شهردار غزه در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

بازسازی غزه در قالب طرح ۱۰ ساله ققنوس آغاز شد

شهردار غزه از آغاز طرح «ققنوس غزه» برای بازسازی این منطقه خبر داد، این طرح که با هدف بازسازی زیرساخت‌ها و احیای هویت تاریخی و فرهنگی نوار غزه تدوین شده با چالش‌هایی از جمله کمبود ماشین‌آلات، منابع مالی و کمک‌های بین‌المللی مواجه است.
بازسازی غزه در قالب طرح ۱۰ ساله ققنوس آغاز شد
کد خبر:۱۳۸۶۴

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ در ۲۵ ژانویه در هفتمین روز از آغاز آتش‌بس موقت بین رژیم صهیونیستی و حماس، با ورود روزانه قریب به ۶۰۰ کامیون حامل کمک‌های بشردوستانه و کالا‌های تجاری به نوار غزه از شدت محاصره این منطقه کاسته شده است. در همین حال همه مسؤولان نوار غزه دست به دست یکدیگر داده‌اند تا این منطقه را که رژیم صهیونیستی خشم خود را از زنده ماندن حماس در حملات ۱۵ ماهه رژیم اشغالگر بر سر مردم و ساختمان‌های آنجا خالی کرد، از نو بازسازی کنند. در این خصوص یحیی السراج، شهردار غزه در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصاد معاصر، عملکرد این موسسه به دنبال برقراری آتش‌بس را بررسی کرد.

متن کامل گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید: 

آیا به دنبال آتش‌بس، اقداماتی برای بازسازی غزه انجام شده است؟

بله؛ اتحادیه شهرداری‌های نوار غزه، طرح عملیاتی به نام «ققنوس غزه» را برای بازسازی این منطقه به دنبال تجاوز نظامی اسرائیل که ویرانی‌های بی سابقه‌ای را بر جای گذاشته، کلید زده است. غزه نماد ققنوسی است که از خاکستر برمی خیزد و بر حیات و زندگی اصرار دارد. 

این طرح توسط کارشناسان در نوار غزه و کرانه باختری و تعدادی خارج از فلسطین تهیه شده و قرار است چارچوب کار بازسازی غزه در مرحله پیش رو قرار گیرد. این طرح در دو بخش پاسخ فوری به نیاز‌های بشردوستانه و همچنین ایجاد پایه‌های تقویت مقاومت غزه در طولانی‌مدت است. ما در این طرح برای حفظ هویت تاریخی غزه و تحکیم استحکام آن تلاش خواهیم کرد و مبنی بر شراکت جمعی در بخش طراحی و اجراست. 

طرح بازسازی غزه هویت فرهنگی و فکری نوار غزه و مردم آن را در نظر می‌گیرد و از همین‌رو هرگونه طرح تحمیلی از خارج که هدف آن از بین بردن بافت محلی یا میراث غزه باشد را رد می‌کنیم. افزون بر اینکه در این طرح خود مردم غزه نقش اساسی در بازسازی ایفا خواهند کرد. 

ما از همه طرف‌های داخلی و بین‌المللی می‌خواهیم از طرح ققنوس غزه حمایت کنند، زیرا یک فرصت واقعی برای بازسازی نوار غزه و تقویت مقاومت و پایداری این منطقه است. در واقع ما فاجعه غزه را به یک فرصت برای بازسازی غزه بر اساس آزادی و شرافت تبدیل کرده‌ایم. ما به امید خدا مکان‌های باستانی و میراث فرهنگی در نوار غزه از جمله بازار الزاویه و مسجد جامع عمری مربوط به قرن هفتم را مثل روز اول آن بازسازی خواهیم کرد.

بازسازی غزه چقدر زمان می‌برد؟

در حال حاضر بخش اعظم نوار غزه را منطقه فاجعه دیده توصیف می‌کنیم. رژیم صهیونیستی حتی چهار نفر از شهرداران مناطقی از غزه شامل دیر البلح، النصیرات، الزهراء و المغازی را ترور کرد تا حکومت حماس را سرنگون کند اما ناکام ماند. شهر غزه با همه تاسیسات حیاتی و خانه‌ها و همچنین مراکز تفریحی وفرهنگی آن ویران شده است. از همین‌رو بازسازی همه این‌ها بین پنج تا ۱۰ سال زمان می‌برد.

