واکنش تند مقامات اروپایی به سخنان معاون ترامپ

«جی.دی.ونس» معاون رئیس‌‌جمهور آمریکا در سخنرانی‌ جنجالی در کنفرانس امنیتی مونیخ، تهدید داخلی اروپا را بزرگ‌تر از خطر روسیه و چین دانست و سیاست‌های دموکراتیک برخی کشورهای اروپایی را زیر سوال برد، این اظهارات واکنش تند مقامات اروپایی را برانگیخت و مقامات آلمانی، از جمله وزیر دفاع این کشور، آن را «غیرقابل‌ قبول» خواندند.
واکنش تند مقامات اروپایی به سخنان معاون ترامپ
کد خبر:۱۵۵۶۶

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از فایننشال تایمز؛ جی.دی.ونس، معاون رئیس جمهور ایالات متحده در سخنرانی‌ تند و تیز که واکنش شدید مقامات اروپایی را برانگیخت، ادعا کرد که تهدید از درون برای اروپا از تهدیدهای روسیه و چین جدی‌تر است. 

معاون رئیس‌ جمهور ایالات متحده در کنفرانس امنیتی مونیخ، لغو انتخابات اخیر در رومانی، محاکمه یک معترض ضد سقط جنین در بریتانیا و حذف سیاستمداران راست افراطی و چپ افراطی آلمان از این رویداد را مورد انتقاد قرار داد.

ونس اظهار داشت: «آنچه بیش از همه در مورد اروپا مرا نگران می‌کند، نه روسیه است، نه چین و نه هیچ عامل خارجی دیگر. آنچه نگرانم می‌کند، تهدیدی از درون است.» 

مقامات اروپایی از آنچه که تلاش ونس برای پیوند دادن حمایت امنیتی ایالات متحده از این قاره با اظهاراتش درباره آزادی بیان و دموکراسی می‌دیدند، ابراز نگرانی کردند. پس از ونس، بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان، در همان نشست این انتقادات را غیرقابل‌ قبول خواند و تاکید کرد که ناگزیر به پاسخ‌گویی است. 

پیستوریوس گفت: «من برای امروز سخنرانی‌ آماده کرده بودم. قرار بود درباره امنیت در اروپا صحبت کنم اما نمی‌توانم آن را به شیوه‌ای که در ابتدا در نظر داشتم آغاز کنم. این دموکراسی از سوی معاون رئیس‌ جمهور ایالات متحده مورد تردید قرار گرفت.» 

وی افزود: «وی وضعیت اروپا را با آنچه در حکومت‌های خودکامه اتفاق می‌افتد، مقایسه می‌کند. این غیرقابل‌ قبول است.»

کایا کالاس، رئیس دستگاه دیپلماسی اتحادیه اروپا نیز از موعظه‌گیری ونس ابراز شگفتی کرد.

کالاس به فایننشال تایمز گفت: «ما می‌توانیم مسائل داخلی خود را مدیریت کنیم.» 

فریدریش مرتز، رهبر دموکرات‌های مسیحی و نامزد پیشتاز برای صدراعظمی آلمان، دولت ترامپ را به مداخله آشکار در انتخابات متهم کرد. وی در مصاحبه با دویچه وله گفت که از اظهارات ونس آزرده شده و افزود: «وظیفه دولت آمریکا نیست که به ما در آلمان توضیح دهد که چگونه باید از نهادهای دموکراتیک خود محافظت کنیم.» 

در حالی که ده‌ها رهبر اروپایی، مدیران ارشد و دیپلمات‌های بلندپایه با حالتی جدی به سخنان وی گوش می‌دادند، ونس تصویری از قاره‌ای ترسیم کرد که در آن، دموکراسی از سوی نخبگان سیاسی جداافتاده از مردم در معرض تهدید است.

وی اظهار داشت: «اگر از رای‌دهندگان خود در هراس باشید، آمریکا هیچ کمکی نمی‌تواند به شما بکند.» 

در دسامبر گذشته، دادگاه قانون اساسی رومانی به‌ طور بی‌سابقه‌ای انتخابات ریاست‌ جمهوری این کشور را که به‌ طور غیرمنتظره‌ای با پیروزی کالین جورجسکو، نامزد ملی‌گرای افراطی طرفدار روسیه، به پایان رسیده بود، باطل کرد. مقامات رومانی مدعی‌اند که صعود سیاسی این نامزد از سوی مسکو سازمان‌دهی شده اما هنوز شواهدی دال بر تامین مالی غیرقانونی کارزار انتخاباتی یا دیگر اشکال مداخله روسیه ارائه نکرده‌اند. انتخابات جدید قرار است در ماه مه برگزار شود. 

