یک چهارم گوشت قرمز کشور توسط جامعه عشایری تولید میشوند
به گزارش اقتصاد معاصر؛ علیرضا عباسی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس درمورد امنیت غذایی و خودکفایی در محصولات اساسی کشاورزی گفت: یکی از موضوعاتی که قبل از انقلاب، امنیت غذایی ما را به خطر انداخت طرح اصلاحات اراضی بود که در دهه ۴۰ اتفاق افتاد و ما را از یک کشور تولیدکننده به واردکننده در بسیاری از محصولات کشاورزی تبدیل کرد. در نتیجه باید مراقب طرحهایی باشیم که در داخل کشور وارد میشوند و باید طبق شرایط خود عمل کنیم.
وی ادامه داد:کل محصولات کشاورزی ما در ابتدای انقلاب، حدود ۲۰ میلیون تن؛ یعنی سرانه به ازای هر نفر، ۶۵۰ تا ۷۰۰ کیلوگرم محصول غذایی بود ولی بعد از تدابیری که اندیشیده شد به گونهای پیش رفت که امروز، تولید محصولات کشاورزی ما به بالای ۱۳۰ میلیون تن در همه عرصهها رسیده و رشد صورت گرفته است؛ بنابراین باید مراقب باشیم که در حوزه امنیت غذایی عقبگرد نکنیم.
عباسی اظهار کرد: ما در برنامه هفتم این مسئله را به نوعی درنظر داشتیم که اگر امروز، بحث ۸۰ درصد خودکفایی است به بالای ۹۰ درصد در کالاهای اساسی برسانیم و درواقع، امنیت غذایی صرفاً تأمین غذا نیست بلکه شامل سلامت، پایداری و دسترسی غذایی هم، میشود.
در ادامه، مجتبی پالوج، قائم مقام موسسه پژوهشهای وزارت جهاد کشاورزی گفت: تأمین امنیت غذایی برای کشور ما از داخل بیشتر معنا و مفهوم دارد و این امنیت غذایی زمانی حاصل میشود که بر مبنای تولید داخل باشد و شرایط و ظرفیت این در داخل کشور وجود دارد و بیش از ۸۰ درصد امنیت غذایی داریم و انشاءالله، طبق برنامه هفتم به ۹۰ درصد برسد.
در ادامه، محمدرضا جهانسوز عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: ما در ابتدای انقلاب حدود ۲۵-۳۰ میلیون تن تولید داشتیم ولی امروز، الحمدلله به بیش از ۱۰۰ میلیون تن میرسد و قبل از انقلاب، شاید چند هزار هکتار آبیاری تحت فشار داشتیم ولی امروز، بیش از ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار هکتار از عرصههای ما آبیاری شدهاند و با وجود این که از توان سدها و سرزمینی استفاده نمیکردیم ولی امروز، به فضل الهی شاهد هستیم که حدود ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار ایجاد شده و نویدبخش تولید بسیار مناسب بوده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران اظهار کرد: در زمینه کود به عنوان یکی از مهمترین مسائل مرتبط با تولید باید گفت که قطعاً در ابتدای انقلاب، میزان تولیدات کودی کشور بسیار پایین بود و شاید تا حدود یکی دو دهه، واردکننده کودهای مختلفی بودیم ولی امروز، بیش از ۸ میلیون تن توان تولید داریم که از این مقدار، تقریباً ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن صرف کشاورزی میشود و یک فضای خوبی ایجاد شده است.
گفتنی است که کشورمان در زمینه مسائل مختلف در سطح جهانی، شرایط متفاوتی دارد و قطعاً وقتی کشوری واردکننده است یعنی بخشهایی از دنیا در زمینههایی مثل کودهای پتاسه پیشرفتهای زیادی داشتهاند و مهم این است که ما در راه درست هستیم و بیشتر راه را طی کردهایم و نزدیک به قله هستیم.
در ادامه، جهانبخش میرزاوند، معاون وزیر و سرپرست سازمان امور عشایر ایران گفت: جامعه عشایری ما نزدیک به یک و نیم درصد کل جمعیت کشور را شامل میشود که حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر هستند و عمده معیشت آنها صنایع دستی، دامپروری و هنرآفرینی در حوزههای مختلف است؛ بنابراین جامعه عشایری ما در طول تاریخ تأثیرات مختلفی داشته است و الان، حدود ۳۵ درصد صنایع دستی و تقریباً یک چهارم گوشت قرمز به وسیله جامعه عشایری کشور تولید میشود و درواقع، جامعه عشایری پتانسیل بسیار بالایی در پایداری تولیدات و درآمدهای اقتصادی ما دارد. چون جامعه عشایری دارای میراث فرهنگی و معنوی است که میتوانیم به عنوان یک درآمد پایدار در آینده به آن نگاه کنیم.
وی ادامه داد: ما باید صنایع دستی و زنجیره تولید فرآوردههای لبنی جامعه عشایری را توسعه دهیم. چون عمده این مواد لبنی سالم هستند و بومگردی عشایری را در دستور کار داریم تا ضمن تسهیل خدماترسانی به جامعه عشایری و تلاش برای حفظ هویت ایرانی اسلامی، انشاءالله اقتصاد این جامعه با تنوعبخشی به معیشتشان پایدار بماند تا همچنان به عنوان حلقهای از زنجیره رشد، پیشرفت و توسعه ایرانی اسلامی بدرخشد.
در ادامه، حجت ورمزیاری، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: یکی از تأثیرگذاریهای اساسی انقلاب این بود که تحولاتی در محرومیتزدایی به وجود آمد؛ به طوریکه در زمینه لبنیات به کشورهای دیگری مثل دانمارک، هلند و ... وابسته بودیم ولی جهادسازندگی پایهگذار خودکفایی ما در زمینه لبنیات بود و به طور کلی، اگرچه با وضعیت مطلوب فاصله داریم ولی باید اقدامات موثری صورت بگیرد./باشگاه خبرنگاران