استراحت شاخص بورس در نزدیکی ارتفاع ۲.۷ میلیون واحد
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ بازار سرمایه در سومین روز معاملاتی هفته جاری با وجود منفی بودن شاخص کل هموزن، با رشد بیش از ۳۲ هزار واحدی شاخصکل و کاهش بیش از یکهزار و ۷۰۰ واحدی شاخص هموزن همراه بود. شاخص کل فرابورس هم رشد کمرنگ ۱۰ واحدی را به ثبت رساند.
رشد ۱.۲ درصدی نماگر اصلی بازار سرمایه در حالی روزگذشته به ثبت رسید که طی سه روز معاملاتی که پشت سر گذاشتیم، در مجموع افزایش بیش از ۱۳۵ واحدی برای این نماگر به ثبت رسید و شاخص بورس با گذر از قله ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار واحدی، بیشترین رشد خود را نیز از زمان تاسیس و راهاندازی بورس در کشور به ثبت رساند.
ارزیابی روند معاملات بازار سهام در روزهای اخیر نشان میدهد از آبان امسال تاکنون، به ویژه طی چند هفته گذشته، بازار سرمایه یک روند صعودی قدرتمند را طی کرد و توانسته از سقف تاریخی خود عبور کند و سقفهای جدیدی را نیز به ثبت برساند؛ ضمن اینکه روند رو به رشد بازار سهام، رفته رفته با اقبال سرمایهگذاران و ورود پول به تالار شیشهای مواجه شده است.
با وجود این، روز گذشته فشار عرضهها در شرایطی در بازار سهام افزایش یافت که حجم و ارزش معاملات نیز رکورد قابل توجهی را به ثبت رساند؛ در خصوص افزایش عرضههای دیروز بازار برخی معتقدند که احتمال افزایش تنشهای سیاسی و نظامی منطقه در پی اظهارات دونالد ترامپ، دلیل توقف سنگینی کفه تقاضا بر عرضهها در روز گذشته بوده است.
در مقابل اما عدهای دیگر از کارشناسان میگویند دلیل این مساله مقاومت تکنیکال بازار سرمایه بوده که از نظر تکنیکال به سطحی رسیده که نیازمند پولبک است. البته این پولبک به معنای اصلاح عمیق و رسیدن به سقف گذشته به عنوان مقاومت نیست و بازار سهام در نهایت در یک تا دو روز آتی، روند اصلاحی خود را تجربه خواهد کرد تا نمادها دست به دست شوند و سایر سرمایهگذاران فرصت ورود داشته باشند.
در خارج بازار سرمایه اما عوامل اثرگذار دیگری از جمله حذف دلار نیمایی و افزایش قیمت دلار در بازار آزاد و رسیدن به ارتفاع ۷۷ هزار واحد، برای این بازار خودنمایی میکنند. ضمن اینکه روز گذشته نیز عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس از پیگیریهای متعدد سازمان بورس برای اعمال معافیتهای مالیاتی در بازار سرمایه خبر داده و موضوع کاهش نرخ بهره بانکی نیز هر چند فعلا محقق نشده اما خبرهای آن توسط سرمایهگذاران در تالار شیشهای دنبال میشود.
با این تفاسیر هنوز عدهای معتقدند به دلایل مختلف، به ویژه انتظارات تورمی، بازار سرمایه جا برای رشد دارد و پیشبینی میکنند که طی هفتههای پیش رو شاخص، سه میلیون واحد شود و پس از آن اصلاح و استراحتی در این ارتفاع داشته باشیم و ادامه روند بعد از این ارتفاع نیز به حجم و ارزش معاملات و همچنین به مولفههایی چون خبرهای منتشر شده در زمینههای مختلف، به ویژه در حوزه تحولات سیاسی و نظامی منطقه بستگی دارد.
بر این اساس در جریان معاملات امروز بازار سرمایه، شاخص بورس در حالی که در ابتدای معاملات تا ارتفاع ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار واحد نیز پیش رفت که در نهایت تحت فشار فروش نمادهای مختلف، شاخص بورس در پایان معاملات به کاهش بیش از ۱۲ هزار واحدی بسنده کرد و در ارتفاع ۲ میلیون و ۶۷۳ هزار واحد متوقف شد. شاخص هموزن هم ۱۰ هزار واحد کاهش یافت و در فرابورس نیز شاخص کل این بازار ۱۲۷ واحد کاهش را به ثبت رساند.
این در شرایطی بود که از میان ۳۴۱ نماد معاملاتی فعال در بورس، امروز ۱۱ درصد معادل ۳۶ نماد مثبت و ۸۹ درصد معادل ۳۰۵ نماد معاملاتی منفی بودند. در فرابورس هم از ۳۶۸ نماد معاملاتی فعال، ۱۸ درصد معادل ۶۸ نماد مثبت و ۸۲ درصد معادل ۳۰۰ نماد معاملاتی منفی معامله شدند.
همچنین در روزی که حجم و ارزش معاملات خوب بود و بازار سهام و شاخصهای آن اصلاح و استراحتی را تجربه کردند، ۵ درصد معادل ۱۶ نماد معاملاتی در بورس با صف خرید و ۱۴ درصد معادل ۵۰ نماد معاملاتی هم در فرابورس با صف خرید به کار خود پایان دادند و در مقابل، ۶۶ درصد معادل ۲۲۵ نماد معاملاتی در بورس و ۶۳ درصد معادل ۲۳۰ نماد معاملاتی هم در فرابورس با صف فروش به استقبال معاملات فردا رفتند.
ارزش صفهای خرید در بورس نیز در روز جاری ۷۴۳ میلیارد تومان در مقابل ۳ هزار میلیارد تومانی بود که در صفهای فروش به دنبال نقدشدن سهام خود بودند. بیش از ۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان هم امروز از بازار سهام خارج شد و ۸۰۰ میلیارد تومان نیز خروج نقدینگی از صندوقهای درآمد ثابت به ثبت رسید.
در مجموع باید گفت که پس از چند روز پیاپی شرایط و روند مثبت در بازار سهام، دیروز و امروز کفه عرضهها در تالار شیشهای سنگینتر بود و تا اینجای کار میتوان فشار فروش را به حساب اصلاح و استراحت بازار سهام نسبت داد.