به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از فایننشال تایمز؛ قیمت جهانی طلا برای نخستین بار در تاریخ به رقم بیسابقه ۳،۵۰۰ دلار به ازای هر اونس تروا رسید. همزمان با این جهش، ارزش دلار در معاملات روز سهشنبه کاهش یافت؛ اتفاقی که در پی حملات مکرر دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده به جروم پاول، رئیس فدرال رزرو نگرانیها درباره آینده اقتصادی آمریکا را دوچندان کرد.
افزایش تمایل سرمایهگذاران به داراییهای امن، موجب شد طلا با رشدی ۲.۲ درصدی به ۳،۵۰۰.۱۰ دلار برسد و جایگاه خود را به عنوان یکی از اصلیترین برندگان بازگشت ترامپ به قدرت تثبیت کند. همچنین ین ژاپن در برابر دلار تقویت شد و نرخ آن برای نخستین بار از سپتامبر گذشته، به کمتر از ۱۴۰ ین در برابر هر دلار رسید. شاخص دلار نیز به پایینترین سطح خود در سه سال اخیر نزدیک شد.
ترامپ در پیامی در شبکه اجتماعی «تروث سوشال»، پاول را «آقای همیشه دیر» خواند و از فدرال رزرو خواست که «همین حالا» نرخ بهره را کاهش دهد. این انتقادات پس از هشدار هفته گذشته پاول مطرح شد که گفته بود اعمال تعرفههای گسترده از سوی دولت میتواند رشد اقتصادی را کاهش و نرخ تورم را افزایش دهد.
این تنش سیاسی میان کاخ سفید و بانک مرکزی، در حالی بازارها را با چالش تازهای روبهرو کرده که سرمایهگذاران پیش از این نیز تحت فشار ناشی از سیاستهای تجاری سختگیرانه دولت بودند.
به گفته تحلیلگران بانک RBC، اخبار مربوط به فشارهای ترامپ بر فدرال رزرو، تردیدها درباره استقلال این نهاد و حتی احتمال تلاش برای برکناری پاول (صرفنظر از نتیجه آن) فضای بازار را بیش از پیش با ابهام و بیثباتی روبهرو کرده است.
در واکنش به این تحولات، شاخص S&P ۵۰۰ حدود ۲.۴ درصد کاهش یافت و شاخص نزدک که شرکتهای فناوری را شامل میشود، ۲.۶ درصد افت کرد. در اروپا، شاخص Stoxx Europe ۶۰۰ معادل ۰.۷ درصد کاهش یافت و شاخص FTSE ۱۰۰ نیز در ابتدای معاملات روز سهشنبه بدون تغییر محسوس باقی ماند.
شاخص دلار نیز ۰.۲ درصد در برابر مجموعهای از ارزهای معتبر جهانی تضعیف شد و از ابتدای سال تاکنون حدود ۱۰ درصد از ارزش خود را از دست داده است.
در بازار اوراق قرضه، بازده اوراق خزانهداری ایالات متحده اندکی افزایش یافت. نرخ سود اوراق ۱۰ ساله با ۰.۰۲ واحد درصد رشد به ۴.۴۳ درصد رسید و بازده اوراق ۳۰ ساله نیز به ۴.۹۳ درصد افزایش یافت.
ترامپ در گذشته نیز بارها پاول را به دلیل تعلل در کاهش نرخ بهره مورد انتقاد قرار داده بود، در حالی که پاول همواره تاکید کرده که تصمیمات فدرال رزرو تحت هیچگونه فشار سیاسی اتخاذ نخواهد شد.
فدرال رزرو از ابتدای سال جاری تاکنون نرخ بهره را ثابت نگه داشته است؛ این در حالی است که در سال ۲۰۲۴، سه بار متوالی نرخها را کاهش داد؛ از جمله کاهش نیمدرصدی قابل توجهی که در ماه سپتامبر رخ داد. نشست بعدی این نهاد پولی در ماه مه برگزار خواهد شد.
کارشناسان اقتصادی هشدار دادهاند که هرگونه تلاش ترامپ برای برکناری پاول پیش از پایان دوره رسمی وی در ماه مه ۲۰۲۶، میتواند آسیبهای جدی به استقلال فدرال رزرو وارد کرده و تبعات منفی برای اقتصاد آمریکا به دنبال داشته باشد.
مایکل فرولی، اقتصاددان ارشد بانک JPMorgan Chase گفته است: «کاهش استقلال فدرال رزرو میتواند چشمانداز تورم را با ریسکهای افزایشی جدیدی مواجه کند، به ویژه در شرایطی که تعرفههای جدید و انتظارات تورمی بالا، پیشاپیش بر فشارهای قیمتی افزودهاند.»
طلا که همواره از سوی سرمایهگذاران به عنوان پناهگاهی در برابر تورم شناخته میشود، از ابتدای سال جاری تاکنون، بیش از ۳۳ درصد افزایش قیمت داشته است. طبق گزارش بانک استاندارد چارترد، فقط در سهماهه نخست امسال، بیش از ۱۹ میلیارد دلار به صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر طلا تزریق شده است.
میتول کوتچا، رئیس استراتژی بازار ارز و اقتصاد کلان در بانک بارکلیز گفته است: «به روشنی میتوان دید که جریان نقدینگی به سمت طلا در حال حرکت است.»
وی افزوده که طیف گستردهای از سرمایهگذاران، از این فلز گرانبها استقبال کردهاند.