مرتضی افقه، اقتصاددان در گفتوگو با اقتصاد معاصر با اشاره به شرایط فعلی اقتصاد ایران و مواجهه آن با مسئله مذاکرات گفت: یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر تقاضا و در نتیجه قیمتها، انتظارات است. این موضوع در ادبیات اقتصادی نیز مطرح است. هر چیزی که انتظارات مردم و جامعه را به صورت مثبت یا منفی تحت تاثیر قرار دهد، میتواند بر قیمتها و شاخصهای اقتصادی تاثیر گذارد. در این زمینه، جنگ به عنوان یکی از بدترین حالات شناخته میشود و در مقابل آن، صلح و توافق نیز نقطه مقابل جنگ است. بنابراین، این دوگانه در حال حاضر به شدت بر اقتصاد ایران تاثیرگذار است.
این اقتصاددان در پاسخ به این سوال که «آیا در حال حاضر مسئله مذاکرات و نتیجه آن میتواند روی اقتصاد کشور تاثیر بگذارد؟» گفت: بله، دقیقا. در حال حاضر، سیاستگذاران اقتصادی کشور به شدت تحت تاثیر سیاستهای خارجی هستند. به عبارت دیگر، تصمیمات سیاستگذاران خارجی، اعم از وزیر خارجه یا ارکان تصمیمگیر در حوزه سیاست خارجی، میتواند به طور مستقیم تاثیرگذار باشد.
افقه همچنین در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه «آیا راهی برای کاهش این تاثیرات منفی وجود دارد؟» گفت: اگر بخواهیم به گذشته نگاه کنیم، در طول چهار دهه گذشته، باید سیاستگذاریهای بهتری در کشور انجام میشد تا کشور به این اندازه نسبت به سیاست خارجی آسیبپذیر نباشد.
این اقتصاددان بیان کرد: متاسفانه در سه دهه گذشته، ما به خطا رفتیم و کشور به گونهای اداره شد که اکنون در برابر کوچکترین تغییرات در سیاست خارجی، حساسیتهای زیادی در متغیرهای اقتصادی ایجاد میشود. در نتیجه، نمیتوانیم در کوتاهمدت تغییرات قابل توجهی در این زمینه اعمال کنیم.