ونس اظهار داشت: «برای بسیاری از ما در آن سوی آتلانتیک، این اتفاقات بیش از پیش شبیه به منافع ریشه‌داری است که پشت واژه‌های زشت دوران شوروی مانند «اطلاعات نادرست» و «اخبار جعلی» پنهان شده‌اند. با فقط یک هفته فاصله تا انتخابات آلمان، معاون رئیس‌ جمهور آمریکا اعلام کرد که نباید در سیاست اروپایی جایی برای محدودیت‌های سیاسی وجود داشته باشد.

اگرچه وی به‌ طور مشخص به حزب آلترناتیو برای آلمان (AfD) اشاره نکرد اما این حزب راست افراطی از سخنان او استقبال کرد. نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که AfD در انتخابات ۲۳ فوریه در جایگاه دوم قرار خواهد گرفت. آلیس وایدل، رهبر مشترک این حزب، در شبکه اجتماعی X نوشت: «سخنرانی عالی!» 

برخی شاخه‌های AfD از سوی آژانس اطلاعات داخلی آلمان به‌ عنوان افراط‌گرای راست‌گرا شناخته شده‌اند و این حزب، همراه با یک حزب چپ‌گرای پوپولیست، از شرکت در کنفرانس مونیخ منع شده است. ونس روز جمعه با وایدل دیدار کرد که اقدامی مهم در جهت عادی‌سازی روابط با حزبی تلقی می‌شود که توسط احزاب جریان اصلی آلمان و بیشتر متحدان غربی آن‌ها، منفور قلمداد می‌شود. 

انتقادات شدید ونس فقط چند روز پس از آن مطرح شد که رهبران اروپایی از اعلام ناگهانی دولت ترامپ مبنی بر آغاز مذاکرات دوجانبه با روسیه برای پایان دادن به جنگ اوکراین، غافلگیر شدند. اقدام دونالد ترامپ، رئیس‌ جمهور که پایتخت‌های اروپایی را دور زد، نگرانی‌ها را درباره تضعیف تضمین‌های امنیتی ایالات متحده پس از جنگ جهانی دوم افزایش داده است. 

ونس گفت که متحدان اروپایی قصد دارند که وی را در جریان چگونگی افزایش تعهدات خود به دفاع جمعی قاره قرار دهند اما افزود که امنیت فقط از طریق پرداختن به چالش‌های اجتماعی که او مطرح کرده، تامین خواهد شد.

وی اضافه کرد: «چشم‌انداز مثبت و انگیزه‌بخشی که این پیمان امنیتی مشترک را که همه ما آن را بسیار مهم می‌دانیم، هدایت می‌کند، چیست؟ من عمیقا معتقدم که امنیتی وجود ندارد اگر از صداها، عقاید و وجدان مردمان خود هراس داشته باشید.» 

مقامات اروپایی در مونیخ از آنچه ادعاهای ناعادلانه و نادرست ونس و پیوند دادن حمایت ایالات متحده به این ادعاها می‌دیدند، وحشت‌زده شدند. یک دیپلمات ارشد اروپایی گفت: «این حرف‌ها جنون‌آمیز بود، کاملا جنون‌آمیز و بسیار خطرناک.»

برخی مقامات سخنرانی ونس را با سخنرانی ولادیمیر پوتین در کنفرانس مونیخ ۲۰۰۷ مقایسه کردند؛ زمانی که رئیس‌ جمهور روسیه هشدار داد که گسترش ناتو خطر درگیری با مسکو را افزایش می‌دهد. 

یک دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا گفت: «وی به ما درس اخلاق داد، ما را تحقیر کرد. فضای حاکم بر جلسه دقیقا مانند سخنرانی پوتین در سال ۲۰۰۷ بود. این اظهارات توهین‌آمیز بود.»

ونس همچنین سیاست‌های مهاجرتی اروپا را مورد انتقاد قرار داد و آن‌ها را مستقیما به حمله‌ای در مونیخ که روز پنجشنبه ۳۶ نفر را زخمی کرد، مرتبط دانست. وی گفت: «دیروز در همین شهر، ما شاهد پیامدهای این تصمیمات بودیم.»

یک پناهجوی ۲۴ ساله افغان که درخواست پناهندگی‌اش رد شده بود، به انجام این حمله اعتراف کرد. مقامات روز جمعه اعلام کردند که انگیزه احتمالی این اقدام، گرایش‌های اسلام‌گرایانه بوده است. ونس گفت: «در سراسر اروپا، مردم بیش‌ازپیش به افرادی رای می‌دهند که وعده پایان دادن به مهاجرت کنترل‌نشده را داده‌اند.» 

وی افزود: «نادیده گرفتن نگرانی‌های مردم و بیرون راندن آن‌ها از فرایند سیاسی، از هیچ چیز محافظت نمی‌کند. در واقع، این مطمئن‌ترین راه برای نابودی دموکراسی است.»

ونس همچنین از کمیسیون اروپا انتقاد کرد و مدعی شد که مقامات آن قصد دارند در صورت مشاهده آنچه محتوای نفرت‌انگیز می‌دانند، شبکه‌های اجتماعی را تعطیل کنند.

ارسال نظرات