به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل ار فایننشال تایمز؛ بانک JPMorgan Chase در حال بررسی اعطای تسهیلات به مشتریان در ازای وثیقهگذاری داراییهای رمزارزی آنان است؛ اقدامی که تازهترین نشانه از حرکت داراییهای دیجیتال به جریان اصلی نظام مالی ایالات متحده با پذیرش از سوی بزرگترین بانکهای این کشور محسوب میشود.
این سیاست، چرخشی قابل توجه در رویکرد جیمی دایمن، مدیرعامل JPMorgan، به شمار میآید؛ فردی که هشت سال پیش بیتکوین را «کلاهبرداری» خوانده بود که «سرانجام فرو خواهد پاشید» و تنها برای قاچاقچیان مواد مخدر و قاتلان کاربرد دارد.
به گفته منابع آگاه، JPMorgan ممکن است از سال آینده بهصورت مستقیم در ازای داراییهایی همچون بیتکوین و اتریوم به مشتریان تسهیلات اعطا کند؛ هرچند این منابع هشدار دادهاند که این برنامهها ممکن است تغییر کند. JPMorgan از اظهار نظر در این خصوص خودداری کرده است.این اقدام نشاندهنده تمایل روزافزون بانکهای بزرگ و صنعت مالی تحت نظارت ایالات متحده برای گسترش تعامل با داراییهای رمزارزی است.
به گفته یکی از منابع مطلع، اظهارات اولیه دایمن درباره بیتکوین که طی آن اعلام کرده بود هر معاملهگری که بیتکوین معامله کند، اخراج خواهد شد باعث شده بود برخی از مشتریان بالقوه که یا از طریق رمزارزها به ثروت دست یافته بودند یا به ظرفیتهای آنها باور داشتند، از همکاری با JPMorgan منصرف شوند.
دایمن در سالهای اخیر لحن خود را ملایمتر کرده و در ماه مه گفته بود: «من فکر نمیکنم کسی باید سیگار بکشد، اما از حق شما برای سیگار کشیدن دفاع میکنم. از حق شما برای خرید بیتکوین هم دفاع میکنم. بفرمایید.»
JPMorgan پیشتر گامهایی در مسیر پذیرش رمزارز برداشته و برنامههایی برای اعطای تسهیلات در قبال وثیقهگذاری داراییهای موجود در صندوقهای قابل معامله رمزارزی (Crypto ETFs) در دستور کار قرار داده است. اعطای وام در ازای خودِ داراییهای رمزارزی، گام تکمیلی در این مسیر خواهد بود. در مقابل، رقبایی همچون گلدمن ساکس هنوز رمزارزها را بهعنوان وثیقه نمیپذیرند.
با تغییر فضای سیاسی در واشنگتن و رویکرد دولت دوم ترامپ به تنظیمگری سبکتر در مقایسه با دولت بایدن، بانکهای بیشتری به سمت پذیرش رمزارز حرکت کردهاند. برای نمونه، مورگان استنلی در حال بررسی ارائه خدمات معاملات رمزارز از طریق پلتفرم ETrade است.
هفته گذشته، مجلس نمایندگان آمریکا اولین قانون جامع مرتبط با حوزه رمزارزها را با هدف تنظیم مقررات استیبلکوینها تصویب کرد.بانکهای بزرگ از تصویب این قانون استقبال کرده و آن را فرصتی برای تسهیل تعامل با داراییهای دیجیتال میدانند. برخلاف رمزارزهایی مانند بیتکوین که فاقد پشتوانه فیزیکی هستند، استیبلکوینها به داراییهایی نظیر دلار آمریکا متصلاند.
یکی از دغدغههای بانکها این است که داراییهای دیجیتال میتوانند بهعنوان ابزاری برای تامین مالی فعالیتهای غیرقانونی استفاده شوند و چالشهایی در زمینه پولشویی و الزامات انطباق با مقررات (Compliance) ایجاد کنند.برای اعطای وام با وثیقهگذاری مستقیم داراییهای رمزارزی، JPMorgan باید مسئله فنی نحوه مدیریت داراییهای رمزارزی ضبطشده از مشتریان بدهکار را حل کند.
JPMorgan، همچون بسیاری از بانکهای آمریکایی، داراییهای رمزارزی را در ترازنامه خود نگهداری نمیکند.این بانک به احتمال زیاد با یک نهاد ثالث همکاری خواهد کرد تا مسئولیت نگهداری و حضانت داراییهای وثیقهشده مشتریان را به نمایندگی از JPMorgan بر عهده بگیرد. شرکتهایی مانند Coinbase که یک صرافی رمزارزی است، چنین خدماتی ارائه میکنند.
اگرچه JPMorgan در گذشته از تعامل مستقیم با رمزارزهایی همچون بیتکوین خودداری میکرد، این بانک در حوزه داراییهای دیجیتال بهطور گسترده فعال بوده و در سال ۲۰۱۹ یکی از نخستین کوینهای دیجیتال پشتیبانیشده توسط بانکها (JPM Coin) را توسعه داده است.