اقتصاد کلان

اقتصاد کلان

بانک

صنعت

کشاورزی

راه و مسکن

اقتصاد بین الملل

انرژی

بازرگانی

بورس

فناوری

سیاست و اقتصاد

کارآفرینی و تعاون

چند رسانه ای

۱۳/ارديبهشت/۱۴۰۴ | ۲۰:۲۳
۲۰:۱۲ ۱۴۰۴/۰۲/۱۳

افزایش تولید نفت اوپک‌پلاس در میانه سقوط قیمت‌ها

ائتلاف اوپک‌پلاس برای دومین ماه متوالی افزایش تولید نفت را تصویب کرد؛ تصمیمی که در شرایط کاهش قیمت جهانی نفت، نشانه‌ای از تغییر رویکرد این گروه از سیاست کنترل عرضه به تمرکز بر سهم‌خواهی در بازار تلقی می‌شود.
کد خبر:۲۱۸۷۳

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از فایننشال تایمز؛ هشت کشور عضو ائتلاف اوپک‌پلاس از جمله عربستان سعودی و روسیه، برای دومین ماه پیاپی، تصمیم به افزایش تولید نفت به میزان ۴۱۱ هزار بشکه در روز برای ماه ژوئن گرفتند؛ این در حالی است که بازار جهانی نفت با کاهش قیمت‌ها به دلیل نگرانی از مازاد عرضه و تضعیف اقتصاد جهانی مواجه است. 

افزایش تولید نفت از سوی اوپک‌پلاس که در ماه گذشته نیز به همین میزان اعلام شده بود، بازار را غافلگیر کرد. این تصمیم بیش از سه برابر چیزی بود که تحلیل‌گران انتظار داشتند. به دنبال این تحولات، قیمت نفت برنت از دوم آوریل تاکنون حدود ۲۰ درصد کاهش یافته و به ۶۱ دلار در هر بشکه رسیده است؛ سطحی که نزدیک به پایین‌ترین نرخ طی چهار سال گذشته است. 

به گفته کارشناسان، تصمیم اخیر اوپک‌پلاس به‌ منزله تغییر رویکردی اساسی از حفظ قیمت به تمرکز بر کسب سهم بیشتر از بازار نفت جهانی است. در همین راستا خورخه لئون، کارشناس ارشد موسسه مشاوره انرژی ریستاد و عضو پیشین اوپک، با اشاره به این تحول گفت: «اوپک‌پلاس با این تصمیم، شوکی جدی به بازار نفت وارد کرده است. برخلاف گذشته، اکنون اولویت اصلی گروه، افزایش سهم بازار است، حتی اگر به قیمت کاهش بیشتر قیمت‌ها تمام شود.» 

در سه سال گذشته، این ائتلاف با کاهش مجموع تولید روزانه تا سقف ۶ میلیون بشکه، تلاش کرد قیمت‌ها را تقویت کند. این راهبرد در ابتدا موفق بود و قیمت‌ها را در سال ۲۰۲۲ در سطح بالای ۹۰ دلار نگه داشت اما با کاهش تقاضای جهانی، افزایش تولید نفت آمریکا و عدم پایبندی برخی اعضا به سهمیه‌های تعیین‌شده، کارایی خود را از دست داد. 

اختلاف نظر در میان اعضای اوپک‌پلاس نیز افزایش یافته است. به‌ طور خاص، قزاقستان با توسعه تولید در میدان نفتی «تِنگیز» تحت مدیریت شورون، اعلام کرده منافع ملی را به سهمیه‌بندی گروهی ترجیح می‌دهد. 

در واکنش به این روند، عربستان سعودی که طی سه سال گذشته بیشترین سهم کاهش تولید را بر عهده داشته، اکنون با کاهش محدودیت‌ها موافقت کرده و از بازگشت بخشی از عرضه خود به بازار حمایت می‌کند. گفته می‌شود این کشور حتی با ادامه روند کاهش قیمت‌ها نیز مشکلی ندارد؛ هرچند مشخص نیست که چرا با وجود فشارهای بودجه‌ای ناشی از افت قیمت نفت، چنین تصمیمی گرفته شده است. 

برخی تحلیلگران نسبت به تحقق کامل افزایش تولید اعلام‌ شده نیز ابراز تردید کرده‌اند. بیارنه شیلدراپ، تحلیل‌گر ارشد کالایی در بانک SEB با اشاره به کاهش تولید در ماه آوریل به دلیل تحریم‌های ونزوئلا، معتقد است اگر کشورهایی مانند قزاقستان، عراق و امارات که در گذشته از سقف تولید تخطی کرده‌اند، تولید خود را محدود کنند، ممکن است بخش قابل‌ توجهی از افزایش وعده‌ داده‌ شده، وارد بازار نشود.

ارسال نظرات