۱۹:۱۹ ۱۴۰۴/۰۲/۲۳

حرکت گمرک به سمت هوشمندسازی

رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران، تسهیل فرآیندهای گمرکی با تأکید بر دو اصل سرعت و دقت را از مهم‌ترین راهبردهای این سازمان عنوان کرد.
حرکت گمرک به سمت هوشمندسازی
کد خبر:۲۲۹۳۱

فرود عسگری، رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران گفت: گمرک ایران به عنوان یکی از اعضای سازمان جهانی گمرک، موظف است در ارائه خدمات تجاری، تراز مشخصی از کیفیت و کارآمدی را رعایت کند.

رئیس کل گمرک افزود: در فرآیند ارائه خدمات گمرکی، دو شاخص سرعت در ارائه تسهیلات و دقت در کنترل کالا‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در همین راستا، گمرک ایران بر اساس ماده ۱۱ قانون امور گمرکی، مدیریت ریسک را در دستور کار قرار داده، تا شرکت‌هایی که سابقه تخلف یا قاچاق ندارند، به عنوان فعالان مجاز اقتصادی شناسایی و در مسیر سبز گمرکی قرار گیرند، و به سرعت کالا‌های شان ترخیص شود.

عسگری با اشاره به اجرای این سیاست برای حدود ۷۷۰ شرکت در کشور، اظهار داشت: در این فرآیند، به محض اظهار کالا، حقوق گمرکی دریافت می‌شود و بدون معطلی، ترخیص کالا صورت می‌گیرد.

وی همچنین از گسترش همکاری‌های بین‌المللی گمرک خبر داد و گفت: مذاکراتی با کشور‌های همسایه از جمله روسیه، قطر، ارمنستان و ترکمنستان برای ایجاد کریدور‌های سبز گمرکی انجام شده است. در قالب این همکاری‌ها، فعالان مجاز اقتصادی ایران به طرف‌های خارجی معرفی شده‌اند تا از تسهیلات مشابه بهره‌مند شوند.

رئیس کل گمرک درباره دقت در فرآیند‌های گمرکی نیز توضیح داد: کالا‌هایی با ریسک متوسط به بالا، با بهره‌گیری از اطلاعات سامانه جامع گمرکی و ضوابط بین‌المللی، در مسیر قرمز قرار می‌گیرند و به‌صورت کامل مورد ارزیابی و نمونه‌برداری قرار می‌گیرند. این کالا‌ها پس از بررسی، به سازمان‌های ذی‌ربط برای تأیید نهایی ارسال می‌شوند.

عسگری متوسط زمان ترخیص کالا از مرحله اظهار تا کارشناسی در گمرکات را در واردات بین ۷ تا ۸ روز و در صادرات بین ۳ تا ۴ روز اعلام کرد، و گفت: گمرک تلاش دارد این زمان را کاهش دهد.
رئیس کل گمرک افزود: در خیلی مواقع که کالا‌ها در گمرکات معطل شده و به اصطلاح دچار رسوب می‌شود، به علت مواردی مانند مشکل درتخصیص ارز و دریافت کد رهگیری از بانک مرکزی است، یا زمان بر شدن اخذ تاییدیه‌های استاندارد از سازمان ملی استاندارد است، که خارج از حوزه مسئولیت گمرک هستند.

وی خاطرنشان کرد: در صورت نبود مشکل در مراحل ثبت سفارش و تخصیص ارز، کالا‌ها می‌توانند با استفاده از رویه حمل یکسره، مستقیماً از کشتی به کامیون منتقل و بدون توقف در گمرک، ترخیص شوند.

حرکت به‌سوی گمرک هوشمند

عسگری با اشاره به راهبرد گمرک برای هوشمندسازی فرآیند‌ها افزود: استفاده از فناوری هوش مصنوعی در زمینه احراز هویت عملیاتی شده و همکاری با دانشگاه‌ها و مراکز علمی نیز در همین راستا آغاز شده است. همچنین سامانه جدید امور گمرکی از مهرماه سال گذشته در گمرک غرب تهران به‌کار گرفته شده و به‌زودی در بندر امیرآباد نیز اجرایی می‌شود.

نقش گمرک در موافقتنامه اوراسیا

رئیس گمرک، نقش این سازمان را در اجرای موافقتنامه تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا مهم دانست و گفت: برای اعمال تخفیف یا معافیت گمرکی، احراز منشأ تولید کالا ضروری است و گواهی مبدأ در این زمینه توسط اتاق بازرگانی صادر می‌شود. از ۲۵ اردیبهشت که این موافقتنامه وارد مرحله عملیاتی می‌شود، گمرک آمادگی اجرای مفاد مرتبط با این موافقتنامه را با ۵ کشور عضو این اتحادیه، روسیه، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان و بلاروس، دارد.

ارائه تسهیلات برای فعالان اقتصادی

عسگری در پایان از تسهیلات جدید گمرک برای فعالان حوزه تجارت خبر داد و گفت: امسال واردات برخی اقلام مانند خودرو و تلفن همراه مشمول دریافت ضمانت‌نامه بانکی شده‌اند، که در سال گذشته وجود نداشت. همچنین سقف زمانی تودیع این ضمانت‌نامه‌ها افزایش یافته است.

وی افزود: در راستای حمایت از واحد‌های تولیدی، امکان ترخیص نسیه کالا فراهم شده است. در این روش، ۶۰ درصد کالای وارداتی بدون پرداخت حقوق ورودی ترخیص می‌شود و برای ۴۰ درصد باقیمانده، واردکننده تا شش ماه فرصت دارد عوارض را پرداخت و مابقی کالا را ترخیص کند./صداوسیما

ارسال نظرات