البته بازسازی طی چند مرحله انجام خواهد شد. ما توصیه‌‎های نهاد‌های بین‌المللی از جمله بانک جهانی را نیز در بهبود روند ساخت و ساز ساختمان‌ها در نظر خواهیم گرفت. این طرح شامل نقشه‌های مهندسی و توصیه‌های فنی است که باید در طول فرآیند بازسازی اجرا شود، به خصوص که توسعه به روز اقتصاد فلسطین در نوار غزه نیز در طول مراحل اجرایی در نظر گرفته خواهد شد.

شهرداری غزه در حال حاضر مشغول چه کاری است؟

شهرداری غزه در حال بازگشایی راه‌های اصلی و فرعی مسدود شده و چهارراه‌هایی است که در حملات اسرائیل مسدود شده است این امر در راستای تسهیل عبور و مرور شهروندان و آمادگی برای بازگشت آوارگان از جنوب نوار غزه تا چند روز آینده و تسهیل در مرور خودروها‌ی اورژانس و امدادرسان و خودرو‌های حامل کمک‌های بشردوستانه است. این تلاش‌ها با مشارکت کمیته عربی و بین‌المللی بازسازی فلسطین و شماری از دیگر نهاد‌ها نظیر گروه فرهنگ و توسعه و انجمن توسعه اجتماعی الغد و نهاد‌های خیریه ید الخیره و حیات انجام شده است.

با چه کمبود‌هایی در شهرداری مواجه هستید؟

با توجه به کمبود ماشین‌آلات و تجهیزات شهرداری که موجب بروز مشکل در ارائه خدمات اساسی این نهاد شده، ما از ادوات بخش خصوصی استفاده می‌کنیم. رژیم صهیونیستی در طول جنگ قریب به ۱۳۳ دستگاه از ماشین‌آلات شهرداری غزه را که ۸۰ درصد مجموع ادوات موجود قبل از جنگ غزه می‌شود، منهدم کرد؛ به خصوص ماشین‌آلات مخصوص جمع‌آوری زباله و ماشین‌آلات مخصوص جمع‌آوری فاضلاب و بازگشایی راه‌ها و خیابان‌ها که رژیم اشغالگر عمدا آنها را تخریب کرد. 

مابقی ادوات هم قدیمی است و نیاز به تعمیر و نگهداری دارد. قطعات و روغن لازم برای تعمیر ماشین‌آلات وارد نشده و از همین‌رو در جمع‌آوری زباله‌ها و بازگشایی راه‌ها و دیگر خدمات با مشکل مواجهیم. هنوز خیابان‌هایی در شهر غزه مسدود و تخریب است و همچنین حجم عظیم زیرساخت‌ها به خصوص شبکه‌های آب‌رسانی و فاضلاب شهر تخریب است. هنوز مقادیر زیادی زباله در خیابان‌ها وجود دارد و نیاز به ورود ماشین‌آلاتی برای جمع‌آوری آنهاست. ۱۷۰ هزار تن زباله در خیابان‌ها و محل‌های موقت جمع‌آوری زباله در داخل شهر غزه انباشته شده و ما نیاز به امکان فراهم شدن شرایط برای انتقال این زباله‌ها به منطقه جحر الدیک در شرق شهر غزه را داریم، زیرا اسرائیل هنوز اجازه رسیدن نیرو‌های شهرداری به این منطقه را نمی‌دهد. 

