
نبرد طلا و بیتکوین در سال ۲۰۲۵

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ اظهارات اخیر تیم دراپر، سرمایهگذار میلیاردر حوزه سرمایهگذاری خطرپذیر، مبنی بر اینکه «طلا مرده است» و بیتکوین به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد خود جایگزین آن خواهد شد، بار دیگر بحث و جدلها پیرامون مقایسه این دو دارایی را داغ کرده است. دراپر با اشاره به قابلیتهای بیتکوین نظیر «بدون مرز» بودن، «بدون نیاز به مجوز» بودن و «قابل برنامهریزی» بودن، تاکید کرده که این رمزارز میتواند در خریدهای روزمره مورد استفاده قرار گیرد، امکانی که برای طلا وجود ندارد.
وی همچنین گفته است: «شما نمیتوانید با طلا قهوه بخرید اما با بیتکوین بدون نیاز به بانکها، بدون تورم و بدون اصطکاک میتوانید.»
با این حال، این اظهارات با واکنش برخی کاربران شبکههای اجتماعی مواجه شده که به عملکرد بهتر نسبت طلا، طی سال ۲۰۲۵ اشاره دارد. بر اساس گزارشها، فلز زرد در سال جاری میلادی بیش از ۲۰ درصد افزایش قیمت داشته است، در حالی که قیمت بیتکوین تقریبا ثابت مانده است. همچنین سود بردن طلا از ناآرامیهای اقتصادی ناشی از تعرفههای تجاری و رسیدن قیمت آن به بالای ۳۵۰۰ دلار در هر اونس برای اولین بار در این هفته، برتری عملکرد آن را نشان میدهد.
در مقابل، همچنان تردیدهایی درباره قابلیت بیتکوین به عنوان یک دارایی امن وجود دارد. فرانک جیسترا، میلیاردر کانادایی اخیرا با انتقاد از مقایسه بیتکوین با طلا، این رمزارز را صرفا «سفتهبازی» خوانده و کارکردهای متفاوت این دو دارایی را یادآور شده است. این دیدگاه با نظرات چهرههای منتقدی همچون پیتر شیف همسو است.
تیم دراپر که سابقه طولانی در سرمایهگذاری در بیتکوین دارد، پیش از این پیشبینیهای بسیار خوشبینانهای درباره قیمت این رمزارز مطرح کرده و حتی رسیدن آن به ۳ میلیون دلار را در صورت تبدیل شدن به ارز غالب جهان محتمل دانسته بود. پیشبینی قبلی وی برای رسیدن بیتکوین به ۲۵۰ هزار دلار تا پایان سال ۲۰۲۲ و سپس اصلاح آن به اواسط سال ۲۰۲۵ نیز تاکنون محقق نشده است.
تحلیل پایان بازی بیتکوین؛ استخراج آخرین ساتوشی تا سال ۲۱۴۰
در همین حال، تحلیلگران به چشمانداز بلندمدت بیتکوین و چالشهای پیش روی استخراج آن میپردازند. لوک برویلز، تحلیلگر و طرفدار بیتکوین در گزارشی به این موضوع اشاره کرده که استخراج آخرین واحد بیتکوین (ساتوشی) فرآیندی بیسابقه در تاریخ دیجیتال خواهد بود.
برویلز پیشبینی میکند که انرژی مورد نیاز برای استخراج آخرین بیتکوین به مراتب بیشتر از مجموع انرژی مصرف شده برای استخراج ۲۰ میلیون بیتکوین اولیه خواهد بود و ممکن است معادل کل انرژی مصرفی در یکسوم ابتدایی قرن ۲۲ میلادی باشد.
وی حتی ادعا میکند که استخراج آخرین ساتوشی به انرژی بینهایتی نیاز خواهد داشت؛ اگرچه ماهیت استعاری یا واقعی این ادعا مشخص نیست.
به گفته وی طراحی مدل کمیابی دیجیتال بیتکوین به گونهای است که دشواری استخراج به تدریج افزایش مییابد و نقطه پایانی آن برای بسیاری غیرقابل تصور است.
با توجه به رویداد هاوینگ که هر چهار سال یک بار رخ میدهد و پاداش استخراج را نصف میکند، فرآیند استخراج بیتکوین به طور فزایندهای کندتر و پرهزینهتر میشود. آخرین هاوینگ، پاداش استخراج را به ۳.۱۲۵ بیتکوین کاهش داده و هاوینگ بعدی آن را به ۱.۵۶۲۵ بیتکوین خواهد رساند.
