اقتصاد کلان

اقتصاد کلان

بانک

صنعت

کشاورزی

راه و مسکن

اقتصاد بین الملل

انرژی

بازرگانی

بورس

فناوری

سیاست و اقتصاد

کارآفرینی و تعاون

چند رسانه ای

۲۸/ارديبهشت/۱۴۰۴ | ۰۷:۱۷
۰۷:۰۱ ۱۴۰۴/۰۲/۲۸
نایب‌رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»

مافیای سم و کود زیر ذره‌بین مجلس شورای اسلامی

نایب‌رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: برخی واردکنندگان با نفوذ در بازار نهاده‌ها به‌دنبال منافع شخصی‌اند؛ مجلس با بررسی مصوبات وزارت جهاد کشاورزی تلاش دارد نقش واسطه‌ها و مافیا را در تامین سم و کود به حداقل برساند.
کد خبر:۲۲۷۶۸

پیمان فلسفی، نایب‌رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصاد معاصر درباره وضعیت سموم در حوزه کشاورزی، اظهار داشت: نهاده‌های کشاورزی نقش و اهمیت بسیار مهمی در افزایش تولید، عملکرد و بهره‌وری دارند. البته میزان مصرف این نهاده‌ها باید مبتنی بر آموزه‌های دقیق، علمی و دانش‌بنیان باشد. با این حال ضروری است که نهاده‌هایی مانند سم، کود آلی، کود شیمیایی و بذر، به ‌موقع، با کیفیت مناسب و قیمت متعادل در اختیار کشاورزان، باغداران و تولیدکنندگان بخش کشاورزی قرار گیرد.

وی ادامه داد: طی سال‌های گذشته شاهد آن بودیم که یارانه برخی نهاده‌ها مانند سموم برداشته شد. مسئولان امر دلیل این اقدام را کمک به سالم‌تر شدن محصولات کشاورزی و کاهش آلایندگی‌ها اعلام کردند اما به باور من سموم کشاورزی در شرایط خاص برای مقابله با آفات و بیماری‌ها ضروری‌اند و باید در زمان مناسب (آفتی به آستانه بحران می‌رسد) هرچند به عنوان آخرین راه، مورد استفاده قرار گیرند. البته روش‌های غیرشیمیایی مانند روش‌های بیولوژیک و مکانیکی نیز باید مدنظر قرار گیرد.

فلسفی با اشاره به اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها گفت: پس از اجرای این قانون، یارانه سموم شیمیایی حذف و مقرر شد منابع آن به سایر نهاده‌ها مانند بذر، کود و آموزش منتقل شود. اما در یکی دو سال گذشته شاهد نوسانات شدید در بازار کود شیمیایی بودیم. در سال گذشته قیمت کود شیمیایی با جهشی بی‌سابقه روبه‌رو شد که مغایر با اهداف قانون هدفمندی یارانه‌ها بود.

وی افزود: اتفاق نگران‌کننده دیگری که در سال گذشته شاهد آن بودیم، تعطیلی برخی کارخانه‌های پتروشیمی تولیدکننده کود اوره بود. این ماده یکی از مهم‌ترین نهاده‌های مورد نیاز در کشاورزی است که باید به‌ موقع در اختیار کشاورزان قرار گیرد. تاخیر و کمبود در تامین آن باعث کاهش عملکرد برخی محصولات کشاورزی در سال زراعی جاری شده و خساراتی جبران‌ناپذیر به‌ جا گذاشته است.

نایب‌رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس تاکید کرد: امیدواریم دولت در سال آینده با برنامه‌ریزی دقیق‌تر، کود، سموم و بذرهای مناسب و اصلاح‌شده را در اختیار کشاورزان قرار دهد. همچنین آموزش‌های لازم برای استفاده صحیح از این نهاده‌ها باید در دستور کار قرار گیرد تا بالاترین راندمان تولید حاصل شود.

وی با اشاره نقش مافیا و وابستگی بخش زیادی از نهاده‌های کشاورزی به واردات، گفت: واردکنندگان این نهاده‌ها از گذشته دارای تشکل‌ها و انجمن‌های مشخصی بوده‌اند و برخی نیز مواد اولیه را وارد کرده و در داخل کشور فرمولاسیون انجام می‌دهند. اما همواره این نگرانی وجود داشته که برخی گروه‌ها با انگیزه‌های سودجویانه، به دنبال کنترل بازار واردات سم و کود، به‌ویژه نوع شیمیایی آن هستند.

فلسفی افزود: مجلس شورای اسلامی نشست‌های متعددی با انجمن‌های واردکنندگان نهاده‌ها برگزار کرده و وزارت جهاد کشاورزی نیز مصوباتی برای بهبود مدیریت بازار داشته است، اگرچه برخی از این مصوبات نیازمند اصلاح و پیگیری است. هدف ما این است که بازار نهاده‌های کشاورزی به‌گونه‌ای مدیریت شود که نیازهای کشاورزان به‌موقع تامین شود و نقش واسطه‌ها و سودجویان، که گاهی به شکل یک مافیا عمل می‌کنند، به حداقل برسد.

وی ادامه داد: باید تلاش کنیم سموم کم‌ضرر و کودهای مناسب در زمان لازم و با قیمت مناسب و در زمان مناسب در اختیار کشاورزان قرار گیرد تا انگیزه صادرات برای تولیدکنندگان حفظ شود.

نایب رئیس کمیسیون کشاورزی در ارتباط با برگشت خوردن محصولات کشاورزی ما از کشورهای مقصد به دلیل آلودگی نیز تصریح کرد: این طور نیست که محصولات کشاورزی ما نا سالم باشد. برخلاف تصاویری که گاه در فضای مجازی منتشر می‌شود، محصولات کشاورزی ایران از سلامت کافی برخوردارند. این را بر اساس گزارش‌های موسسات تحقیقاتی معتبر داخلی می‌گویم.

فلسفی تاکید کرد: بررسی‌های صورت‌گرفته نشان می‌دهد که بیشتر کشاورزان ما به‌دلیل هزینه بالا، به‌طور کلی مصرف سم و کود را کاهش داده‌اند. اگرچه گاهی به ‌دلیل کم ‌اطلاعی یا توصیه‌های نادرست، مواردی از مصرف بیش ‌از حد هم دیده شده، اما این موارد عمومیت ندارد.

وی گفت: اکنون بازار میوه و سبزیجات در مسکو، به‌ ویژه در مرکز فروش فودسیتی، مملو از محصولات باغی و صیفی‌جات ایران است و این نشان‌دهنده قابلیت بالای صادراتی تولیدات کشاورزی ماست. دولت و رسانه‌ها نباید با تبلیغات منفی و اطلاعات نادرست، انگیزه تولید و صادرات را در کشاورزان کاهش دهند.

ارسال نظرات