به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ بررسی معاملات بازار سرمایه در ماهی که گذشت نشان میدهد در این مدت، مهمترین عامل تاثیرگذار در فرازوفرودهای این بازار همانند سایر بازارها وابستگی و ارتباط مستقیم تصمیمات سرمایهگذاران به مسیر مذاکرات سیاسی میان ایران و ایالات متحده بوده است.
آمار معاملات هفته پایانی اردیبهشت در بورس نیز بیانگر این مطلب است که خبرهای ضدونقیض و اظهارات منتشر شده، شاخص کل بورس را با افت حدود ۴ درصدی همراه کرده است؛ این میزان از بازدهی منفی از هفته منتهی به آبان سال قبل سابقه نداشته است.
همچنین روند تغییر مالکیت حقیقیها حکایت از آن دارد که طی هفته آخر اردیبهشتماه بیش از ۷.۵ همت از گردونه معاملات سهام توسط افراد حقیقی خارج شده که این میزان از هفته منتهی به ۲۰ اردیبهشت سال ۱۴۰۲ سابقه نداشته است.
این در شرایطی است که افتهای پیاپی شاخصهای بازار سهام در هفته گذشته تحت تاثیر فضای ابهامآلود مذاکرات در کنار عواملی چون قطعی برق صنایع و محدودیت تولید در برخی از شرکتهای سیمانی و فولادی، ریسکهای سیاسی و اقتصادی بازار سرمایه را افزایش داده است.
به هر حال اردیبهشت بازار سرمایه با فرازوفرودهای زیاد خود به پایان رسید که روز گذشته خبرهای مربوط به برگزاری پنجمین دور مذاکرات سیاسی میان ایران و آمریکا مورد توجه سرمایهگذاران در همه بازارها قرار گرفت. بر این اساس وزیر خارجه عمان در دور پنجم مذاکرات نیز مانند چهار دور قبلی نقش واسطه و میانجی را در مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا ایفا کرد و در یک توئیت نوشت: «دور پنجم مذاکرات ایران و آمریکا امروز در رم با مقداری پیشرفت اما بدون نتیجهگیری نهایی به پایان رسید. امیدواریم در روزهای آینده مسائل باقیمانده را روشن کنیم تا بتوانیم به سوی هدف مشترکِ دستیابی به توافقی پایدار و محترمانه پیش برویم.»
این برای دومین بار بود که مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در ایتالیا برگزار شده است. دور دوم این گفتوگوها نیز در رم برگزار شده بود. دور پنجم گفتوگوهای ایران و آمریکا در حالی برگزار شد که با توجه به افزایش اختلافات بین دو طرف و اظهارات زیادهخواهانه آمریکا مبنی بر توقف غنیسازی در ایران و مخالفت صریح و جدی ایران با این موضوع، امکان برگزاری این دور از مذاکرات کمرنگ شده بود ولی بنا به درخواست و پیگیریهای وزیر خارجه عمان، دو طرف بار دیگر در پشت میز مذاکره حضور پیدا کردند و با میانجیگری وزیر خارجه عمان، گفتوگوهای غیرمستقیم خود را به پیش بردند.
پس از یکی دو هفته انتظار و مشخص شدن نتیجه دور پنجم مذاکرات سیاسی، معاملات امروز بازار سرمایه متعادل و مثبت آغاز شد و در نهایت شاخص کل بورس با ثبت رشد بیش از ۲۶ هزار واحدی، جایگاه خود را فعلا در ارتفاع ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد تثبیت کرد؛ شاخص کل هموزن نیز به رشد ۴ هزار واحدی قانع شد و در فرابورس ایران نیز شاخص کل این بازار افزایش ۵۱ واحدی را ثبت کرد.
افزون بر این در جریان معاملات امروز بازار سرمایه، از ۳۵۳ نماد معاملاتی فعال در بورس، ۵۴ درصد معادل ۱۹۱ نماد معاملاتی مثبت و ۴۶ درصد معادل ۱۶۲ نماد منفی بودند. در فرابورس نیز از ۳۶۵ نماد فعال در این بازار، ۴۲ درصد معادل ۱۵۳ نماد معاملاتی مثبت و ۵۸ درصد معادل ۲۱۲ نماد منفی بودند.
همچنین در پایان معاملات امروز، ۲۵ درصد معادل ۹۰ نماد معاملاتی در بورس با صف خرید و ۱۰ درصد معادل ۳۷ نماد با صف فروش مواجه شدند. در فرابورس هم ۲۲ درصد معادل ۸۱ نماد با صف خرید و ۲۰ درصد معادل ۷۴ نماد با صف فروش به کار خود پایان دادند. ضمن اینکه در پایان معاملات، ارزش صفهای خرید نیز هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در برابر ۶۸۶ میلیارد تومانی بود که در صف فروش بودند.
علاوه بر این ۷۲۷ میلیارد تومان پول حقیقی نیز به بازار سهام وارد شد و صندوقهای درآمد ثابت نیز با ورود ۳۸۹ میلیارد تومانی نقدینگی مواجه بودند.
از سوی دیگر معاملات امروز بازار سرمایه تحت تاثیر عوامل دیگری بود. از جمله این موارد میتوان به شرکت ایرانخودرو اشاره کرد که ضمن تکذیب اخبار برخی رسانهها درباره کاهش تولید و عدم پرداخت صورتحساب قطعهسازان اعلام کرد: «طبق گزارش دفتر صنایع خودرو و نیرو محرکه، ایرانخودرو تا پایان اردیبهشت با تولید بیش از ۸۱ هزار خودرو نه فقط ۱۰۶ درصد برنامه مصوب را محقق کرده، بلکه نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۶ درصد رشد تولید داشته است.»
علاوه بر این در پایان معاملات امروز نیز خبری منتشر شد مبنی بر قطعی شدن معاملات بلوک شرکت سایپا که این خبر، گروه خودرویی به ویژه نماد معاملاتی خساپا را در کانون توجهها قرار داد.