ما همچنین از نهاد‌های بین‌المللی و فلسطینی می‌خواهیم که برای ورود ادوات و تجهیزات و قطعات لازم برای تعمیر ماشین‌آلات مداخله کرده و مجددا سوخت برای ارائه خدمات اساسی شهرداری و کاستن از مشکلات بهداشتی و زیست محیطی برای ما فراهم کنند؛ بنابراین در حال حاضر می‌توان گفت که بزرگ‌ترین دشمن بازسازی نوار غزه، آوار‌های به جا مانده از تخریب خانه‌ها، مدارس، نهاد‌ها و شرکت‌ها در بمباران‌های اسرائیل است. 

بر اساس برآورد‌های داخلی حجم خرابی‌ها به ۹۰ درصد مساحت نوار غزه می‌رسد که کمبود حمایت‌های مالی و تجهیزات لازم برای آواربرداری به خصوص در سایه وجود بمب‌های منفجر نشده و وجود مواد سمی ناشی از بمباران‌های اسرائیل در آوار‌ها مشکل‌ساز شده و نیاز به حضور تیم‌های متخصص و ماشین آلات سنگین برای جمع‌آوری آوارهاست.

چه تعداد ساختمان در غزه تخریب شده است؟

باید گفت که دوسوم ساختمان‌هایی که در نوار غزه قبل از جنگ وجود داشته، یعنی بیش از ۱۷۰ هزار ساختمان مسکونی تخریب یا با خاک یکسان شده و این معادل ۶۹ درصد از مجموع ساختمان‌های نوار غزه است. این داده‌ها را آمار‌های بین‌المللی هم تایید می‌کند، چون در نوار غزه حدود ۲۴۵ هزار و ۱۲۳ واحد مسکونی قبل از جنگ وجود داشته است. 

همچنین بیش از ۲۰۰ ساختمان مربوط به نهاد‌های دولتی، ۱۳۶ مدرسه و دانشگاه و ۸۲۳ مسجد و سه کلیسا در حملات اسرائیل ویران شده است. از ۳۶ بیمارستان موجود در نوار غزه فقط ۱۷ بیمارستان، آن هم به شکل جزیی فعال هستند و مابقی در حملات اسرائیل ویران شدند که به کمک جامعه بین‌المللی برای بازسازی نیاز دارند.

خانه‌های پیش‌ساخته در قالب کمک‌های بشردوستانه برای آوارگانی که خانه‌هایشان کاملا تخریب شده، رسیده است؟

خیر؛ هنوز هیچ خانه پیش‌ساخته‌ای به نوار غزه نرسیده، در حالی که بیش از یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در چادر و بی‌سرپناه به سر می‌برند.

دولت حماس در نوار غزه به امور اقتصادی این منطقه رسیدگی می‌کند؟

بله؛ دولت فلسطین در نوار غزه از همان ابتدای آتش‌بس تدابیر میدانی را برای بازگرداندن امنیت و بازگشایی خیابان‌ها و آماده کردن راه‌ها برای جابه‌جایی شهروندان و رسیدن کمک‌های بشردوستانه اتخاذ کرده اما همه امور از خدمات‌رسانی به شهروندان در توزیع کمک‌ها تا جمع‌آوری آوار‌ها به رسیدن تجهیزات و ماشین‌آلات لازم از خارج نوار غزه نیاز دارد. 

همه وزارتخانه‌ها و نهاد‌های حکومتی کار خود را در چارچوب وظایف و مسؤولیت‌های خود آغاز کرده‌اند. وزارت بهداشت در حال تامین دارو و تجهیزات پزشکی لازم از بیرون نوار غزه است. هنوز به چندین تن دارو و تجهیزات لازم برای درمان بیش از ۱۲۰ هزار بیمار و زخمی نیاز داریم. 

وزارت آموزش و پرورش هم در حال آماده شدن برای بازگشایی مدارس آسیب دیده در جنگ است تا بیش از ۷۵۰ هزار دانش آموز دختر و پسر سال تحصیلی جدید را تا روز‌های آینده آغاز کنند. وزارت اقتصاد هم به امور مربوط به کنترل قیمت‌ها در بازار‌ها نظارت دارد. قیمت برخی کالا‌ها همچنان بالاست اما برخی کاملا کنترل شده و به زمان قبل از جنگ بازگشته است.

ارسال نظرات