپن زودتر از انتظار از مرز ۱۴۰ عبور خواهد کرد؛ مساله‌ای که به گفته وی ناشی از افزایش تعرفه‌های غیرمنتظره، نگرانی از بروز رکود تورمی در آمریکا و کاهش اعتماد به دارایی‌های دلاری است. 

از سوی دیگر، تحلیلگران بانک سرمایه‌گذاری چین (CICC) در گزارشی اعلام کردند که ابهام در سیاست داخلی ایالات متحده باعث شده دلار و اوراق خزانه‌داری آمریکا بیش از پیش شبیه به دارایی‌های پرریسک عمل کنند. این تحلیلگران همچنین تاکید کردند که اظهارات اخیر ترامپ در مورد پاول، نگرانی‌ها در خصوص استقلال فدرال رزرو را تشدید کرده است. 

واکنش بازارها در معاملات آسیایی روز دوشنبه، نخستین پاسخ به فشارهای جدید بر رئیس فدرال رزرو بود. با این حال به دلیل تعطیلات عید پاک، حجم معاملات محدود بود و بازارهای هنگ‌کنگ و استرالیا تعطیل بودند. 

در این میان، شاخص بورس ژاپن با ۱.۲ درصد و بورس تایوان با ۱.۵ درصد کاهش مواجه شدند. در مقابل، شاخص CSI ۳۰۰ چین اندکی رشد داشت و ۰.۳ درصد افزایش یافت. همچنین قراردادهای آتی شاخص‌های S&P ۵۰۰ و نزدک نیز به ترتیب ۰.۸ و یک درصد افت کردند. 

ترامپ پیش‌تر بارها به شکل مستقیم بر رئیس فدرال رزرو فشار وارد کرده و خواستار کاهش نرخ بهره شده بود. با این حال، بانک مرکزی آمریکا در سال جاری نرخ‌ها را ثابت نگه داشته است. 

ارسال نظرات