از مجموع ۲۱ میلیون واحد بیتکوین، تاکنون ۱۹.۸۵ میلیون واحد استخراج شده و فقط ۱.۱۵ میلیون واحد باقی مانده است. پیشبینی میشود استخراج این مقدار باقیمانده تا سال ۲۱۴۰ به طول انجامد. پس از آن، دیگر بیتکوین جدیدی وارد بازار نخواهد شد و ماینرها فقط از طریق کارمزد تراکنشها به فعالیت خود ادامه خواهند داد. در زمان نگارش این گزارش، قیمت بیتکوین در محدوده ۹۴ هزار دلار قرار دارد و پیش از این در ژانویه ۲۰۲۵ به اوج تاریخی ۱۰۹،۱۱۴ دلار رسیده بود.
سود ۲۶ میلیارد دلاری نگهدارندگان بلندمدت بیتکوین در پی ریکاوری ماه آوریل
در سوی دیگر بازار، گزارشها حاکی از آن است که نگهدارندگان بلندمدت بیتکوین از ریکاوری قیمت این رمزارز در ماه آوریل سود قابل توجهی کسب کردهاند. بر اساس گزارش میسی موریسون، ارزش داراییهای این گروه از سرمایهگذاران با افزایش قیمت بیتکوین به ۹۴،۹۰۰ دلار، حدود ۲۶ میلیارد دلار افزایش یافته است.
دادههای CryptoQuant نشان میدهد که ارزش تحققیافته بازار نگهدارندگان بلندمدت از ۳۴۵ میلیارد دلار در اول آوریل به ۳۷۱ میلیارد دلار در ۲۳ آوریل رسیده است. این افزایش ثروت همزمان با رشد قیمت بیتکوین از ۷۴،۴۵۰ دلار به ۹۴،۹۰۰ دلار رخ داده است.
اصلاح ۳۰ درصدی قیمت بیتکوین در بازه زمانی ژانویه تا اوایل آوریل که با الگوهای چرخههای قبلی بازار (۲۰۱۳، ۲۰۱۷ و ۲۰۲۱) همخوانی دارد، فرصتی برای تثبیت موقعیت نگهدارندگان بلندمدت و خروج سرمایهگذاران کوتاهمدت با ضرر فراهم کرد. این الگو در سال ۲۰۲۴ نیز مشاهده شده بود، جایی که دارایی بیتکوین طی اصلاحات از کوتاهمدتها به بلندمدتها منتقل شد؛ اتفاقی که معمولا پیش از آغاز رالیهای صعودی رخ میدهد.
در حال حاضر، بیش از ۱۶.۷ میلیون بیتکوین در آدرسهایی قرار دارند که در سود هستند و این شاخص از «آستانه خوشبینی» عبور کرده است. تجربیات سالهای گذشته نشان میدهد که تثبیت قیمت بیتکوین در بالای این منطقه میتواند زمینهساز رالیهای بزرگ در ماههای آتی باشد.
از منظر فنی، پس از صعود به ۹۴،۹۰۰ دلار، انتظار میرود بیتکوین وارد فاز تثبیت شود و احتمال نوسان قیمت بین ۹۴،۹۰۰ تا ۸۸،۷۵۰ دلار در کوتاهمدت وجود دارد. حمایت کلیدی در محدوده ۹۰،۵۰۰ تا ۸۸،۷۵۰ دلار قرار دارد و در صورت شکست این محدوده، احتمال کاهش قیمت تا ۸۴ هزار تا ۸۶،۳۰۰ دلار وجود دارد.
با این حال، خروج بیتکوین از الگوی «گوه نزولی چهارماهه» و بسته شدن قیمت بالای میانگین متحرک ۲۰۰ روزه، نشانههای مثبتی از روند صعودی را نشان میدهد. شاخص قدرت نسبی (RSI) نیز با قرار گرفتن بالای ۵۰، این روند صعودی را تایید میکند و هنوز فضای رشد بیشتری وجود دارد.
سرمایهگذاران باید مراقب فشار فروش در نزدیکی سطح روانی ۱۰۰ هزار دلار باشند. بسته شدن قیمت بالای این سطح میتواند راه را برای حرکت به سمت هدف ۱۰۷ هزار دلار باز کند. در صورت آغاز فروش، حمایت اولیه در حدود ۸۵ هزار دلار و حمایت بعدی در محدوده ۷۶ هزار دلار قرار دارد.
در شرایط کلان اقتصادی، رالی اخیر بیتکوین و سایر داراییهای ریسکی با خوشبینی نسبت به کاهش تعرفههای تجاری و همچنین تعدیل لحن رئیس جمهور ترامپ درباره رئیس فدرال رزرو همزمان شده است. با وجود اینکه بیتکوین هنوز زیر رکورد تاریخی ژانویه ۲۰۲۵ معامله میشود اما نسبت به کف اوایل آوریل حدود ۲۵ درصد رشد داشته و سطح کلیدی ۱۰۰ هزار دلار را بار دیگر در دسترس قرار داده است.