
خودداری صندوقهای دولتی چین از سرمایهگذاری در بازار خصوصی آمریکا

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از فایننشال تایمز؛ در پی تشدید تنشهای تجاری میان چین و آمریکا، صندوقهای سرمایهگذاری دولتی چین از تزریق سرمایههای جدید به بازار سرمایهگذاری خصوصی ایالات متحده خودداری کردهاند. منابع آگاه میگویند این تصمیم به دستور مستقیم دولت پکن و در واکنش به دور جدید تعرفههای وضعشده از سوی دولت دونالد ترامپ اتخاذ شده است.
به گفته چند تن از مدیران شرکتهای بزرگ سرمایهگذاری، این صندوقها طی هفتههای اخیر از ادامه همکاری با شرکتهای آمریکایی حوزه سرمایهگذاری خصوصی فاصله گرفتهاند و حتی در مواردی از مشارکت در پروژههایی که هنوز نهایی نشده بود، صرف نظر کردهاند. برخی دیگر نیز خواهان خروج از سرمایهگذاریهایی شدهاند که به صورت غیرمستقیم و از طریق شرکتهای غیرآمریکایی، در بازار ایالات متحده صورت میگیرد.
این تغییر رویکرد در حالی رخ میدهد که ایالات متحده طی هفتههای اخیر، تعرفههایی تا سقف ۱۴۵ درصد بر کالاهای چینی اعمال کرده و پکن نیز با وضع تعرفههایی تا ۱۲۵ درصد پاسخ داده است؛ شرایطی که نگرانیها درباره چشمانداز روابط اقتصادی میان دو اقتصاد بزرگ جهان را افزایش داده است.
سرمایهگذاران چینی که طی سالهای گذشته نقش پررنگی در رشد بازار سرمایهگذاری خصوصی آمریکا ایفا کرده بودند، اکنون به دلیل فضای نامطمئن سیاسی و اقتصادی، از ورود به تعهدات جدید خودداری میکنند. به گفته یکی از این منابع، حتی تعهدات قبلی که هنوز مراحل نهایی را طی نکردهاند نیز لغو یا متوقف شدهاند.
شرکت سرمایهگذاری دولتی چین (CIC) نیز در زمره نهادهایی قرار دارد که عقبنشینی از بازار آمریکا را آغاز کرده است. طبق اعلام منابع مطلع، سایر صندوقهای وابسته به دولت چین نیز تصمیم مشابهی اتخاذ کردهاند.
در دهههای اخیر، صندوقهای ثروت حاکمیتی چین میلیاردها دلار در شرکتهای مطرح آمریکایی مانند بلکاستون، TPG و کارلایل سرمایهگذاری کردهاند. با این حال، بنا بر گزارش فعالان بازار، سرمایهگذاریهای CIC در سالهای گذشته کاهش یافته و این نهاد تلاش کرده با ایجاد شراکتهایی در کشورهای مختلف، از جمله بریتانیا، عربستان، فرانسه، ژاپن و ایتالیا، تنوع بیشتری به سبد داراییهای خود بدهد.
در این میان، برخی دیگر از سرمایهگذاران بینالمللی از جمله صندوقهای بازنشستگی کانادا و اروپا نیز بنا بر گزارش فایننشال تایمز در حال بازنگری در میزان تعهدات خود به شرکتهای سرمایهگذاری آمریکایی هستند.
به گفته مدیران ارشد شرکتهای سرمایهگذاری، شرایط ژئوپلیتیکی و به ویژه پیامدهای جنگ تجاری، باعث شده بسیاری از سرمایهگذاران نسبت به موقعیت سرمایهگذاری در آمریکا دچار تردید شوند. جاناتان گری، رئیس شرکت بلکاستون نیز در نشست اخیر اعلام سود این شرکت اذعان کرد که پرسشهای جدی از سوی سرمایهگذاران جهانی درباره وضعیت کنونی آمریکا مطرح شده است.
صندوقهای ثروت دولتی چین نظیر CIC و اداره دولتی ارز خارجی (SAFE) نقش کلیدی در رشد صنعت سرمایهگذاری خصوصی آمریکا ایفا کردهاند. این نهادها با سرمایهگذاریهای گسترده، به تقویت حوزهای کمک کردند که امروز بیش از ۴.۷ تریلیون دلار دارایی تحت مدیریت دارد. CIC که زمانی سهامدار بلکاستون بود، در سال ۲۰۱۸ سهام خود را واگذار کرد.
این صندوقها در زمره بزرگترین سرمایهگذاران در حوزه داراییهای جایگزین قرار دارند. بر اساس گزارش شرکت مشاورهای Global SWF، در سال ۲۰۲۳ حدود یکچهارم از داراییهای CIC (به ارزش ۱.۳۵ تریلیون دلار) و SAFE (یک تریلیون دلار) در حوزه داراییهای جایگزین سرمایهگذاری شده بود.
با توجه به محدودیتهایی که دولتهای غربی برای سرمایهگذاری مستقیم چین در زیرساختها و شرکتهای حساس اعمال کردهاند، پکن از طریق سرمایهگذاریهای غیرمستقیم در صندوقهای خصوصی، همچنان توانسته میلیاردها دلار در شرکتها و اقتصادهای غربی تزریق کند.
بر اساس دادههای موجود و بررسی پروندههای نظارتی، برخی از شرکتهای بزرگ سرمایهگذاری مانند Global Infrastructure Partners (که سال گذشته توسط بلکراک خریداری شد)، Thoma Bravo ،Vista Equity Partners، کارلایل و بلکاستون، از حمایت مالی نهادهای چینی برخوردار بودهاند.
در دوران ریاست جمهوری نخست ترامپ، CIC با همکاری گلدمن ساکس یک صندوق شراکتی ایجاد کرد که در شرکتهای آمریکایی و بریتانیایی سرمایهگذاری میکرد. همچنین، این صندوق دولتی چین به طور مستقیم در کنار شرکتهایی مانند بلکاستون، در خرید سهام شرکتهای خارجی مشارکت داشته است.
با وجود تلاش خبرنگاران، شرکتهای CIC و Vista پاسخی به درخواستها برای اظهار نظر ندادند. همچنین شرکتهای بلکاستون، کارلایل، TPG ،GIP و Bravo نیز از هرگونه اظهارنظر خودداری کردهاند.